Hlavní navigace

Bitcoin snížil odměny: dobrá zpráva pro investory, špatná pro těžaře

11. 7. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Virtuální měna Bitcoin se dočkala druhého halvingu – situace, kdy se sníží odměny za vytěžený blok polovinu, aktuálně na 12,5 BTC. Co to znamená pro uživatele, investory a těžaře?

V sobotu 9. července 2016 byl v bitcoinové síti vytěžen blok s číslem 420000. Číslo není kulaté jen pro parádu. Každých 210000 vytěžených bloků, tedy přibližně každé čtyři roky, dochází k tzv. halvingu. Jedná se o snížení odměny za vytěžený blok na polovinu, v tomto případě z 25 na 12,5 bitcoinu, a tedy obecné snížení odměn těžařům na polovinu.

Ostře sledovaný blok 420000
Autor: Blockchain.info

Ostře sledovaný blok 420000

Tento halving je sice druhý v historii Bitcoinu, avšak první ostře sledovaný. První halving vůbec totiž proběhl na podzim roku 2012, kdy Bitcoin ještě byl na okraji zájmu a kurz se pohyboval kolem 10 USD/BTC. První bitcoinový boom přišel až na jaře příštího roku.

S blokem číslo 420000 bylo vytěženo celkem 15,75 miliónu bitcoinů. Připomeňme, že cílové číslo je 21 miliónů. Do té doby se budou odměny podle uvedeného klíče snižovat na polovinu. Poslední bitcoin by měl být vytěžen za víc než sto let, ale už za 24 let bude vytěženo téměř vše a odměny budou jen minimální, alespoň z absolutního hlediska. Relativně samozřejmě závisí na tom, jakou bude mít Bitcoin za čtvrtstoletí pozici a kupní sílu.

Vývoj počtu vytěžených bitcoinů

Vývoj počtu vytěžených bitcoinů

Pro běžného uživatele se nic nemění

Co tedy halving přináší? Pro běžného uživatele prakticky nic, Bitcoin funguje stejně jako dosud. Snižování odměn je v Bitcoinu zabudováno od samého počátku a veškerý software s tím počítá. Svou bitcoinovou peněženku můžete používat úplně stejně, jako kdyby k žádnému halvingu nedošlo.

Pokud bitcoiny držíte, resp. do nich dlouhodoběji investujete, je pro vás halving dobrá zpráva. Jelikož se počet nově vydávaných bitcoinů snižuje na polovinu, snižuje se také inflační tlak na znehodnocení měny. Vzhledem k vysokým výkyvům kurzu je tento efekt obtížně postřehnutelný, ale na jeho přítomnosti to nic nemění. To znamená, že pokud bitcoiny budete držet, budou vlivem těžby pomaleji ztrácet na hodnotě.

Zpráva je samozřejmě nepříjemná pro podnikatele – těžaře, jejichž odměna se také sníží na polovinu. Zde si na důsledky musíme nějaký čas počkat. Pravděpodobně část těžařů trh postupně opustí. Záleží ale také na tom, jak se Bitcoinu bude dařit a jaký bude směnný kurz. Také může dojít k určitému zvýšení poplatků za rozumnou rychlost potvrzení, resp. propagace transakce sítí.

UX DAy - tip 2

Kurz na halving přímo nezareagoval

Směnný kurz na halving zareagoval jen minimálně drobným poklesem a návratem na původní pozici kolem 650 dolarů za BTC. Nekonal se tedy žádný ze scénářů, které předvídaly ohromný růst nebo zase pád. Důvodem je dost možná fakt, že kurz příchod halvingu odrážel už několik předchozích týdnů.

Vývoj kurzu BTC/USD za poslední tři měsíce

Vývoj kurzu BTC/USD za poslední tři měsíce

Koncem května se se kurz vyhoupl a během tří týdnů se ze 450 USD/BTC krátce přiblížil až k hranici 800 USD/BTC. Další vývoj lze odhadovat jen obtížně, jak je u Bitcoinu zvykem. Výhled je ale celkem příznivý, alespoň podíváme-li se na rostoucí adopci virtuální měny. Např. denní počet transakcí se za poslední rok cca zdvojnásobil.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.