Hlavní navigace

Amazon Linux bude postavený na Fedoře, první beta verze airyxOS

29. 11. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Amazon
Nadcházející verze Amazon Linuxu bude postavená na Fedoře. Vyšla první beta verze operačního systému airyxOS, který se snaží o kompatibilitu s macOS. Nejnovější verze nejstarší distribuce Slackware Linux 15 se blíží k dokončení.

První beta verze airyxOS

AiryxOS je nový otevřený operační systém, jehož cílem je dosažení kompatibility s macOS na architektuře x86–64. Je postavený na základech FreeBSD, skrz něhož pak může nabídnout i kompatibilitu s Linuxem. Tento projekt nyní oznámil vydání první veřejné beta verze airyxOS Tanuki 0.3.0. Ten využívá jádro FreeBSD 12.3RC, jako hlavní webový prohlížeč je zde Firefox a kromě něj zde najdete ještě Terminal a Kate. Jedná se o úplně první veřejné vydání, takže ještě spousta věcí nefunguje.

airyxOS 0.3.0airyxOS 0.3.0

Amazon Linux bude postavený na Fedoře

Firma Amazon vyvíjí svůj vlastní operační systém s názvem Amazon Linux. Jeho první dvě verze byly postavené na Red Hat Enterprise Linuxu a CentOS. Teď byl ale touto firmou oznámen Amazon Linux 2022, který je postavený na Fedoře. Důvodem je snaha zkombinovat nejnovější software s předvídatelným vývojovým cyklem. Amazon Linux teď bude pravidelně vycházet každé dva roky. Z Fedory bude přebírat balíčky a aktualizace, jádro s ní ale sdílet nebude.

Amazon Linux 2Amazon Linux 2

Slackware 15 se blíží k dokončení

Po třech testovacích verzích v tomto roce bylo oznámeno vydání Slackware 15 RC2. Tento druhý kandidát na vydání patnácté verze nejstarší aktivní linuxové distribuce by se už neměl příliš lišit od verze finální. Vývojáři by už neměli provádět žádné velké změny a soustředí se jen na opravy chyb. Uživatelé se můžou těšit na linuxové jádro 5.15 LTS, prostředí KDE Plasma 5.23.3 s KDE Frameworks 5.88 a samozřejmě nejnovější verze softwarových balíčků. Konečné vydání Slackware Linuxu 15 je v plánu na začátek roku 2022.

root_podpora

Slackware 15 alfa

Vyšel Cutefish OS 0.6 Beta

Vyšla nová beta verze operačního systému Cutefish OS. Zdaleka se nejedná o systém pro denní používání, tato linuxová distribuce postavená na Ubuntu, ale přináší možnost osahat si novou verzi prostředí Cutefish. Nově do něj přibyl 24hodinový formát času, nastavení zvuku, sítě a bluetooth nebo správa napájení. Vylepšeno bylo i zamykání obrazovky a správce souborů už zvládá zobrazování skrytých souborů a funkci drag and drop.

Cutefish OS 0.6 BetaCutefish OS 0.6 Beta

Nově vydáno

Klon Red Hat Enterprise Linuxu Rocky Linux oznámil vydání verze 8.5. Meta distribuce Bedrock Linux vyšla ve verzi 0.7.24. Na Debianu postavená distribuce Q4OS s prostředími KDE Plasma a Trinity je k dispozici ve verzi 4.7. Firma Proxmox oznámila vydání nové verze Proxmox 7.1 „Virtual Environment“ postavené na Debianu 11.

Q4OS 4.7Q4OS 4.7 s Trinity

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.