Hlavní navigace

Red Hat: další dohoda s Microsoftem?

22. 2. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Zdá se to až neuvěřitelné - významné linuxové společnosti jedna po druhé jednají s Microsoftem o vzájemné interoperabilitě. Novell již svou smlouvu podepsal, Red Hat to právě nyní zvažuje. Jaké má důvody? A co to bude znamenat pro svobodný svět open-source software, podepíše-li Red Hat tuto smlouvu?

O co jde

Není tomu ani tak dávno, co Novell vyrukoval se svou dohodou o interoperabilitě se společností Microsoft, a již o Vnunet.com a Localtechwire.com informují, že o něčem podobném nyní jedná i společnost Red Hat.

Jakkoliv Richard Stallman potvrdil, že podobné smlouvy GPL neporušují, v komunitě to vzbudilo notné rozpaky a mnohde i nemalé pobouření a tak Novell měl co vysvětlovat.

V rukou novinářů z toho nakonec z toho vznikaly až absurdní smyšlenky jako třeba tvrzení, že Novell dostal od FSF zákaz prodávat Linux, což samozřejmě pravda nebyla a sama FSF se nestačila divit.

Jak nedávno otevřeně řekl ředitel Microsoftu Steve Ballmer, Microsoftu jde hlavně o potvrzení, že i OSS musí respektovat intelektuální vlastnictví. Již dříve potvrdil, že Linux využívá intelektuálního vlastnictví Microsoftu.

Jak se tedy věci vlastně mají?

Microsoft se nikdy netajil tím, že smlouva s dalšími firmami obchodujícími s Linuxem by se jim hodila.

„Jsme (Microsoft a Red Hat) prodejci ve stejném obchodním prostoru. Ujasnili jsme si, že bychom rádi měli dohodu v mnoha ohledech podobnou té s Novellem. Microsoft by se velmi rád s Red Hatem dohodl,” uvádí Tom Robertson, generální ředitel interoperability a standardů v Microsoftu.

Co se týče konkrétních bodů potenciální smlouvy, Red Hat zatím moc sdílný není. Stejně jako Novell, ohledně jehož dohody s Microsoftem jsou stále mnohé nejasnosti a Novell dokonce v některých ohledech docela bohapustě lhal, například co se týče otázky, zda v oné smlouvě jde či nejde o softwarové patenty. Jak se zachová Red Hat, to teprve uvidíme.

A Red Hat?

Red Hat se od počátku na zmiňovanou smlouvu Novellu s Microsoftem díval nedůvěřivě a odmítavě. Patrně také s tím souvisí absence Mono v RHEL, ale zdaleka nejen to.

A to přitom ještě nedávno Red Hat mluvil jinak: „Nevěříme, že existuje důvod nebo podmínky pro podobný vztah, definovaný v dohodě Microsoftu a Novellu,” prohlásil v kontextu s uzavřenou dohodou Mark Webbink a Red Hat dále tuto dohodu označil za pouhou „daň za inovace”. Celé tvrzení nakonec završil oznámením, že dokáže své zákazníky před patentovými pohledávkami chránit.

Situace se ovšem obrátila a Red Hat s Microsoftem začal nakonec přeci jen jednat. Tedy začal… tato jednání již jak se zdá nějakou dobu probíhají. „Již delší dobu probíhá diskuse s Red Hatem,” uvádí Tom Robertson, generální ředitel interoperability a standardů v Microsoftu.

Co s tím?

Proti již podepsaným smlouvám samozřejmě nic dělat nelze. Red Hat zatím o smlouvě jedná, nicméně zdá se, že k podepsání dohody zřejmě nakonec dojde, ostatně GPL 3 ještě tak hned k dispozici nebude.

Dlužno ovšem poznamenat, že svým způsobem se jednání Red Hatu nelze divit. Jsou-li ve hře softwarové patenty, bohužel v současné době neexistuje jiný způsob, jak se této hrozby ze strany Microsoftu bránit.

Co na to Mirek Dušín? A co Richard Stallman?

Již dříve, v souvislosti se smlouvou Microsoftu s Novellem se k tomu vyjádřil Richard Stallman zhruba ve smyslu známého přísloví, že všechno zlé je přece jenom k něčemu dobré: „Ukázalo se, že je zřejmě dobře, že to Microsoft udělal teď, protože jsme tak při tom odhalili, že text, který jsme napsali pro GNU GPL verze 3, podobným věcem nezabraňuje. Není ale příliš pozdě a my se musíme ujistit, že jakmile bude GPL v3 vydána, bude podobné dohody blokovat”

root_podpora

Závěr

Nezávisle na tom, zda Red Hat dohodu s Microsoftem podepíše nebo ne a nehledě na to, co to bude nakonec doopravdy znamenat, ve světě Linuxu a open source vůbec byla vždy možnost volby. Debian a Ubuntu mají společenskou smlouvu zaručující dostupnost těchto distribucí zdarma všem, a že by třeba vývojáři Gentoo, Slackware či Arch Linuxu stáli o podobné dohody, toho se, myslím, opravdu bát nemusíme.

A Red Hat? Že by truth happens?

Jak si myslíte, že by podepsání smlouvy ovlivnilo OSS?

  • Jsem přesvědčen, že spolupráce zde může být výhodná.
    4 %
  • Může se to hodit.
    3 %
  • Nemám z toho dobrý pocit, ale což ...
    15 %
  • Vůbec se mi to nelíbí. Nic dobrého z toho jistě neplyne.
    72 %
  • Nevím.
    6 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jakub Šťastný byl v letech 2007 až 2008 redaktorem serveru Root.cz. Mezi jeho zájmy patří Linux, programování a typografický systém TeX.