Hlavní navigace

Asus Eee 1000H: praktické zkušenosti

3. 10. 2008
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Eeečko již používám přibližně 14 dní a za tu dobu se mi podařilo nasbírat postřehy, o které bych se rád podělil. Nebudu tedy už moc psát o Linuxu na tomhle stroji, ale spíše o kvalitě provedení, rychlosti CPU, klávesnici a podobně. Dále popíšu, k čemu Eee používám a jaký na něm používám software.

K čemu jsem si Eee pořizoval

Eeečko je velmi silný nástroj a umí dobře posloužit tam, kde je vyžadována velká mobilita. Jsou tu ale i činnosti, pro které Eeečko není dobrá volba. Především rozlišení displaye je limitující pro jakoukoli práci, kde jsou potřeba programy s lištami a podobně. Hlavní činnosti, které na něm provozuji, jsou:

  • Prohlížení webu
  • Psaní textů
  • Programování
  • Audio/Video
  • Občasná editace fotografií/grafiky
Eee1

Display je na webové stránky tak akorát. Moc často se nestává, že bych musel scrollovat do stran. Na psaní textů a programování používám Vim a jelikož nemá prakticky jedinou nástrojovou nebo jinou lištu, tak se na display pohodlně vejde i uspokojující množství kódu. Jedinou překážkou tak může být jen klávesnice a velikost. Přehrávání filmů nemá svoje kouzlo jako u velkého monitoru, pro jednoho člověka na „zabití“ dlouhé chvilky je to ale dostatečné. Na úpravu fotografií není Eee moc vhodné, ale občas je potřeba něco málo udělat a myslím si, že si Eeečko poradí uspokojivě. S grafikou se setkávám pouze v kontextu s webem a převážně používám Inkscape (o kterém píšu níže) a Imagemagick.

Eee3

Změna init systému

Nedávno jsem psal článek o OpenRC a stejně jako u routeru a desktopu, i zde jsem ho použil. Boot se teď zrychlil na 40 sekund s tím, že gdm startuje jako poslední.

Výměna WiFi

Původní WiFi karta v tomto notebooku byla s chipsetem Ralink. Kdo se trochu pohybuje v bezdrátových kartách na Linuxu, ví, že to není nejlepší volba pro linuxový stroj. Proto jsem se rozhodl koupit síťovou kartu Intel 4965AGN. Ta podporuje 801.11(a/b/g/n), takže se s ní dá připojit prakticky k čemukoli co vysílá nějaký WiFi signál. To se hodí hlavně při testování různých WiFi spojů.

Moc užitečný se ukázal wpa_supplicant, protože mu stačí předhodit nastavení sítí, ve kterých se pohybuji a on se pak už sám bude připojovat přesně tam, kam potřebuji. Používání WiFi srazí výdrž baterie přibližně o půl hodiny až 45 minut níž. Pokud používám připojení přes bluetooth k telefonu, tak se to na baterce prakticky neprojeví.

Naneštěstí mi nejede s touhle kartou Eduroam ve škole. Na problému pracuji a řešení pravděpodobně napíšu do blogu, pokud na něj přijdu.

Hardware

Procesor

Velmi diskutovanou součástí Eeečka je procesor Intel Atom. Není to žádný rychlík, ale dělá přesně to, co od něj očekávám, s velmi dobrou spotřebou energie. Editace vektorové grafiky v Inkscapu nebo 20 otevřených tabů ve Firefoxu v pohodě zvládne. Dech mu dochází až při velkém množství paralelně otevřených aplikací (webový a databázový server, Firefox, Vim a k tomu hudba, Skype a Psi).

Absolutní čísla k tomuto procesoru pravděpodobně nemá cenu měřit. V porovnání s ostatními současnými hráči bude pomalejší. Takže záleží jen na uživateli, jestli mu bude rychlost vyhovovat nebo ne. Náročnější aplikace jako je nějaký CAD nebo Blender nebude to pravé. Openoffice nenabíhá pomaleji než jinde a taktéž boot není pomalejší než jinde.

Klávesnice

Oproti modelům 901 a 701, které jsem měl možnost si vyzkoušet, má 1000h klávesnici podobnou ostatním notebookům. Klávesy jsou stále o něco menší, ale zvyknout si už není takový problém a člověk nemusí mít mini prsty, aby se na klávesy vešel.

Touchpad

Model 901 měl na můj vkus velmi malý touchpad a často mi z něj vyklouzly prsty. Toto Eee ho nemá o moc větší, ale po pár dnech jsem si zvykl. Pod touchpadem se nacházejí 2 tlačítka a třetí je emulováno buď v Xkách, kdy se po zapnutí správné volby zmáčknutím obou tlačítkem virtuálně „zmáčkne“ třetí, a nebo ho lze „zmáčknout“ pomocí ťuknutí dvou prstů do touchpadu. Rolovat (kolečkem) lze taktéž dvěma prsty po touchpadu.

Display

Display 1000h má stejné rozlišení jako 901, ale jeho plocha je větší. Rozlišení je stále velmi jemné. Minimálně v porovnání s notebooky o velikosti 15,4", které mají jen o přibližně 200 bodů na šířku víc. Nevím, jestli nemají některé distribuce upravené dialogy pro Eeečko, ale já se občas dostanu s Gentoo do problému, že se mi dialog nevejde na výšku. Pomocí alt+levé tlačítko lze dialog posunout, ale to není pro většinu uživatelů řešení. Největší zastoupení takovýchto dialogů mají konfigurační dialogy jako např. kcontrol, takže se s tím uživatel tak často nesetká. Největší problém mi dělá Inkskape, který se nevejde na výšku kvůli panelu nástrojů. Ten nejde dát vodorovně.

Eee4

Software

Už před koupí jsem měl jasno, co budu na Eeečku dělat a co na něm budu používat. Kdo mě zná, ví, že já nepoužívám žádné panely a většinou se pohybuji na příkazové řádce nebo ve webovém prohlížeči. Některé programy jsem nakousl již v úvodu, ale jsou tu dvě témata, které bych rád blíže popsal. Při výběru programů je nutné si uvědomit, že každá lišta nebo panel navíc zbytečně zabírají místo.

Prostředí

Na všech strojích používám správce oken Openbox, o kterém vyšlo několik článků zde na root.cz od Jakuba Šťastného. Pro začínající uživatele, kteří mají zájem o podobné správce oken, je to asi nejlepší volba, protože konfigurace není složitá a výchozí nastavení je velmi podobné zavedeným standardům. Openbox se ovládá za pomocí klávesových zkratek a při troše snahy lze nastavit na klávesové zkratky i často používané programy. Lovení ikonek někde na liště tím pádem odpadá a program má pro sebe celou plochu.

Místo panelů používám plochy srovnané přes netwmpager. Ten je umí naskládat vedle sebe i nad sebe. Místo panelů mám aplikace umístěné na ploše a nikdy je neminimalizuji, prostoru je dost a přístup k otevřeným aplikacím se zrychlí. Odpadá tak i časté používání touchpadu.

Klávesové zkratky mám nastavené i na výběr způsobu připojení k síti a ovládání přehrávače MPD.

Openbox disponuje i skriptovatelným menu. Jednoduchým skriptem (bash, python, ruby atd.) si můžeme vygenerovat nabídky s WiFi sítěmi v dosahu nebo i seznamem hudby na disku. Osobně jsem toto menu opustil a zůstal u příkazové řádky (yakuake) a klávesových zkratek.

Pro spuštění aplikací, na které neexistuje klávesová zkratka, používám gmrun.

Web

Firefox 3.0.3 jede na Eeečku velmi svižně, a jak jsem již psal, Eeečko zvládne i velké množství tabů. Práce s ním není pomalá a stránky zobrazuje podobně rychle jako můj starý notebook s Core Solo. Pro uživatele, kteří mají rádi velkou rychlost nabíhání aplikací, doporučuji prohlížeč Arora.

Eee2

Video a audio

Pro přehrávání videí používám mplayer. Výkon Atomu bohužel nedovoluje přehrávat kvalitní videa (např. 720p ripy), ale s běžnou kvalitou, která se pohybuje na internetu, si poradí.

O přehrávání hudby na mém Eeečku se stará daemon MPD. Dokáže hrát i bez zapnutého frontendu. O MPD vyšel článek zde na root.cz, který popisuje všechny jeho výhody, nevýhody a možnosti ovládání. Proto se mu nebudu blíže věnovat. Snad jen napíšu, že než přijdete někam mezi lidi, měli byste vědět, že MPD je ve výchozím stavu nastaveno na spuštění přehrávání po naběhnutí daemona.

Porovnání s HP nx7400

Notebook, který jsem dva roky používal, bylo HP nx7400 s procesorem Core Solo a 768 MB RAM. V porovnání s Eeečkem se, stejně jako na všechny 15,4" modely, i na toto HP dívám jako na notebook určený na stůl a ne na cestování. Váha 2,5 kg (+zdroj) se na zádech pronese. Plocha notebooku je dost velká a manipulace s ním ve stísněných prostorech je obtížná. O nastavování routeru přes sériový port někde na půdě pomalu nemůže být ani řeč. Eeečko v batohu prakticky necítím a pokud je v neoprenovém obalu, který jsem k němu dostal, tak se ani nebojím k němu dát i věci, které jsem se dřív k notebooku dávat bál. HP totiž mělo velmi měkký plast na display.

CS24_early

Aby to nebyly jen mobilní nedostatky, HP má mnohem lépe řešené chlazení. Větráček Eee se prakticky nezastaví a i při nižších otáčkách je stále slyšet. Tento zvuk mi nevadí, ale některých uživatelům ano. V kontextu s BIOSem 1005 se dokonce objevila na Eee fóru diskuse, že s tímto BIOSem je Eeečko moc hlasité. Teplota Eeečka se pohybuje od 50°C do 67°C a skoky z minimální na maximální mohou nastat v několika vteřinách.

Závěr

Výběr Eeečka jako mobilního PC byl dobrý krok a rozhodně toho nelituji. Výdrž na baterie se pohybuje s WiFi kolem pěti hodin a to stačí na jedno odpoledne přednášek. Výměna WiFi odstranila většinu problémů a ovladače ethernetu by měly být stable již v jádře 2.6.27. Celkové provedení plastů je velmi masivní.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.