Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Wikipedie je dnes celý den vypnutá, na protest proti reformě evropského autorského práva od Miroslav Šilhavý - Tuhle "druhou stranu mince" muzes aplikovat na jakykoliv...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 3. 2019 12:53

    Miroslav Šilhavý

    Tuhle "druhou stranu mince" muzes aplikovat na jakykoliv nezdrojovy text, a tedy si myslim ze v tehle diskuzi ani nema co delat.

    Zde má co dělat. V praxi bývá autor znám (tedy je možné požadovat jeho odpovědnost), nebo se jedná jen o velmi malý impakt (např. když někdo rozhodí pár set letáčků do schránky). Wikipedia je celosvětový fenomén, který dokáže zprostředkovat kromě spousty dobrého, i spoustu špatného.

    Pokud(!) by clen wikipedie neco dostal za svoji praci, treba penize nebo titul, pak by mel za to odpovidat, (...) Ale wiki je ponekud mimo tuto sferu, tedy nemuzes narokovat aby odpovidala za svou praci (praci jejich clenu).

    Pokud by ten člen psal sám za sebe, na svůj vlastní prostor, který by byl aspoň teoreticky dohledatelný, pak by to platilo. Wikipedia ale de facto poskytuje anonymizační platformu i pro ty, co zákon porušují. Měřítko peněz v tom nehraje roli (srov. tr. čin podvodu: Kdo sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl, využije něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou, ...)