Hlavní navigace

Android 4.3, vylepšený Nexus 7 a další novinky od Googlu

25. 7. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Google v San Franciscu uspořádal menší akci, na které představil několik zajímavých novinek. Příchod Androidu 4.3 nebo nové verze tabletu Nexus 7 očekávali skoro všichni, Google ale vytáhl i nečekaný trumf Chromecast – malé levné zařízení, které dokáže dostat online obsah do každé televize s HDMI.

Android 4.3: síla v nitru

Nová verze mobilního operačního systému Android 4.3 byla pojmenována již potřetí Jelly Bean, což svědčí o tom, že novinek není mnoho. Tak úplně pravda to ale není, důležité změny proběhly, ale spíše pod kapotou. Jmenují se Bluetooth Smart, OpenGL ES 3.0 a DRM API.

Android 4.3 začíná podporovat standard bezdrátové komunikace Bluetooth 4.0, který má jednu zásadní výhodu. Nová technologie Bluetooth Smart (jinak označována jako Low Energy) dokáže snížit spotřebu energie na zlomek původních hodnot. Využívá se v případech, kdy jsou přes Bluetooth často posílány jen malé objemy dat. Nejvhodnějším příkladem je asi nejrůznější „chytré“ sportovní příslušenství.

Logo značící podporu Bluetooth Smart
Autor: Bluetooth SIG

Logo značící podporu Bluetooth Smart

Nový Jelly Bean, jako vůbec první z rozšířených mobilních systémů, také povýšil na novou verzi grafického standardu OpenGL ES 3.0. Ten vylepšuje snad všechno co lze, od kvality textur přes jejich kompresi, odrazy, stínování a podobné věci. Google nové možnosti OpenGL 3.0 prezentoval na několika hrách (včetně Asphalt 8: Airborne, video níže) a rozdíl byl opravdu znát. Však dosud používaná verze OpenGL 2.0 je stará již více než šest let.

Z poslední změny v nitru Androidu asi naši čtenáři už tak nadšeni nebudou, na praktické používání Androidu ale bude mít pozitivní vliv. Jedná se o DRM API a dekódování DRM videa na úrovni hardwaru, které budou aplikace moci využít. Takový Netflix už to umí dnes. V praxi to znamená menší vytížení procesoru, nižší spotřebu energie a tím i delší výdrž na baterii.

Tablety už zdaleka nejsou jen doménou počítačových nadšenců, čím dál častěji se vyskytují i v obývacích pokojích a používá je celé rodina. Proto se Android 4.3 dočkal vylepšené správy profilů, které byly představeny v minulé verzi. Tuto funkci asi budou využívat hlavně rodiče, kteří tak svým ratolestem můžou povolit jen určité aplikace nebo jejich kategorie. Zároveň mohou zablokovat nákupy v aplikacích, aby je na výpisu z bankovního účtu nečekalo nemilé překvapení. Uživatelé bez práv k nákupu navíc ani neuvidí, že aplikace nějaké placené možnosti nabízí.

Radovat se jako tradičně mohou majitelé zařízení z řady Nexus, jelikož ti budou nový Android 4.3 dostávat postupně v nejbližších dnech. Aktualizace by se brzy měly dočkat také nedávno představené „Google edice“ smartphonů Samsung Galaxy S4 a HTC One. S ostatními výrobci je to, jak víme, na dlouhé lokty.

Nexus 7: řada vylepšení, stejná cena

Pro rok starý tablet Nexus 7 Google a Asus připravili novou revizi, která mění mnohé. Tablet bude tenčí a lehčí – jeho hmotnost se dostane pod hranici 300 gramů. Také byl o několik málo milimetrů zúžen, což se může zdát jako nepodstatná změna, ale při držení zařízení jednou rukou je i to znát.

Úhlopříčka displeje byla zachována na 7 palcích, ale bylo na něj vměstnáno mnohem více pixelů, přesné rozlišení je 1920×1200. Dále displej slibuje věrnější zobrazení barev, barevná škála je prý o 30 % širší. Nexus 7 druhé generace kromě přední kamery pro videohovory nabídne také 5 MPx snímač pro focení vzadu. Přibyl ještě druhý reproduktor a Google se společností Fraunhofer zapracoval na tom, aby zvuk působil prostorově. Jak toho dosáhli, nebylo z prezentace zřejmé, ale nejspíš díky hardwarovým i softwarovým úpravám.

Tablet nově pohání čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 Pro o taktu 1,5 GHz s integrovaným grafickým čipem Adreno 320. Oproti první verzi tabletu běžící na platformě Nvidia Tegra 3 by to mělo znamenat téměř dvojnásobný nárůst procesorového výkonu a čtyřnásobný nárůst grafického výkonu. Nicméně prodejcem uváděná čísla je třeba vždy brát s rezervou, jsou měřena za ideálních podmínek. Velikost operační paměti byla zdvojnásobena na 2 GB.

Mezi další novinky patří možnost bezdrátového nabíjení nebo podpora LTE sítí, což nás ale moc zajímat nemusí. Podstatné je, že cena zůstala na stejné úrovni. Verze s 8 GB prostoru už v nabídce nebude, ale 16 GB verze s WiFi vyjde na 229 dolarů, což je ještě méně než u staršího Nexusu 7 (249 dolarů). U nás by se tedy cena měla vejít pod 6 tisíc korun. Ve Spojených státech se tablet začne prodávat již 30. července, Česká republika bohužel opět přijde na řadu až ve třetí vlně (po západní Evropě a vyspělých asijských státech).

Chromecast: chytrá televize jinak

Google TV, operační systém pro chytré televize založený na Androidu, měl být revolucí. Ta se ale kdoví proč ne a ne dostavit. Televizí s ním je poskrovnu a výrobci často stále raději často využívají vlastní operační systémy. Představení zajímavé novinky Chromecast značí, že Google možná svůj přístup k tomuto odvětví přehodnotil.

Chromecast je malý počítač, který se připojuje do HDMI portu televize a energii si bere skrze mikro USB. Aby mohl fungovat, vyžaduje ještě připojení k WiFi. Vtip je v tom, že samotný je úplně k ničemu (dokud ho nějaký chytrý linuxák nerozebere). Ovládat lze jen skrze mobilní aplikace nebo prohlížeč Chrome.

V praxi to funguje tak, že například v mobilní aplikaci YouTube nalistujete oblíbené video a vyberete, že ho chcete přehrát na televizi. Chromecast se potom postará o stahování videa ze serverů YouTube a jeho zobrazování na televizi. Smartphone už používáte jen pro ovládání přehrávání a úpravu hlasitosti. Hardwarové specifikace Chromecastu nebyly zveřejněny, ale vlastně ani nejsou tak podstatné. Důležité je, že zařízení zvládne video ve Full HD.

CS24_early

Klíčovým úspěchem Chromecastu bude podpora služeb. Zatím je vše na dobré cestě. V současnosti už jsou podporovány služby Netflix, Google Play Movies a Music a samozřejmě YouTube. Další služby mají dveře otevřené díky Google Cast SDK. Balíček pro vývojáře je jako „preview“ dostupný už dnes pro Chrome, Android a iOS.

V USA se Chromecast bude prodávat za 35 dolarů. Přicestovat by měl i do dalších zemí, těžko ale říct, jestli mezi nimi bude i Česká republika. Přiklonil bych se k názoru, že zatím ne, protože většina služeb pro streamování videa u nás stejně nefunguje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.