Hlavní navigace

Blobwars: metal blob solid - kulička na záchraně světa

17. 7. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V dnešní tradiční páteční herní recenzi bude mnoho krve. Tedy ne přímo v recenzi, ale ve hře, o které dnes píšu, je krve tolik, až by se hodila darovat do nějaké nemocnice. I když tedy nevím, k čemu by byla v nemocnici krev vymačkaná přímo z mimozemšťanů neidentifikovatelného kulovitého tvaru.

Blobwars: metal blob solid je 2d akční plošinovka s jednoduchou grafikou, v níž se dostanete do role kuličky Boba a snažíte se zabránit vetřelcům, vedených zlým mimozemšťanem Galdovem, aby neovládli svět rasy Blobů. Vezmete do rukou zbraně jako pistole, kulomet či laser a budete se snažit zničit nepřátele, kteří sužují národ malých kuliček.

Hra je postavena z větší části na vyhledávání klíčů, které vám pomohou při plnění úkolů. Na rozdíl od mnoha jiných her navíc ale obsahuje velké množství krve, která ve velkých dávkách stříká z každého zasaženého protivníka. V Metal Blob Solid ze začátku pouze zachraňujete vaše přátele, nazvané zkratkou MIA, což znamená Missing in action – ztraceni v akci. Později však budete vyhledávat čtyři krystaly, o kterých je řečeno, že mají kouzelnou moc. Dříve či později se ale utkáte s Galdovem, za kterým se budete muset dostat na jeho vesmírnou loď.

Blob metal

Ovládání

Ve hře se pohyb ovládá směrovými šipkami, levým ctrl se střílí a mezerníkem zapínáte „jetpack“ – batůžek s tryskami, který získáte v pozdějších úrovních. Společně s potápěčským přístrojem vás přiměje, abyste se do některých úrovní vrátili několikrát – na některá místa se nedostanete bez „Jetpacku“, jelikož jsou příliš vysoko, a na některé pozice se zase nedostanete bez potápěčského přístroje, protože byste se mohli utopit.

V nastavení na vás čeká několik položek, z nichž vás pár nejspíš bude zajímat, například nastavení celé obrazovky a vypnutí krvavosti. Navíc, pokud vám hra stále připadá málo krvavá, pomocí cheatu „lockandload“ se vám uvolní speciální menu nastavení, kde si mimo jiné můžete zatrhnout i zvýšené množství krve ve hře.

Grafika

Hra nevyniká nijak skvělým grafickým zpracováním, ovšem potěší to, že se při svém putování dostanete do mnoha scenérií, včetně ledových jeskyní, pradávných hrobek nebo i na louky. Většina postav ve hře jsou barevné kuličky s očima, jen pár nepřátel je složitějších, jako například chobotnice, se kterou se utkáte v jedné úrovni.

Blob metal

Instalace

Blobwars: Metal Blob Solid si stáhnete z domovských stránek hry jakožto zdrojový kód, či jako balíček již pro vaši distribuci. Při překládání ze zdrojového kódu využijete klasickou dvojici příkazů „make“ a „make install“. Bohužel ve hře byl problém s aktuální verzí knihovny SDL (1.2.13), který způsobuje špatné zobrazování průhlednosti, takže místo některých transparentních polí je vidět jakási „matlanice“. Problém se dá samozřejmě vyřešit. Stačí mít totiž nainstalovanou starší verzi knihovny libSDL, třeba ve verzi 1.2.11.

A pro ty, kteří si nechtějí v systému downgradovat SDL stačí si někam vybalit ze staršího balíčku knihovnu libSDL-1.2.so.0.11.0 spolu s linkem libSDL-1.2.so.0. Poté jen v terminálu před spuštění hry vždy napsat příkaz „export LD_LIBRARY_PAT­H=[cesta k adresáři s starší knihovnou]“. Naštěstí již ale nejnovější verze hry (1.12), která vyšla 4. července, tuto chybu vyřešila. Ale bohužel ne úplně, když hru pauznete, je stále vidět tato chyba v průhlednosti, a proto, pokud se vám to nelíbí, můžete stále použít postup, který jsem popsal pro minulou verzi.

CS24_early

Hra byla přeportována na mnoho platforem, včetně linuxové herní konzole GP2X, Playstation Portable, Amiga OS, Dreamcast a mnoha dalších zařízení nebo operačních systémů.

Blob metal

Hodnocení

Plusy: zabaví vás na několik hodin, možnost návratu do předcházejících úrovní
Mínusy: jednoduchá grafika
Verdikt: Hra, v které jde v základu jen o prostřílení se skrz příběh, která je však neskutečně zábavná.

Stars 4 z 5

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku