Hlavní navigace

Awesomenauts: oživlý animák

21. 6. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Vstupte do epické bitvy mezi modrými a červenými roboty. Jedině vaše schopnosti dokáží zvrátit průběh vyrovnané bitvy a ukořistit nepřátelské suroviny. Awesomenauts jsou skvělou multiplayerovou hrou, která vám dá vzpomenout na dětské kreslené seriály a na legendární dosovou skákačku Jazz Jackrabbit.

Awesomenauts, to je jedna velká nadsázka. Hra se cíleně strefuje do dětských akčních seriálů s příšernou znělkou a scénářem, který snad musel psát někdo po lobotomii. Na otázku, jestli je to tak úžasné, musím odpovědět – ano! Epická bitva modré armády robotů a červené armády robotů vás naprosto vtáhne, rozžvýká a vyplivne na chodník jako žvýkačku, která se následně někomu přilepí na botu a ten s ní pochoduje několik kilometrů napříč sluncem rozžhaveným chodníkem. Ok, to jsem malinko přehnal, ale i Awesomenauts jsou značně přehnaní a trhlí.

V úvodu vás uvítá znělka s primitivním textem, ale o to chytlavější melodií. Musel jsem při tom otřít slzičku z oka a zavzpomínat na Pokemony. Pak se napumpováni touhou nakopat zadek armádě, jejíž barvu nemáte tolik v oblibě, vrhnete do bitvy. Tutoriál uteče rychle, není to žádná zívačka, a pak už jen, bum! Jste v menu a můžete si zvolit ze hry více hráčů po internetu nebo na jednom stroji. Epická kampaň se nekoná, to je trochu škoda, na druhou stranu se konečně dostáváte do víru boje v super online hře.

Awesomenauts - obrázky ze hry.

Hrají se stejně skvěle jako Jazz Jackrabbit

Awesomenauts se hrají stejně skvěle jako Jazz Jackrabbit a navíc se jedná o multiplayerovku, kde si během souboje vylepšujete svého reka a kosíte protivníky nadpřirozenými schopnostmi. Na začátku vás systém rozřadí do dvou týmů. Vašim cílem je rozflákat těžební nádrž protivníků. V cestě vám však brání ultra silné střelecké věže nepřátel a umělou inteligencí ovládaní roboti. Ti automaticky útočí na vaši základnu za podpory živých hráčů.

Vtip je v tom, že počítačem řízení protivníci jsou na obou stranách vyrovnaní. To jedině živí hráči zvrátí rovnováhu sil. Mohou bojovat mezi sebou nebo ničit cizí roboty. Obojí se časem zúročí a po chvíli začnou životy ochranných věží ubývat. Do toho sbíráte body, které můžete vyměnit za nové schopnosti nebo vylepšení těch stávajících. Je to prosté, ale musíte hlídat, aby vám neujel vlak. Když se moc zaberete do bezvýznamných potyček a zapomenete vylepšovat postavu, za chvíli se na bojišti zjeví někdo silný a pár ranami vás zabije.

Awesomenauts - obrázky ze hry.

Smrt není tragédie, hned se vrátíte do bitevní vřavy

Smrt naštěstí není nic hrozného. Z orbity vás téměř ihned katapultují zpět na planetu a můžete se znovu zapojit do boje, i když těch několik sekund mimo bitevní vřavu je sakra znát. Samotné bitvy vypadají jako přetahovaná, celkem záleží na složení týmu, neboť postavy jsou značně rozdílné. Mají různé třídy i schopnosti. Je proto velmi důležité najít postavu, která vám sedí nejvíce. Ne všechny však máte na začátku odemčeny, a tak se musíte zpočátku spokojit s pár základními reky.

Na druhou stranu je tenhle přístup vývojářů velmi motivační. Postav je celkem čtrnáct a než je odemknete, zabere to několik hodin. Bohužel se mezi tím může dostavit lehký pocit stereotypu. V celé hře najdete jen čtyři mapy. Ty jsou sice poměrně interaktivní, ale vzhledově se nijak výrazně neliší. Přitom zasazení hry do vesmíru, plného rozličných planet, přímo vybízí k tomu, aby si s jednotlivými světy vývojáři vyhráli a naservírovali jich větší množství.

Awesomenauts - obrázky ze hry.

Grafika je od kresleného filmu k nepoznání

Největší plusem Awesomenauts je skvělá komiksová grafika. Jednotliví hrdinové jsou od sebe snadno odlišitelní a bitevní vřava vypadá téměř stejně jako v opravdovém kresleném filmu. Svět je barevný a výbuchy velkolepé, stejně tak efekty jednotlivých specialitek. Schopnosti se od sebe snadno dají odlišit. To vám dopomůže k efektivnější reakci.

Někomu by mohlo vadit poněkud konzoloidní ovládání. Hra původně vyšla na Xbox 360 a PS3 a podle toho je také nadesignovaná. Pokud se vám doma válí gamepad, lze si dopřát hru více hráčů na jednom počítači. Na klávesnici se sice dají Awesomenauts také dobře ovládat, ale prostě jsem cítil, že to není ono a vibrace v gamepadu taky přidávají na prožitku. Zvláště, když neustále držíte prst na tlačítku střelby a okolí vás opaluje výbuchy.

Awesomenauts - obrázky ze hry.

Závěr a konečné hodnocení

Hra se prodává na Steamu za 9.99 euro. Za porci zábavy, kterou Awesomenauts nabízí, to není vůbec špatné, zvláště – když se můžete řezat hlava nehlava se svými spolubydlícími u jednoho počítače. U zápasu se skvěle odreagujete a jedno kolo netrvá ani moc dlouho, někdy i pod deset minut. Awesomenauts jsou prostě ideální hrou na zabíjení času a nenáročná zábava na horké letní dny.

root_podpora

P. S.: Hru je možné zakoupit i na Steamu.

Výhody

  • Multiplayer

  • Grafika

  • Množství postav

  • Skvělá hratelnost

Nevýhody

  • Málo map

  • Na gamepadu se ovládá lépe

  • Chvílemi stereotypní

Byl pro vás článek přínosný?