Hlavní navigace

Prohlížeče v roce 2006

31. 1. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Řada z nás si ještě pamatuje válku prohlížečů, která probíhala mezi Microsoftem a Netscape. Vyústila v naprostou nadvládu Internet Exploreru. Poslední dobou trh ožívá a schyluje se k další bitvě. Můžeme očekávat něco podobného?

Historie

Všechno začalo v roce 1994, WWW slavila veliký úspěch a rozvíjela se nevídanou rychlostí. Společnost NCSA v té době na svém původním prohlížeči Mosaic založila nový projekt s názvem Netscape. Prohlížeč se velmi rychle rozšířil na mnoho počítačů a stal se na trhu naprosto dominantním.

Microsoft si ovšem tohoto úspěchu všiml a ucítil šanci. Na stejném základu vytvořil první verzi svého Internet Exploreru a přidal jej ke svému operačnímu systému MS Windows 95.

V té době začalo něco, čemu se dnes říká válka prohlížečů. Microsoft i AOL, která později Netscape převzala, se snažily získat na trhu výraznou pozici.

Vše vyústilo k žalobám, změnám ve standardech a velmi nepřehledné situaci. AOL nakonec přistoupila k mimosoudnímu vyrovnání a tím definitivně pohřbila Netscape. To bylo v roce 1998 a od té doby je MSIE dominantním prohlížečem.

Současnost

Od té doby je situace na trhu prohlížečů více méně stabilní. Microsoft vládne a přestože se objevilo několik nových prohlížečů, situace se příliš nemění. V roce 1997 to byla první Opera a v červnu 2002 Mozilla Suite 1.0. I přesto Microsoft svůj prohlížeč příliš nevyvíjí. V roce 2003 dokonce oznámil, že na vývoji nehodlá pokračovat a práce na MSIE 6 se zastavují. Nová verze nevzniká, trh stagnuje.

Velké „zbluňk” se ve stojatých vodách ozvalo až během let 2004 a 2005. Jednak se Firefox 1.0 začíná dostávat ke slovu a zaplavovat svět, ale také Opera změnila svůj starý obchodní model a v září 2005 se z ní stal freeware.

Prohlížeče - graf

Podíl prohlížečů v letech 2004 a 2005

Dlouholetá katalepsie Exploreru a dostupnost nových kvalitních prohlížečů přiměla nasupené uživatele k rychlému přechodu k modernímu software. Význam MSIE prudce klesal a jeho rivalové jej poměrně snadno drtili. Firefox podle posledních měření překonal hranici 20 % a společně s dalšími prohlížeči srazil podíl IE pod 80 %.

V tu chvíli se ze sna probudil Microsoft. Překvapeně zjistil, že je potřeba něco dělat a začal usilovně pracovat na novém Internet Exploreru 7, který ještě nedávno odmítal a tvrdil, že jej nikdy nevytvoří.

Budoucnost

Budoucností je pochopitelně míněn rok 2006, který nám nedávno začal. Aktuální napjatá situace dává tušit, že se letos budou dít zajímavé věci. Jisté je, že se dočkáme Firefoxu 2.0, Opery 9.0 a po mnoha letech také nového Internet Exploreru 7.

Nás pochopitelně nejvíce zajímá, co přinese IE 7. Opera i Firefox jsou moderní prohlížeče, které z uživatelského hlediska přinášejí podporu všeho podstatného. Naproti tomu IE zatím velmi zaspal a nová verze by se měla technicky přiblížit oběma rivalům.

Už nyní jsou k dispozici náhledy na všechny zmíněné verze a můžeme se tedy podívat, co nám přinesou.

Firefox 2.0

Měl by se objevit ve druhé polovině roku. Přinese drobná vylepšení uživatelského systému a rozšíření API pro vývojáře. Dočkat bychom se měli: vylepšeného prohlížení v panelech, nového systému záložek, vylepšení vyhledávání, kontroly pravopisu, ukládání sezení a dalších drobností.

