Hlavní navigace

Archivace v hávu grafickém

6. 6. 2000
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Situace na trhu archivačních nástrojů ve světě Windows je celkem jasná: čtyři z pěti výrobců zipů doporučují WinZip. Ale co Linux, potažmo ostatní unixové systémy? Máme také nějaký svůj xxxZip?

Dnes jsem se podíval na zoubek šesti grafických rozhraní pro práci s komprimovanými i nekomprimovanými archivy v různých formátech. Následující výčet si nenárokuje úplnost, vybral jsem prostě programy, které jsem nalezl na Freshmeatu v oblastech, kde bych je očekával.

A proč jsem se vlastně do sepisování tohoto článku pustil? Inu proto, že i tak zdánlivě nevinná věc, jako je práce s archivy, může ovlivnit rozhodování uživatele o tom, zda je ten či onen systém pro něj to pravé ořechové. Obrovský úspěch WinZipu svědčí o tom, že poptávka po podobných pomůckách je veliká.

Tak už dost povídání, vrhněme se rovnou po hlavě na jednotlivé programy.

TkZip
Tenhle program je podle mě skvělou ukázkou naprosté absence citu pro to, co uživatel potřebuje a vyžaduje. TkZip podporuje širokou škálu archivů včetně RPM (read-only) a obsahuje pár šikovných funkcí, z nichž bych vyzdvihl zejména možnost zvolit, zda cesty v archivu budou relativní či absolutní. Jenže to celé je zaobalené do prostředí, které jakoby bylo cíleno spíše na zkušeného uživatele, což je poměrně paradoxní, neboť právě zkušený uživatel s největší pravděpodobností nebude podobný program vůbec používat. Rozhraní je značně spartánské a konfigurace, ač bohatá, je vyloženým příkladem strohosti. Každé okno je jinak barevné, podle typu archivu, který je v něm otevřen a musím říct, že poté, co jsem vstoupil do konfigurační sekce, kde se toto obarvení nastavuje, jsem zase pěkně rychle vycouval, protože tohle všechno naklikat je práce tak na týden. Nepovažuji se zrovna za začátečníka, ale tohle bylo i na mě moc. Poněkud sporný je i fakt, že program obsahuje vlastní instalátor. Je to sice pěkné, ale podobný nástroj se stejně musí objevit v distribuci, takže začátečník by jej měl mít k dispozici hned po instalaci systému, jinak nemá valného smyslu.
Můj celkový dojem je, že autor se snažil vytvořit nástroj, který bude nabitý funkcemi a přitom nějak zapomněl, že začátečník jich polovinu nepotřebuje a profík obvykle podobný program nepoužívá.

TkZip, obrázek

guiTAR
První, co mě na guiTARu zaujalo je vtipný název. Možná se smějete, ale i tohle patří k úspěšnému programu. Co se týká funkčnosti, nabízí guiTAR vše, co je třeba pro základní práci s nejobvyklejšími typy archivů. Rozhraní je přehledné a rychlé, ovládání jednoduché. Oproti TkZipu obsahuje primitivní prohlížeč souborů, takže není nutné spouštět externí program. GuiTAR nedává uživateli zrovna největší volnost, ale zároveň mu poskytuje asi vše, co průměrný člověk potřebuje. Jenom škoda některých drobných chybiček, na které jsem při testování narazil. Například po přidání souboru do archivu se mi jej už nepodařilo smazat, dokud jsem archiv nezavřel a znovu neotevřel. Další drobnost, která nepotěší je skutečnost, že například po otevření archivu se vrátí šířky sloupců na přednastavené hodnoty.

guiTAR, obrázek

gxTar
GxTar je program funkčně velmi podobný guiTARu. Jeho prostředí je o něco pohlednější díky ikonkové nástrojové liště. Co do funkcí, opět platí, že vyhrazené mantinely uživateli mnoho nedovolí, ale většinou to ani není třeba. Snad jenom absence volby účinnosti kompresních algoritmů mi tu poněkud chybí. Dalším mínusem jsou chyby prostředí (i v tomto ohledu jsou si gxTar a guiTAR podobné). Více méně úplně v programu absentují chybová hlášení – když něco neklapne, uživatel se to nedozví, což je velký problém. V souborových dialozích mi nefungovala funkce pro vytvoření adresáře.

