Hlavní navigace

Bastion: vybroušený diamant

8. 6. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Perexový obrázek hry Bastion
Perexový obrázek hry Bastion
Svět, jak to bývá zvykem, postihla hrozivá tragédie a vy zase musíte všechno tradičně napravit. Bastion možná není revolucí ve svém žánru, ale jedná se o akční RPG, které vám svou audiovizuální stránkou vezme dech. Jak se hraje jedno z nejzajímavějších RPG, které bylo kdy portováno na Linux?

Po delší době byla na Linux portována opravdu výtečná AAA indie hra. Její jméno je Bastion a stojí za ní studio Supergiant Games. Jedná se o akční RPG, což samo o sobě není nic výjimečného. RPGéček je na trhu velmi hodně a většinou jsou si podobná jako vejce vejci. Bastion však dokáže zaujmout na první pohled a připoutat na dlouhé hodiny, a to ne že by přišel se zásadní změnou zažitých herních prvků, ale spíš vybrousil do naprosté dokonalosti ty zažité a fungující.

Nechte se provést příběhem

U akčních RPG se na výpravu a příběh moc nehledí. Většinou svět či celý vesmír ohrožuje do morku kostí prohnilý pekelník a vy, jakožto začínající hrdina, se k němu musíte od píky dobojovat přes hordy jeho poskoků a uštědřit mu řádnou lekci. Něco podobného u Bastionu nenaleznete. Příběh není nikterak originální, ale je podán tak úžasně, že by hravě mohl konkurovat kdejakému hrdinskému eposu.

Obrázky ze hry Bastion

Celou dobu vás provází hlas vypravěče, možná by bylo lepší použít slovo průvodce dějem. Vaše činy jsou totiž dokonale a neskutečně živě v reálném čase popisovány. Kolikrát veršovaně a s úžasným přednesem. Nejedná se o monotónií drmolení čteného textu, vypravěč s vámi příběh skutečně prožívá. Jeho slova doprovází vámi ovládaného hrdinu Kida od chvíle, kdy se probudí na levitující zřícenině uprostřed nicoty.

Nádherný svět, který vás ohromí

Vůbec další zajímavou součástí Bastionu je velmi originální a vizuálně úchvatný svět. Ten se postupně zhmotňuje. Zpočátku se na tento fakt jen velmi těžce zvyká, protože vlastně běžíte směrem k jistému pádu do propasti. Najednou ale přiletí zpoza prázdnoty kus skály a podobně jako u stavebnice dotvoří zbytek. Ovšem, může se také klidně stát, že spadnete. Vašemu pádu totiž nebrání žádná neviditelná zeď, jak je u her často zvykem. Pokud se zřítíte do temnoty, propadnete sice zpět na „pevnou“ půdu, ale ztratíte trochu drahocenného života.

Obrázky ze hry Bastion

Během hraní nebudete sbírat stovky předmětů. Za celou hru se budete moci chopit jen několika zbraní, jejichž způsob použití se značně liší. Například kladivo útočí pomalu, ale zato s větší silou a dokáže jednou za čas plošně zranit všechny nepřátele okolo. Naproti tomu mačeta může být na někoho vržena z dálky a rychle, s velmi malým účinkem, ubírat zdraví. Kromě zbraní na blízkost je ještě jedna na dálku a pak speciální schopnost, většinou vázaná na vaše aktuální vybavení.

Vybavte se před cestou

Do inventáře nemáte bohužel neustálý přístup. Vybavení, schopnosti a další operace, jako vylepšování postavy po získání úrovně, děláte ve specializovaných domech a dílnách. Ty se bohužel nacházejí trvale jen ve vaší hlavní bázi a pak, velmi zřídka, při plnění jednotlivých misí. Vaše hlavní základna je oázou klidu, v níž se připravujete na další složité úkoly. Ty můžete, až na pár výjimek, plnit jen jednou, poté se vám přístup na daný kus levitující země uzavře. Někdy je to škoda. Pro opětovné hraní dané části musíte založit novou hru.

Obrázky ze hry Bastion

Obtížnost hry zpočátku není nikterak velká. Nepřátel se za celou dobu taky moc nevystřídá, ale jejich kvantita postupně roste. Sem tam narazíte dokonce na bosse. Trochu netradičně, ale můžete občas z boje utéct, i když se připravíte o odměnu v podobě peněz a zkušeností. Boj je většinou monotónní, ale překvapivě zábavný. Musíte velmi akčně kombinovat kryt, úskok a útok. Hrdina toho totiž tolik nevydrží a léčivých lektvarů je málo.

Zamrzí krátká herní doba

K úchvatné grafice se váže i výtečná epická hudba. V kombinaci s úžasným vypravěčem je zvuková stránka spolu s tou grafickou největším plusem celé hry. Velkou nevýhodou je ale krátká herní doba. Bastion projdete ani ne za pět hodin, což je obrovská škoda. Sice autoři pro hráče, co chtějí vydržet ve světě co nejdéle, přichystali opakující se arény s několika vlnami nepřátel, to ale ani nejvěrnějšího fanouška nemůže uspokojit věčně.

ict ve školství 24

Obrázky ze hry Bastion

Závěr a konečné hodnocení

Bastion je na Linuxu něco naprosto nevídaného. Úžasná audiovizuální stránka skvěle kooperuje s jednoduchou, ale zábavnou hratelností. Nejedná se o revoluci, spíš o vypilování stávajících herních principů akčních RPG. Z mého pohledu se jedná o nejpříjemnější herní zážitek v kategorii RPG za poslední dobu a možná vůbec nejlepší na Linuxu vůbec.

Hra je součástí nejnovější kolekce Humble Bundle.

Výhody

  • Nádherná grafika i hudba

  • Vypravěč

  • Osvědčené a zábavné herní principy

Nevýhody

  • Délka hry

  • Zpočátku málo akční