Hlavní navigace

Alter Ego: s duší v patách

18. 5. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Perexový obrázek k recenzi na hru Alter Ego
Perexový obrázek k recenzi na hru Alter Ego
Někdy i jednoduchý nápad dokáže udělat z obyčejné plošinovky zajímavou herní hříčku a dodat suchému obsahu bez příběhu šmrnc. V Alter Egu si zahrajete rovnou za dvě postavy a jejich společnou kooperací se budete snažit dosáhnout konečného cíle. Vše je navíc stylizováno do příjemné retro 16bitové grafiky.

Mít rozdvojenou osobnost nemusí být vždy vážným zdravotním problémem. Takový parťák do nepohody se může někdy hodit a dokonce vám i píchnout v situacích, které byste jako samotný jedinec nezvládli. Pokud vašeho avatara doprovází jeho vlastní Alter Ego, může se z lehce tradiční skákačky, i když bez skákání, stát velmi zajímavá logická hra, se svěží a neotřelou hratelností, a jak má studio Retrosouls zvy­kem, i s retro stylizací.

Příběh se klasicky, jak to bývá u menších hříček, někam poděl(al). No, jednoduše nečekejte žádné epické fantasy, ale i ve hře beze slov a jediného psaného dialogu můžete zažít kouzelné dobrodružství. Octnete se v těle malé bytosti, těžko říct, jakou roli ve světě hraje, ale dle vzezření bych typoval nějakého bůžka. Ten cestuje se svou duší. To by nebylo nijak zvláštní, kdyby se nenacházel mimo své fyzické tělo a to se plížilo za vámi jako stín.

Obrázky ke hře Alter Ego

Ať žije vaše nesmrtelná duše

Během svého hraní tak vlastně ovládáte dvě postavy. Bůžka a jeho duši. Ty od sebe navzájem kopírují své pohyby, ale sem tam se stane, že jednají přesně opačně. Pokud se tedy vydáte doleva, duše se vydá doprava či nahoru nebo dolů. Naštěstí je ale váš nefyzický společník nesmrtelný a nepřátelé mu nemohou ublížit. Prostě skrze něj projdou, jako by byl jen obláček páry.

Cílem hry je sesbírat všechny „ťuplíky“ na mapě. Jakmile se vám to povede, postupujete do další úrovně. Samozřejmě se vám cestu budou snažit zkřížit nepřátelé. Stačí, aby se jich vaše fyzická stránka jen malinko dotkla a hra ihned končí a musíte celou úroveň absolvovat znova. Další věcí, co vám stojí v cestě, jsou propasti. Vaše postava neumí vůbec skákat.

Obrázky ke hře Alter Ego

Co je vlastně na Alter Egu jiné?

A tím se dostáváme k tomu, co Alter Ego tak odlišuje od ostatních plošinovek. Vaše fyzické tělo můžete přesunout na místo duše a naopak. Prostě se teleportujete z místa na místo a tak překonáte propast, dostanete se za zeď nebo se vyhnete stvůrám, které vám chtějí ublížit. Počet pokusů je ale omezený. V některých úrovních dokonce bude tuhle schopnost nemožné použít. Což vám může pořádně zavařit.

Hra by ale jistě brzy omrzela, kdyby se pořád jednalo o to samé. Předmětů, které máte sbírat, abyste postoupili do další úrovně, je několik druhů. Některé mají barvu modrou a sebrat je může jenom duše vašeho reka. Pak tu máme ještě druh červených, a ty získáte jedině, když se nacházejí v dráze transportu těla na místo duše. Tahle drobná úprava může udělat z na první pohled jednoduchého levelu celkem složitý hlavolam, v kterém stačí k neúspěchu i jediná chybička a nepromyšlené používání vaší speciální schopnosti.

Obrázky ke hře Alter Ego

Atmosféře pomáhá retro stylizace a pohádkový svět

Ruský tým Retrosouls se snaží o retro stylizaci nebo atmosféru svých her. Některé jejich výtvory jsou dokonce remaky zapomenutých legend. V Alter Egu proto sází na 16bitovou grafiku. To ale vůbec nevadí, protože svět je i tak kouzelný. Při hraní jsem si vzpomněl na animované filmy od Miyazakiho. Herní svět se mění každých deset úrovní a všechny jsou stylizované do temné ale magické atmosféry.

Herní soundtrack jde ruku v ruce s retro grafickou stylizací. Opět se každých deset úrovní mění styl. Soundtrack je docela adrenalinový a přišlo mi, že se úplně nehodí do pohádkové atmosféry hry. Když jsem zvuky vypnul, měl jsem z hraní daleko větší požitek. Hudba na mě působila jako pěst na oko. Ostatní zvuky naleznete jen ve formě občasného pípnutí.

Obrázky ke hře Alter Ego

Chyby a závěrečné hodnocení

Během hraní jsem nenarazil na žádný závažný bug nebo chybu. Objevil se jen běžný neduh logických her, a to obtížnost, která mohla být rozhodně větší. Nebylo moc úrovní, kde bych si několik minut musel lámat hlavu nad správným řešením. Kolikrát jsem prostě v levelu risknul jít bez rozmyslu a často to vyšlo. Kdyby se má šedá kůra mozková víc namáhala, moc bych se nezlobil.

ict ve školství 24

Alter Ego je příjemná logická hra a i když moc hráče obtížností úkolů nepotrápí, užijete si ji až dokonce. Má svěží a jednoduchý nápad, který prostě funguje. Škoda jen, že celkem silnou atmosféru kazí nepříliš vhodný soundtrack. Nebýt tohoto neduhu, bylo by hodnocení ještě o ždibíček větší.

Výhody

  • Množství herních levelů

  • Herní prvky

  • Magická atmosféra

Nevýhody

  • Hudba

  • Nízká obtížnost

  • Bez příběhu