Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Adobe vadí tweet odkazující na 28 let starý Acrobat Reader pro MS-DOS od mad - Ta obhajoba Adobe, ze jejich produkty byly tak...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 4. 2021 11:34

    mad

    Ta obhajoba Adobe, ze jejich produkty byly tak dobre, ze uz by nove verze nikdo nekupoval, a proto presly (produkty) VYHRADNE na predplatne, je uboha vymluva.

    Spousta grafiku si silene predrazeny adobe software proste nepotrebovala kupovat porad znovu a znovu kvuli par kosmetickym vylepsenim, zvlaste kdyz se daly resit jinak a (casto) zdarma. Kupovat fungujici graficky editor porad dokola je opravdu pitomost, k tomu proste pro vetsinu uzivatel NEBYL a NENI objektivni duvod.

    Sam editor nepredstavuje zadnou super hodnotu, ale jeho prostrednictvim vznikaji autorska dila casto velmi vysoke hodnoty, a na te se Adobe rozhodlo parazitovat. Proto u grafickeho editoru maji i levne predplatne, ktere Vam ovsem zakazuje Vase autorska dila jim porizena prodavat. Je to jakobyste prodavali txt editor s vyhradou, ze jim napsane knihy nesmite publikovat, pokud si nekoupite jeho 100x drazsi verzi, navic formou predplatneho.

    Problem je i v ohybani terminu predplatne. Platit i kdyz produkt nepouzivam, to osobne nepovazuji za "predplatne". Predplatne je, kdyz si konkretni sluzbu zaplatim v konkretnim objemu predem, a pak si ji kdykoliv mohu v tom objemu vybrat. Predplacim si takto plyn, elektrinu, a pokud jsem zaplatil vice, nez spotreboval, v dohodnutem obdobi mi za predplacenou a nespotrebovanou cast sluzby vrati penize.

    Druha moznost je, ze jde o sluzbu vyuzivanou tak casto, ze by nemelo smysl platit 30x za den, pak ma smysl poridit si tzv permanentku na urcite casove obdobi. Typicky priklad jsou jizdenky MHD.

    Ale prodavat graficky editor stylem jizdenek MHD, kdyz spousta uzivatel vyuzije jeho funkce tak 5x do roka, a soucasne zrusit krabicove verze, to je (muj nazor) odporna vychcanost. Predplatne u OS ci antiviru by mi spise davalo smysl, tam se totiz neustale opravuji chyby a nedava smysl provozovat stare verze, ale graficky editor ? To jako vazne ?

    Kazdopadne, existuji (nastesti) alternativy zdarma.

  • 7. 4. 2021 9:29

    Miroslav Šilhavý

    Podle mě to není žádná obhajoba Adobe, není potřeba obhajovat. Je to otázka nabídky a poptávky. Nabídka nemusí uspokojit všechny, a zrovna Adobe se o to nikdy ani nesnažilo. Alternativy jim nešlapou na paty, a tak mají zákazníků i tak dost.

    Pojem "předplatné" je jen nešťastný překlad do češtiny. Subscription je "odběr". Technicky vzato ale předplácíte. Nejprve zaplatíte, pak máte zpřístupněný program na zaplacenou dobu.