Hlavní navigace

Btrfs možná bude v Androidu. Netěží vaše RPi kryptoměny?

11. 6. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Alphabet chce btrfs používat v Androidu, ale chybí šifrování. Android je ohrožen ransomwarem, podobným nedávnému WannaCry. Vývojáři Ubuntu pracují na vylepšení HiDPI podpory v GNOME.

Software a Hardware

Google potvrdil zájem o začlenění btrfs do Androidu. Zatím probíhá příprava, protože pro btrfs chybí nativní šifrování. Aktuálně je využíván hlavně Ext4 (nativní šifrování fscrypt) a F2FS. Několik modulů pro šifrování btrfs existuje, ale zatím žádný nebyl oficiálně začleněn.

Vnímání „free software“ jako bezplatné alternativy ke komerčnímu software neusnadňuje život vývojářům větších projektů, které vyžadují plné pracovní nasazení. Jedním z velkých projektů, který potřebuje zajistit financování vývoje, je GnuPG. Pro rozumný vývoj populárního šifrovacího software je potřebných 15 000 € měsíčně.

Canonical, respektive vývojáři Ubuntu a GNOME, v rámci „fractional scaling hackfestu“ pracují na podpoře HiDPI. GNOME umí HiDPI monitory, ale původní desktop Ubuntu (Unity) měl podporu na vyšší úrovni. GNOME podporuje pouze celočíselné škály (1:1, 1:2 …), což není úplně vyhovující flexibilita.

Google obdaroval open source komunitu dalším nástrojem, otevřel Spinnaker 1.0, deployovací nástroj pro cloud. Za vznikem Spinnakeru stojí, vedle Google, Netflix, Oracle a další. Podporovány jsou populární služby (Google, AWS EC2, Microsoft Azure, Kubernetes a OpenStack). Vedle Spinnakeru vyšel i CLI nástroj halyard.

Olimex nabídl SBC s 64 bitovými SoC Allwinner A64 za příznivou cenu US$ 45–84. Parametry SBC jej „korunují“ na mnohem lepšího konkurenta Raspberry Pi nebo Orange Pi.

Byznys, politika, právo

Jednou z mírně omezujících vlastností kryptoměn je standardní čas zpracování transakce, který může trvat i několik minut a nutnost disponovat patřičnou kryptoměnou. Pod záštitou GNU se vyvíjí platební systém Taler, který má nabídnou šifrované, rychlé (v řádu milisekund) a levné transakce. Nabídne anonymitu plátců a podporu lokálních měn. Zatím funguje jen s „hracími měnami“, ale plánovaná je podpora běžných měn. (Očekával bych citelný přesun přeshraničních přímých plateb, které jsou zatíženy značnými poplatky, pokud se podaří projekt uvést do reálného provozu.)

Asi největší výrobce chytrých telefonů, Samsung, čelí počínajícímu skandálu kvůli sbírání dat o aktivitě uživatelů. Bohužel není výjimkou, známá je telemetrie Windows nebo sbírání dat uživatelů přístrojů Apple.

Firma Boston Dynamics pracuje na robotech s ambicemi vytvořit humanoida. Firmu vlastní Alphabet (Google), který ji prodává známé SoftBank. SoftBank se do širšího povědomí dostal akvizicí ARMu, který navrhuje a licencuje technologie mikroprocesorů.

Telegraficky

Ransomware WannaCry máme ještě v čerstvé paměti a ve velmi krátké době inspiroval čínské vyděrače k podobnému útoku. Wannalocker cílí na uživatele Androidu a „výkupné“ se má poslat v běžné měně na účet Alipay, či WeChat.

Paradoxní situace nastala u minipočítače Mintbox 2, zaštítěného týmem Mint Linuxu. Má bezpečnostní chybu, ale pro flash BIOSu je popsán postup s pomocí MS Windows. USB bootovací médium přeci lze připravit i v GNU/Linuxu.

CS24_early

Pokud máte Raspberry Pi a dlouho jste neaktualizovali systém, vaše zařízení možná těží kryptoměny pro někoho jiného. Problém souvisí s výchozím nastavením uživatele, které někteří nezměnili, a běžícím SSH, kterýžto démon už dnes není automaticky nainstalován.

Gentoo již nemá SPARC mezi bezpečnými architekturami. Důvodem je nedostatek lidských zdrojů, team SPARCu nemá dostatečné kapacity na dodržování termínů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Běžný desktopový uživatel GNU/Linuxu, jenž si nejlépe rozumí především s RPM distribucemi.