Hlavní navigace

Amazon uvedl kamion, který do cloudu doveze hromadu dat

4. 12. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Netflix už lze sledovat off-line, Fitbit koupil kickstarterového hrdinu Pebble, v Křišťálové Lupě uspěl zejména Avast a soukromí uživatelů internetu je opět víc ohroženo, alespoň v USA.

Software a hardware

Připojení k internetu se zrychluje a při takovém gigabitu už nečekáte prakticky na nic. Sále však platí, že udělat to po staru může být ještě mnohem rychlejší. Amazon začal nabízet službu AWS Snowmobile, kdy k vám pošle kamion napěchovaný pevnými disky, požadovaná data relativně rychle naloží přes optiku a poté opět vyloží ve svém datovém centru do cloudu. Přestože to v dnešní době zní trochu absurdně, v mnoha případech je to skutečně mnohem rychlejší a efektivnější. Jeden kamion pojme 100 PB a Amazon tvrdí, že takto lze do cloudu nahrát několik exabajtů během několika týdnů. I s využitím nejrychlejšího internetového připojení by to trvalo mnoho let. Data jsou samozřejmě převážena v šifrované podobě a myslelo se i na patřičné fyzické zabezpečení.

A ještě jednou Amazon. Seagate s Amazonem společně nabízí zajímavý produkt – externí pevný disk Duet, který uložená data zároveň zálohuje do cloudu Amazonu. Na první pohled to vypadá lákavě, na druhý už tolik ne. Seagate Duo totiž nedokáže synchronizovat data sám o sobě, pouze s asistencí počítače. Takže stejně musíte hlídat, zda je vše patřičně zálohováno. Duo má kapacitu 1 TB a vyjde na 99 dolarů. V ceně je roční neomezené předplatné Amazon Drive, které jinak vyjde na 60 dolarů. Takže cenově je to poměrně lákavá nabídka, ale žádnou revoluci od disku nečekejte. Zařízení zřejmě bude dostupné jen v USA.

Internet a web

Obchod Alza.cz před několika měsíci opustil srovnávač cen Heureka a vyzval k tomu další obchody na webu BezHeureky.cz. Obsah webu se však Heurece nelíbil a soud jí dal v předběžném opatření za pravdu, že obsahuje nepravdivá tvrzení. Alza tak musela obsah stáhnout, ale učinila to dost provokativním způsobem. Původní obsah už na webu sice nenajdeme, ale na stránkách se teď píše internet nikdy nezapomíná s odkazem na starší verzi stránek archivovanou serverem Archive.org. Je třeba zdůraznit, že jde jen o předběžné opatření a soudní spor pokračuje.

Videotéka Netflix přidává dlouho žádanou možnost, a to sledování obsahu bez připojení k internetu. Možnost je dostupná pouze v mobilních aplikacích pro Android a iOS, v prohlížeči celkem pochopitelně nikoliv. Stahovat jde bohužel pouze část obsahu, zřejmě z licenčních důvodů. Původní obsah Netflixu lze stahovat vždy. Naopak potěší, že stažený obsah nemá omezenou platnost. Stahovat můžou předplatitelé kteréhokoliv tarifu a z kterékoliv Netflixem podporované země. Netflix se v minulosti vyjádřil, že podpora stahování je nepravděpodobná. Nabízí ji však Amazon Video, který nedávno zahájil ofenzivu a začíná se rozjíždět ve velkém. Možná i to Netflix přinutilo ke změně plánu.

Náš sesterský server Lupa.cz rozdal ceny Křišťálová Lupa 2016. Tři ceny si odnesla antivirová společnost Avast, zejména za velkou akvizici svého konkurenta AVG. Dvě ceny, za zpravodajství a popularitu, obdržela internetová televize DVTV. V internetovém obchodování se nejvýše umístili dva dnes již zmínění rivalové – Heureka a těsně za ní Alza.cz. Dále uspěly např. projekty Hlídač smluv nebo zprostředkovatel peer-to-peer půjček Zonky.cz. Vůbec poprvé si pak cenu odnesl youtuber – v kategorii one (wo)man show zvítězil Jirka Král. Anticena letos asi nikoho nepřekvapí, oceněno bylo Ministerstvo financí za cenzuru internetu v rámci regulace hazardu.

Byznys, politika, právo

Společnost Pebble, která se svými chytrými hodinkami několikrát uspěla na Kickstarteru, už je minulostí. Za cca 40 miliónů dolarů ji koupil Fitbit, známý výrobce fitness náramků. Hodinky Pebble sice mají dobrou pověst mezi technologickými nadšenci, ale širší veřejnost dostatečně nezaujaly. Společnost nasbírala velké dluhy, které vzhledem ke své velikosti neměla jak řešit. Nové modely Time 2 a Core zakoupené na Kickstarteru zatím zákazníci nedostali a není zřejmé, jak se k situaci Fitbit postaví. Také není jasné, zda bude pokračovat v podobné řadě hodinek s e-ink displeji, nebo z Pebble využije jen část technologií, z nichž asi nejzajímavější je pokročilé měření srdečního tepu.

I přes odpor části senátorů se nepodařilo zastavit nový americký zákon, který rozšiřuje špehovací možnosti policie. Nově je totiž možné na jedno soudní povolení získat právo k hacknutí mnoha tisíců zařízení na území celé federace. Dosud museli vyšetřovatelé o povolení žádat v každém okrsku, kde se cílové zařízení nacházelo. Jedno povolení tak může zapříčinit narušení soukromí tisíců nevinných lidí, což je považováno za přijatelné, pokud to vede k dosažení vybraného cíle. FBI tvrdí, že novou možnost využije hlavně při vyšetřování botnetů, ale zároveň se nabízí mnoho možností zneužití. Proti novince protestovala řada velkých internetových firem.

Zajímavosti / telegraficky

Autoři hry No Man’s Sky po několika měsících prolomili mlčení a vydali první velkou aktualizaci, která přidává obsah a řeší řadu herních nedostatků. Otázkou je, zda to bude stačit k napravení špatné reputace. Hra vyšla v srpnu a byla kritizována hlavně kvůli absenci řady možností, které autoři slibovali.

Twitter má nového produktového manažera, který ale skoro vůbec netweetuje, vyčítá mu The Verge. Kdyby šlo o jiného manažera, asi by se to dalo pochopit, ale u produktového manažera to skutečně působí zvláštně.

Společnost Eyeo, která vyvíjí nejrozšířenější blokovač reklam AdBlock Plus, už byla terčem mnoha žalob. Teď vyšla vítězně z dalšího soudního sporu, celkem už šestého.

Oficiální unboxing nového telefonu OnePlus 3T proběhl za letu ve stíhacím letounu, viz video níže. Navíc šlo o stíhačku MiG-15 s českou registrací a let se pravděpodobně konal v ČR.

Premiér zaúkoloval ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka. Má zlepšit připojení k internetu s využitím peněz z Evropské unie.

DT24

Amazon pokračuje v boji proti falešným recenzím. Nově mohou uživatelé recenzovat pouze pět produktů měsíčně, pokud je nezakoupili na Amazonu. Na ověřené nákupy se omezení nevztahuje.

YunOS od Alibaby asi neznáte, ale v Číně je to velmi rozšířený mobilní systém vycházející z Androidu. Aktuálně už dokonce rozšířenější než systém iOS od Applu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.