Hlavní navigace

BeOS: Software

18. 7. 2001
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Máme nainstalovaný BeOS, ale co s ním. Abychom ho mohli rozumně použít, potřebujeme aplikace. Majitelé verze Professional jsou ve výhodě, protože spoustu softwaru mají rovnou k dispozici. V Personal verzi už je to slabší, ale nikoliv beznadějné.

Pro BeOS byla portována celá řada původně unixových programů, například Apache, MySQL, BeThon (port Pythonu), Perl a mnoho dalších, ale to nejsou programy, které by používal „normální“ člověk, proto se zde zmíním spíše o aplikacích, které naleznou upotřebení při běžné práci.

 

Se systémem se nainstaluje řada drobných prográmků, které jsou více či méně použitelné, zmíním se jen o některých. Např. tento článek píši ve StyleEdit, jednoduchém textovém editoru. Umí změnit font, jeho velikost, barvu a zarovnání textu. Pokud jste zvyklí na unixové, celoobrazovkové editory, nebudete zklamáni. V terminálu totiž můžete používat editor vi (konkrétně Vim ve verzi 5.1).

BeMail je jednoduchý poštovní klient, za jehož nejlepší vlastnost považuji právě tu jednoduchost. Pokud ho chcete nahradit něčím lepším, můžete zkusit poštovního klienta integrovaného v Opeře.

Pokud dostanete chuť zabrousit na internet, můžete využít služeb prohlížeče NetPositive. Jeho schopnosti jsou ale velmi omezené – některé stránky zobrazí docela dobře, jiné mu však způsobují velké problémy. Proto doporučuji nahradit ho jiným, kvalitnějším prohlížečem, jakým je třeba Opera, která může ve svých novějších verzích směle konkurovat takovým protějškům, jako je MSIE, Mozilla nebo Nestcape. Kromě Opery jsou k dispozici vývojové verze Bezilly (založená na jádře Gecko) a dalších prohlížečů od různých autorů. Ty však zatím nejsou reálně použitelné.

Ostatní programy v systému sestávají z různých multimediálních přehrávačů, prohlížečů, jednoduchých editorů a utilit. Pro reálnou práci však potřebujeme mnohem více programů.

 

Asi jediným textovým editorem, který je v současnosti pro BeOS zdarma, je AbiWord. Není to sice StarWriter, ale na jednodušší dokumenty ho lze použít. Protože BeOS používá ke kódování textový souborů UTF8, může se hodit program, který umí kódování změnit. K tomu lze využít TextConvertPlus, který umí převádět z/do UTF8 do/z mnoha jiných kódování (iso, windows a další).

Systémový ShowImage je vhodné nahradit pohodlnějším prohlížečem obrázků. Ideální je BeAndSee, který připomíná výborný prohlížeč ACDsee pro Windows. Volně k dispozici je však jen trialová verze, která toho moc neumí. Xaos je výborným prográmkem pro práci s fraktály. Umožňuje mnoho různých nastavení a obsahuje také krátký tutorial o tom, co to vlastně fraktály jsou.

Snad každý dnes využívá formátu mp3. Systémový MediaPlayer sice umí jednotlivé skladby přehrát, ale víc od něj nečekejme. Za ideální náhradu považuji CL-Amp, který se velmi podobá Winampu (s příslušným skinem je k nerozeznání) nebo Xmms. Podporuje skinování, plug-iny, vytváření playlistů a další služby, na které jsou uživatelé zvyklí.

Formát PDF se stal jedním ze standardů pro elektronické publikování a v BeOS si můžete PDF dokumenty prohlížet jednoduchým prohlížečem BePDF. Máte-li v počítači soubory s nějakým citlivým obsahem, můžete je zabezpečit pomocí šifrovacího programu Luna-CryptShow.

Jste-li tvůrci webových stránek, budete patrně hledat nějaký šikovný editor. Zde vás asi musím zklamat. Před časem jsem hledal něco, co by se podobalo Quantě nebo Bluefish z Linuxu, ale nalezl jsem pouze několik jednoduchých editorků, jejichž schopnosti se příliš neliší od obyčejného textového editoru. Vyzkoušel jsem dva: Cool Cat 0.6 (ten považuji za mírně lepší) a Dark Site 0.7.1.6. Oba umí zvýrazňovat syntaxi, ale jinak se příliš neliší od velice jednoduchého textového editoru.

U některých programů se vám může stát, že se budou shánět po nějaké knihovně, která vám v systémů chybí. Většinou stačí zapátrat na stránce programu, kde často naleznete alespoň odkaz na danou knihovnu. Například výše zmíněné BePDF a Dark Site se shánějí po knihovně liblayout.so, kterou naleznete zde.

Chcete-li programovat pro BeOS v C/C++, je pro vás nezbytný balík BeDev, který je součástí Profesional verze, ostatní si ho mohou stáhnou z internetu. Obsahuje BeIDE od Metrowerks (překladač, textový editor se zvýrazňováním syntaxe a manažer projektů). Chcete-li se však programování věnovat intenzivněji, doporučuji sehnat si další programy, např. VisualBe++ umožňující pohodlný vizuální návrh aplikace. Bohužel tento program není zadarmo, stojí asi 35 dolarů (na vyzkoušení můžete stáhnout trial verzi, která však neumí ukládat).

Zajímavým pomocníkem usnadňujícím práci se může stát Squirrel, což je skriptovací jazyk (naleznete zde) ne nepodobný Lispu, který umožňuje psaní jak textových, tak grafických skriptů. Umíte-li programovat v Basicu a nechcete se učit třeba C, jistě oceníte Be Basic Compiler, který vámi napsaný kód převede nejprve do C a potom normálně zkompiluje.

Protože práce s počítačem je i o zábavě, zmíním se o několika hrách. Nevím o žádné, která by byla určena přímo pro BeOS, ale mnoho her je portovaných z jiných systémů, hlavně z Linuxu (třeba IceBreaker). Pro BeOS byl asi jako pro všechny systémy portován také Doom. Pamatujete-li si z Windows výbornou hru Warcraft, můžete vyzkoušet Freecraft (existuje i pro Linux a další), i když k tomu, aby se vyrovnal Warcraftu, ho čeká ještě nějaký kus cesty. Kromě takovýchto „velkých“ her existuje pro BeOS celá řada emulátorů především osmibitových počítačů, ale to je spíše pro nostalgiky.

 

ict ve školství 24

Naprostou většinu zmíněných programů naleznete na www.bebits.com, což je stránka, kam byste se měli podívat pokaždé, když hledáte nějaký program. Dalšími weby, kde se dá najít software pro BeOS, jsou Bootsignal, Iconshareware a Tucows. Několik programů naleznete na www.kirilla.com (i pro QNX). Češtinu do některých programů pořídíte na Maxiorlových stránkách.

Chcete-li být informováni o aktuálních (nejen softwarových) novinkách v češtině, určitě navštivte České centrum uživatelů BeOS. Jsou to docela dobré stránky, ale vyskytují se na nich dlouhá období nečinnosti. Existuje zde také diskusní fórum, není v něm však zrovna nejživěji.

Seriál: BeOS