Hlavní navigace

Beat Hazard: hudební sbírka přeměněná na řež

1. 3. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Beat Hazard perexový obrázek
I diskotéka pod halucinogenními drogami je téměř poklidnou a temně šedou záležitostí, když ji srovnáme s indiovkou Beat Hazard. Pokud jste neznali některou barvu, poznáte ji. Beat Hazard je hra, která pracuje s vaší hudební sbírkou a přemění ji na fontánu barev s vesmírnými křižníky mlátícími se v černém kosmu.

V roce 2008 vyšla netradiční závodní hra AudioSurf. Mohli jste si do ní nahrát svou sbírku písní a radikálně tak ovlivnit její hratelnost. Překážky na trati a i vizuální stránka se utvářela rytmem hudby. Sranda to byla náramná, ale měla jednu vadu. Pokud jste zvolili moc pomalou písničku, zběsilé závody se změnily v poklidnou jízdu padesátkou na dálnici bez malebného okolí a ostatních vozidel. Beat Hazard je postaven na podobném principu, ale místo závodního šílenství zažijete vesmírnou bitvu.

Bohužel, zůstaly i podobné neduhy jako u AudioSurfu. Beat Hazard není dělaný na všechny hudební žánry. Pokud posloucháte elektronickou muziku, zažijete adrenalinové úrovně se stovkami nepřátel. Fanoušci vážné hudby zas pravděpodobně usnou na klávesnici a hru asi brzo zavrhnou, protože kromě nějaké vizualizace vaší sbírky písní nepřinese zhola nic. Pokud máte pro hru neoptimální hudební vkus, lze využít ověřenou hudbu přímo ve hře. Ta funguje bezvadně.

Beat Hazard - obrázky ze hry

Pokud váš hudební vkus nesedne systému hry, máte problém

To pak ale přijdete o jedno z hlavních lákadel. Bohužel, já patřím mezi lidi, kteří by se se svým hudebním vkusem moc v Beat Hazard nepobavili. Poslouchám sice rock a ten mi přijde rytmický celkem dost, Beat Hazard si to však nemyslí. V úrovni vytvořené podle mé oblíbené písničky na mě vylétlo pár asteroidů a to bylo všechno. Upřímně mě to trochu zklamalo. Lze však při hraní experimentovat a bavit se zkoušením různých hudební žánrů.

Při recenzování jsem se tedy rozhodl otestovat českou klasiku všech klasik Káju Gotta. Řeknu vám, že se mi to ani s mou hudbou za celou dobu hraní (mluvím o několika hodinách) nestalo, ale u písničky Trezor se nepřátelská flotila rozprchla, asi to nemohla poslouchat. Zkusil jsem i titulní píseň k filmu Babovřesky. To se na mě vychrlilo v několika sekundách mnoho ultra silných démonických bossů s úmyslem zničit mě. Asi systém hry chtěl píseň v pozadí co nejdříve ukončit.

Beat Hazard - obrázky ze hry

Herní mechanizmy jsou primitivní, ale zábavné

Samotné hraní je primitivní. Raketku ovládáte šipkami a střílíte myší. Není v tom nic složitého, ale s přibývajícími nepřáteli a výbuchy kolem se můžete v dění na obrazovce malinko ztrácet. Často se stane, že v té směsi světelných efektů nepostřehnete úlomek asteroidu, nebo loď, a ta se s vámi srazí a zničí vás. Smrt není definitivní, dokud máte náhradní životy, pak si musíte level zopakovat. Do údajů se vám zapíše, kolik procent z písně jste dokončili a v budoucnu to můžete zkusit zase. I tak se vám konečné skóre započítá do statistik.

Profil vašeho pilota se postupem hry vyvíjí. Za peníze z bitev si kupujete perky s bonusy a třeba i ničivější zbraně. Taky je vám přidělována hodnost a achievementy. Tyto drobné bonusy mají zvětšit motivaci pro hraní. Beat Hazard je stále hra. Nemůže bavit pouze transformací písní do vesmírné bitvy. Nabízí tak několik herních módů a multiplayer. K jeho hraní budete potřebovat joystick. Nejideálněji s analogovými páčkami na ovládání směru střílení.

CS24_early

Beat Hazard - obrázky ze hry

Světelná orgie vs. papírové vystřihovánky

Po grafické stránce je Beat Hazard doslova světelnou orgií. Každý střela září víc jak vánoční stromeček na náměstí. Před hraním si můžete dokonce zvolit intenzitu efektů. Doporučuji ji spíše snížit než zvýšit. Jak je nastavíte na 200 %, bojiště se i při pomalé písničce změní na různě barevnou světelnou šmouhu. Modely jednotlivých raketek jsou ale nic moc. Při bližším pohledu jsou takové zubaté a do prostředí sedí jako vystřižené obrázky nalepené do fotky. Nepřátel též mohlo být víc druhů. Příliš brzy se okoukají.

Beat Hazard - obrázky ze hry

Závěr a konečné hodnocení

Beat Hazard je typická indiovka. Herní mechanizmy jsou kreativní a dá se hrát stále dokola. Než se prostřílíte albem svého oblíbeného interpreta, chvilku to potrvá. Hra se jen nehodí pro všechny hudební styly. Je lepší volit spíše elektronickou hudbu určenou pro tanec. Pokud váš hudební vkus systému sedne, pobavíte se královsky. V tom opačném případě budete muset využít písničky vybrané vývojáři, ale tím přichází Beat Hazard o svůj největší klad.

Výhody

  • Pracuje s vaší hudební sbírkou

  • Super hratelnost

  • Nekonečno obsahu

  • Vývoj vašeho profilu

Nevýhody

  • Málo nepřátel

  • Občas silně nepřehledné

  • Není vhodné pro všechny hudební žánry

Byl pro vás článek přínosný?