Hlavní navigace

A Virus Named TOM: staňte se nástrojem pomsty

20. 9. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

A Virus Named TOM perexový obrázek
Přeneste se do utopické budoucnosti, která nezná zácpy ani chlupy po domácích mazlíčcích. Za mnoha úžasnými vynálezy stojí geniální vědec, který bohužel dostal padáka a teď se mstí. Staňte se nástrojem jeho pomsty. Jako vir TOM ukážete budoucnosti, že bezmezná víra v technologii se nevyplácí.

Daleká budoucnost je plná neuvěřitelných vynálezů. Nejlepším přítelem člověka se stal robotický pes. Čekání v zácpách definitivně odzvonilo, do práce vás přepraví skvělé teleporty a máme taky nadsvětelné dálnice. Vše se může jevit jako utopická idylka, tedy až do doby, než vědec, který všechny tyto zázraky vymyslel, dostal z práce padáka. Co se stane s excentrickým vědcem na dlažbě? Šílený vědec, co se jde pomstít svému bývalému chlebodárci. A vy jste nástrojem jeho pomsty. 

Jste virus se sympatickým jménem TOM. Vaším úkolem je napadat skvělé vynálezy, které vás stvořitel vymyslel a měnit jejich vlastnosti. To, že se dříve šťastným uživatelům může stát něco hrozného, vás trápit nemusí. Proč taky? Chcete se přeci jen zavděčit svému otci.

A Virus Named TOM - obrázky ze hry

Zničte všechny mechanické mazlíčky

Jenže, ono to napadání vynálezů není tak snadné. Jsou totiž stvořeny opravdu skvěle. Musíte infikovat každý z komponentů a přitom se vyhnout ochranným mechanizmům. Poté, co se jedné nebohé slečně rozsype její mechanický mazlíček, začne zlá korporace tušit, že něco není v pořádku a váš virus začne potírat.

Zpočátku jen spojujete jednotlivé obvody a měníte tak program vynálezů. Je to celkem jednoduchá práce. Něco jako když instalatér spojuje trubky. Později ale po vás začnou jít podobní nanoboti, jako jste vy. Pak si musíte dát sakra majzla, abyste s nimi nepřišli do kontaktu a neztratili tak drahocennou energii.

A Virus Named TOM - obrázky ze hry

Sem tam přijde nějaký upgrade

Naštěstí nejste biologický vir. Váš otec vám může sem tam poslat nějaké vylepšení vlastností. Jak se objeví problém, lze na něj celkem efektivně zareagovat. Nepřátelské hlídky jsou náchylné na elektrické výboje. Ty pokládáte v pozdějších fázích na zem jako miny. Vstoupí-li na ně váš nepřítel, na chvíli ho to paralyzuje. Pokud se nachází v oné kritické době v dráze jiného nanobota, srazí se a na chvíli se zničí. Ochranné mechanizmy se sice po chvilce obnoví, ale i tak je to skvělý pomocník.

V pozdějších fázích začne být spojování obvodů ještě složitější. Jsou totiž skryté a odhalíte jen ty, kterými proudí energie. Pracujete tak skoro naslepo. Do toho po vás jdou nepřátelští nanoboti a ještě vám dochází energie. Ta tady supluje roli časového limitu. Čím rychleji úroveň dokončíte, tím vyšší skóre se zapíše do výsledkové listiny. Za určité počet bodů pak dostáváte medaile jako na olympiádě.

A Virus Named TOM - obrázky ze hry

Nemůžete se pohnout dál? Přeskočte úroveň

Medaile můžete vyměnit za přeskočení dané úrovně. Pokud hrajete alespoň trochu slušně, stane se jen málokdy, abyste uvízli v jedné úrovni. To příjemně pomáhá tempu hry. Většinou level dokončíte za pár minut, a tak se neustále posouváte rychlostí blesku kupředu. Autoři navíc zdatně dávkují odhalování nových herních mechanismů. Nebojí se je dokonce ani v kritických chvílích totálně překopat.

Na začátku si tak zvyknete, že existuje zdroj energie, který propojujete se všemi obvody. No, ale v pozdějších úrovních může něco podobného absolutně chybět. Musíte tak využít nepřátelské nanoboty a donutit je ke srážce. Výsledný výbuch přejde na obvody a celá úroveň se rozzáří jako stromeček o Vánocích.

A Virus Named TOM - obrázky ze hry

Pokud vás omrzí hra jednoho hráče, můžete spojit síly se svými přáteli. Celou kampaní lze projít v kooperativním módu. Je to skvělá zábava, i když je někdy drobný problém s přehledností. Pokud vás vaši věrní druzi naštvou, tak si místo umělé inteligenci zabojujte proti nim. Při takovém souboji se snažíte pro sebe ukrást co nejvíce prostoru.

Hra se nejlépe ovládá na gamepadu

Někomu může vadit poněkud nestandardní ovládání na klávesnici. Hra je primárně optimalizovaná pro gamepad a pokud si chcete zahrát multiplayer s kamarády, asi se bez něj neobejdete. Také přechod mezi videem a hrou je někdy zbytečně pomalý.

A Virus Named TOM - obrázky ze hry

Fandy utopistických návrhů z 50. let může bavit celkový herní design i zábavná videa. Ta jsou někdy lehce nekorektní. V pozadí hraje bezvadný soundtrack. Ten neurazí ani u samostatného poslechu.

Závěr a konečné hodnocení

Ze hry A Virus Named TOM vás od přemýšlení asi hlava bolet nebude, na druhou stranu je to skvělý mix arkády a logické hry. Kombinujete reflexy a logické uvažování. Navíc je průchod hrou zpříjemněn vtipným příběhem. Pokud ke všemu připočítám multiplayer, nezbývá mi, než hru doporučit.

CS24_early

P. S.: Hra je nyní součástí akce Humble Indie Bundle 9. Můžete jí tak pořídit za skvělou cenu.

Výhody

  • Herní mechanismy

  • Příběh

  • Vizuální stránka

  • Soundtrack

Nevýhody

  • Ovládání

  • Občas pomalejší

Byl pro vás článek přínosný?