gxTar, obrázek

Zippi
Nejdříve bych rád podotkl, že tenhle program dokáže pouze komprimovat, nelze jej použít k rozpakování nebo procházení již vytvořených archivů, takže mezi ostatní poněkud nezapadá.
Program vychází podle autora převážně z macovského Snuffitu, což nemohu posoudit, neboť jej neznám. Za to ale vím, že Zippi dotáhl jednoduchost ovládání takřka k dokonalosti. Vše se odehrává v jediném dialogu, kde uživatel označuje soubory k archivaci, po dokončení výběru si vybere z rozbalovacího menu formát archivu a stiskne tlačítko pro uložení. Toť vše. Kladně hodnotím fakt, že průběh archivace je zobrazen pomocí klasického „teploměru“. Naopak slabší je už fakt, že míra komprese je pevně určena nastavením, takže jí nelze jednoduše měnit přímo při tvorbě jednotlivých archivů.
Program je mírně nestabilní.

Zippi, obrázek

Karchiveur
Karchiveur je určen (jak název již mnohým jistě napověděl) pro KDE a potřebuje k provozu QT z řady 1.4×. Program je asi vizuálně nejpřitažlivější, je zde vidět patrná snaha zaujmout i drobnostmi (uživatelé Windows si jistě vzpomenou, oč byl WinZip zajímavější tuším od verze 6.0, kde se objevily pěkné pseudo-3D ikonky). I po funkční stránce je Karchiveur velmi zajímavý program. Při procházení fungují asociace, takže si lze přímo zobrazit soubory pomocí externích prohlížečů (narozdíl od ostatních programů, které většinou nabízejí pouze textové prohlížení) a lze třeba i rekurzivně procházet archivy v archivech (např. zip v tgz). Zajímavá je funkce pro konverzi mezi různými typy archivů. Plusem i mínusem zároveň jsou tzv. wizards, tedy průvodci některými úkony. Nezkoušel jsem všechny, ale musím říct, že většinou jsem neuspěl (nebo uspěl, ale třeba až na podruhé). Pravda, asi nejsem zrovna ukázkový začátečník – ten se možná skutečné bude chovat podle toho, jak si to představoval autor, ale já jsem vždycky někam napsal něco, co jsem neměl a program se mě nenamáhal o tomto faktu vůbec informovat – obvykle spustil wizarda bez vysvětlení znovu. Pokud by ovšem průvodci fungovali jak se předpokládá, mohlo by to být znatelné usnadnění pro mnohého začátečníka, protože je zde například wizard pro kompilaci a instalaci programu ze zdrojových kódů.

Karchiveur, obrázek

LnxZip
Poslední dnes testovaný program jménem LnxZip je opět další standardní nástroj, který se, až na jednu drobnost, ničím výrazně neodlišuje od ostatních utilitek tohoto typu. Tou odlišností je hodně zajímavá funkce pro vytváření RPM souborů. Uživatel zde více méně klikací metodou vytvoří SPEC soubor a program se postará o vytvoření RPM balíčku. To může být velmi šikovné, zejména pro programátory, kteří se s tvorbou RPM teprve seznamují. Jako specializovaný nástroj na tvorbu balíčků by to bylo zajímavé, jako funkce programu, který má zjednodušit méně pokročilým uživatelům práci s archivy, je to v podstatě zbytečnost. Osobně bych LnxZip považoval spíše za pomůcku programátora při pakování balíčku, než za obdobu WinZipu.

root_podpora

LnxZip, obrázek

Co říci závěrem? Snad jenom, že základní kameny jsou již položeny, ale na svůj LinZip Linux i ostatní Open Source systémy asi stále ještě čekají. Nenáročný uživatel nejspíš neprohloupí s žádným dnes testovaným programem, snad s výjimkou TkZipu, který pro začátečníka asi nebude tou nejlepší volbou (ale zkusit to samozřejmě můžete :). Jednoznačně doporučit si ale netroufám ani jednoho z dnešních kandidátů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku