Hlavní navigace

Ataribox: legenda se vrací poháněna Linuxem a procesorem AMD

14. 12. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Kdy jste naposledy hráli na svém Atari? Pokud máte chuť, můžete se brzy vrátit ke svým hrám a zavzpomínat si na 80. léta. Atari totiž připravuje návrat legendy, tentokrát s názvem Ataribox. Použije k tomu Linux.

O tom, že Atari chystá retro herní konzoli, jsme psali už v létě. Nyní jsou známy další detaily včetně informací o hardware, software i přibližné ceně. Dnes bude spuštěna kampaň na Indiegogo a můžeme jen doufat, že bude podobně úspěšná jako kampaň na ZX Spectrum Next.

Už nyní víme, že design Ataribox bude vycházet z klasické konzole Atari 2600, ale uvnitř bude vše nové: procesor od AMD s grafikou Radeon, operační systém postavený na Linuxu a HDMI. Podle autorů bude v konzoli předinstalována více než stovka klasických her. Jejich konkrétní seznam zatím není k dispozici, ale Atari Interactive vypouští postupně některé informace na sociálních sítích, takže už víme, že půjde například o Asteroids, Missile Command a Breakout.

Také známe přibližnou cenu, která by se měla pohybovat mezi 250 a 300 dolary, v přepočtu tedy bude konzole stát asi 6000 Kč. Design vychází z klasických tvarů, ale přibližuje vzhled dnešní technice. Pokud ale chcete být víc retro, budete si moci objednat variantu ve dřevě. Joystick také připomíná původní zařízení, ale přeci jen je o téměř 40 let dál.

Výhodou je, že nejde o klasickou retro konzoli, na které si zahrajete jen původní hry z 80. let. Protože uvnitř poběží moderní procesor a operační systém, bude možné si zahrát i některé nové hry. Jaké a v jaké kvalitě ukáží až detailní informace o použitém hardware.

CS24_early

Otázkou je, zda bude o podobnou konzoli zájem ze strany hráčů. Za podobné peníze je možné koupit moderní Xbox nebo PlayStation, takže se Atari musí opravdu obrátit k těm, kteří zažili původní dobu. Ti by pravděpodobně ale chtěli něco víc retro, ideálně novou sérii některého z klasických strojů od Atari.

Na druhou stranu výkonné zařízení nabídne zábavu všem členům rodiny. Tatínek si zahraje Space Invaders, děti si mohou zapařit Minecraft. Uvidíme, zda na něco takového hráči uslyší. Dočkat by se měli na jaře příštího roku.

Pokud jste měli 8bit, jaký to byl?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.