Hlavní navigace

7 bludů o licenci GPL

3. 2. 2000
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zde na Rootovi vyšel nedávno článek srovnávající GPL a BSD licence. Co v něm bylo řečeno rozpoutalo vlnu diskuzí mezi zastánci obou táborů. V dnešním článku Milan Zamazal rozebírá sedm základních argumentů odpůrců GPL.
Blud 1: GPL zakazuje komerční využití programu.

Řetězec „commercial“ se v GPL vyskytuje na jediném místě, z celkového hlediska nevýznamném, týkajícím se šíření binárek. GPL komerční využití kódu nijak neomezuje.


Blud 2: GPL znemožňuje jiným osobám vydělávat peníze z výsledků mé práce, když si to nebudu přát.

Varianta bludu 1. GPL jiným osobám nic takového nezakazuje a mohou to klidně dělat, ať se to autorovi líbí nebo ne.


Blud 3: GPL kód nelze použít v proprietárním kó­du.

GPL kód můžete pro své soukromé potřeby používat a modifikovat víceméně dle libosti, je to dokonce jeden z důležitých aspektů GPL („právo na soukromí“). Omezující podmínky jsou stanoveny pouze pro šíření takového díla.


Blud 4: Použiji-li ve svém programu nějaký GPL kód, musím svůj program šířit opět pod GPL.

Varianta bludu 3. GPL nikde nenařizuje, že svůj kód musíte šířit. Nesmíte bránit uživatelům v jeho šíření. Pokud jste uživatelem takového kódu pouze vy sami, máte efektivní kontrolu nad jeho šířením.


Blud 5: GPL je tu proto, aby software byl k dispozici zdarma.

Cílem GPL je zajistit svobodu využívání softwaru pro všechny uživatele. To s penězi nesouvisí až v takové míře, jak by se mohlo zdát. GPL v zásadě nijak neomezuje prodej softwaru pod touto licencí.


Blud 6: GPL by se měla přizpůsobit ostatním free licencím, aby GPL kód bylo možno bez problémů používat v jiných free projektech.

CS24_early

Varianta bludu 5. Problém není v GPL, nýbrž v nekompatibilitě cílů. Např. QPL či MPL se vymýšlely, řekl bych, hlavně proto, aby bylo možno využívat kód přispěvatelů v proprietárních produktech. Primárním cílem GPL ovšem je zajistit, že software je free pro všechny uživatele. Uvolnění podmínek GPL by znamenalo ustoupit od tohoto cíle. Na kód, který nebude využit v proprietárních produktech, GPL žádné těžko překonatelné omezení neklade, tudíž na GPL není co vylepšovat.

Většina jiných free licencí je prostě o něčem jiném než GPL. Jejich primárním cílem není zajišťovat svobodu uživatelů. Např. cílem BSD licence je, řekl bych, poskytovat kód zdarma pro jakékoliv použití, což je něco jiného, než co je cílem GPL.


Blud 7: Pokud by existoval pouze GPL software, nebylo by možno se živit programováním.

Další varianta bludu 5. Pro podrobnější objasnění si lze přečíst GNU Manifesto a/nebo se stačí trochu rozhlédnout po světě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku