Hlavní navigace

Nové informace o monokultuře v Jižní Koreji

21. 11. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Přibližně před půl rokem jsme vám nabídli pohled na situaci v Jižní Koreji, kde má Microsoft fakticky monopol na webový prohlížeč. Jeho Internet Explorer používají de facto všichni Jihokorejci z historických a technických důvodů. Od posledního článku došlo v Koreji k jistému posunu, o kterém si řekneme víc.

Poznámka: Článek vznikl volným překladem textu Update on the cost of monoculture in Korea za autorova laskavého svolení. Doporučujeme předem přečíst také předchozí článek Cena monokultury: v zajetí Microsoftu. Původním autorem obou článků je Gen Kanai.

Někteří z vás si možná pamatují článek, který jsem napsal dříve pod názvem Cena monokultury: v zajetí Microsoftu, a který popisoval monopol Internet Exploreru v Jižní Koreji. Důvody tohoto monopolu jsou historické a technické. V tomto směru došlo nedávno k posunu, a já bych se s vámi chtěl podělit o nové informace.

V úterý 11. září (během posledních minut plánování Mozilla 24) jsem na jeden den navštívil Soul a jménem Mozilly se tam prezentoval před korejskou antimonopolní komisí, což je hlavní polovládní antimonopolní organizace v Jižní Koreji. Nabídl jsem některé informace o pozadí situace okolo internetu v Koreji, kde přibližně 35 milionů50 milionů Korejců používá internet. To z Koreje dělá vedoucí zemi v rozšíření internetového připojení. Potvrzují to také data společnosti Comscore. Mozilla byla přizvána, aby představila situaci okolo (de facto) monopolu, který drží Internet Explorer v Koreji, jak jsem dříve popsal na svém blogu. Moje prezentace je nyní dostupná na Mozilla wiki: Fair Trade Commission (South Korea).

Vedle Mozilly na prezentaci hovořil také Mike Junn, což je místní manažer společnosti Opera Korea. Hovořil o omezeních, která má Opera na jihokorejském trhu s mobilními prohlížeči kvůli politice KFTCI (neplést s KFTC). Objevil se také Mountie Lee z Paygate (korejský platební systém, který má řešení nezávislé na prohlížeči), který mluvil o omezeních na trhu platebních systémů. Bylo důležité ukázat, že akce organizace KFTCI, která nabízí certifikační služby jen pro Internet Explorer, nezasahují jen desktopové prohlížeče, které nepodporují microsoftí moduly jako ActiveX. Mají přímý dopad také na mobilní prohlížeče a platební systémy, které chtějí nabízet služby nejen uživatelům Internet Exploreru. Představením různorodosti organizací, které politika KFTCI poškozuje, a zároveň představením jejich důsledků na trh, jsme poukázali na onen de facto monopol.

Návštěvníky setkání byli představitelé KFTC, KFTCI, KISA (poskytuje korejskou šifru SEED, kterou používá KFTCI) a mnoho průmyslových expertů včetně Channyho Yuna, který je nejaktivnějším korejským Mozilla dobrovolníkem a je lokalizátorem Firefoxu pro Koreu.

Setkání organizoval Dr. Keechang Kim z Korejské univerzity, o kterém nedávno informovala média jako o jednom z organizátorů neziskové skupiny Open Web. Kim je zároveň zastáncem interoperability prohlížečů a webů v Koreji. V současné době má Internet Explorer na korejském trhu podíl 99,43 %, jak vyplynulo z posledních výzkumů.

Bylo to velmi důležité setkání, protože na jeho základě bude rozhodnuto, zda dojde na vyšetřování celé situace. Čeká se na zhodnocení obsahu meetingu organizací KFTC. Poznamenejme, že KFTC je onou organizací, která pokutovala Microsoft částkou 32 milionů USD (Na Root.cz vyšel na toto téma český článek. – pozn. překladatele) za monopolní chování v prosinci 2005. Je to stejná organizace, která donutila Microsoft prodávat v Koreji dvě verze Windows (z toho jednu bez programu Media Player a instant messengeru). (Opět vyšel článek na Root.cz. – pozn. překladatele) Takže tu máme důležitý precedens. Evropská Unie také pokutovala Microsoft za zneužití monopolního postavení a donutila firmu prodávat Windows bez Media Playeru pod názvem Windows XP Home Edition N. Rozhodnutí Unie bylo později podpořeno soudem první instance, což také nepřímo podpořilo rozhodnutí KFTC z roku 2005.

root_podpora

Profesor Kim mi řekl, že KFTC byla původně proti vyšetřování, ale po našem setkání tvrdí, že „s přítomností samotné Mozilly si všichni uvědomili, že tématem dne je porušení zákona“. Klíčové přitom je, že přestože by technické řešení jako přidání korejské šifry do NSS (což je jen jedna část potenciálního technického řešení pro Firefox) mohlo být přezkoumáno, udržet diskusi na téma antimonopolního zákona je důležité pro případné změny v korejské politice. Pokud by totiž celá situace byla považována jen za technický problém, nezískala by pozornost korejských antimonopolních úředníků, kteří už v minulosti zasahovali.

Přestože zatím nevíme, jestli KFTC přistoupí na dodatečné prošetřování celého případu, velmi rád bych poděkoval všem, kteří pracovali na tom, aby dostali problém okolo prohlížečů a otevřených standardů v Koreji do aktuálního stavu. Doktoru Keechang Kimovi nabízím vděk a podporu. Všem webovým vývojářům, kteří se pomalu, ale jistě blíží k otevřeným standardům a validnímu HTML, a obzvláště týmu populárního portálu Daum, kteří mají validní web, bych rád řekl, že jejich snahy byly zaznamenány. Mozilla podporuje otevřený web všude, obzvláště však v Koreji, kde v tuto chvíli chybí možnost volby.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.