V tomto případě se bude jednat o běžného pokračovatele a nemyslím, že to bude pro uživatele nějaký šok. Spíše se jen dotáhne verze 1.5.

Opera 9.0

Opera je ceněna za svou rychlost, malou velikost a celkově bezproblémový provoz. Srovnávat ji s Firefoxem nebo MSIE je možná trochu nespravedlivé a snad by lépe snesla porovnání s Mozilla Suite. Obsahuje totiž nejen prohlížeč, ale také mailový klient a další software.

V současné době je k dispozici první Technology Preview verze Opery 9.0, kterou je již možné nainstalovat a vyzkoušet.

Opera Opera Opera

Novinek se chystá mnohem více a vyjmenovat je všechny by vydalo na samostatný článek. Tedy jen to nejpodstatnější: ovládání se přiblíží Firefoxu, nový IMAP kód, podpora Atom 1.0, podpora TLS 1.1 a SSL 2, podpora Web Forms 2.0, základní podpora CSS3 a další a další vylepšení.

Opera má svůj okruh příznivců, který se příliš nemění. V článku Nová Opera: bouře nebo přeháňka? jsem se zamýšlel nad tím, co přinese změna Opery na freeware. Po čtyřech měsících je výsledek jednoznačný – skutečně k výraznému nárůstu nedošlo a mnoho uživatelů jen vyzkoušelo, co Opera umí.

Opera - graf

Podíl Opery za poslední dva roky

Internet Explorer 7

Tady lze očekávat skutečně největší množství změn ze všech nových verzí zmíněných prohlížečů. MSIE z uživatelského hlediska nabídne jen podporu prohlížení v panelech, RSS čtečku a možnost zobrazení náhledů stránek. Nutno ovšem podotknout, že tím spíš dožene konkurenci, která se už o pár slušných skoků před ním.

Jeden z našich čtenářů pořídil screenshoty z nové betaverze MSIE 7, takže si můžete prohlédnout její aktuální stav.

Opera Opera Opera

Co tedy bude?

Nové verze jistě přitáhnou patřičnou pozornost. Některé méně (Firefox), jiné více (MSIE). Otázkou je, jestli se skutečně podaří Exploreru zvrátit aktuální sestupný trend.

Mnoho uživatelů už si na nové prohližeče zvyklo a nebude snadné je přesvědčit k návratu. Mnozí z nich zanevřeli na MSIE, a především zde hraje jistou roli pohodlnost. Když už jsem přešel, proč přecházet znovu, když mi to tentokrát už nic nepřinese? Jedinou možností pro Explorer je přinést něco naprosto převratného, ale k ničemu podobnému pravděpodobně nedojde. Podle posledních informací se zdá, že se MSIE jen dostane na úroveň ostatních.

Každopádně se zřejmě výrazně zpomalí přechod dalších uživatelů k alternativním prohlížečům. Řada lidí hledá nový software kvůli funkcím, což už teď pravděpodobně nebude potřeba. Jsou zde samozřejmě i tací, které zajímá otázka svobody, bezpečnosti a standardů, ale ti už dávno přešli. Bude proto těžší získat nové lidi pro Firefox a Operu.

UX DAy - tip 2

Pro nás je ovšem povzbuzující, že snad bude IE konečně donucen dodržovat standardy a možná se tak dočkáme celkově kvalitnějšího webu. Nová válka prohlížečů by snad mohla přinést opačný efekt – zlepšení situace na poli webových standardů. Kéž to tak dopadne.

Statistické údaje pro tvorbu grafů byly získány ze služby NAVRCHOLU.cz.

Bude boj?

  • Ano, vyhraje MSIE.
    5 %
  • Ano, vyhraje Firefox.
    20 %
  • Ano, vyhraje Opera.
    15 %
  • Ne, nic velkého se nestane.
    60 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.