Hlavní navigace

Canta: křepčení pro linuxáky

1. 7. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Zpívání, všechny chmury zahání. Tak bychom mohli parafrázovat známou pohádkovou poučku. Pokud v sobě máte alespoň trochu toho pěveckého talentu nebo si jen chcete vyzkoušet karaoke v pohodlí svého domova, určitě neopomeňte karaoke hru Canta. Možná v sobě nakonec třeba objevíte novou pěveckou hvězdu.

Zpívání přináší radost do života a ruku na srdce, kdo z nás si někdy ve sprše nezazpíval minimálně refrén své oblíbené skladby. Ač už se považujete za talentované zpěváky nebo antitalenty, kterým podobně jako autorovi této recenze na základní škole nedoporučovali zpívat na veřejnosti, mohl by vás zaujmout karaoke software jménem Canta.

Je čas se rozezpívat

Slovo karaoke má původ v japonštině a víceméně znamená prázdný orchestr. Už samotný původ slova napovídá, že karaoke se v země vycházejícího slunce těší značné oblibě. Není však karaoke jako karaoke. Na západě se často praktikuje zpěv před živým obecenstvem někde v baru. Ony scény lze často vidět v amerických filmech, převážně v romantickém a komediálním žánru. Japonské karaoke se proti tomu vyznačuje větší anonymitou. Když si skupinka přátel nebo spolupracovníků v Japonsku jde zahrát karaoke, jde do specializovaného podniku, kde si předplatí kabinku, která vypadá jako něčí obývák. Tato skupina má absolutní soukromí. Výjimečně si mohou zavolat obsluhu, aby jim přinesla nějaký nápoj. Přece jen, po alkoholickém nápoji odpadá stres a člověk má (alespoň v mém případě) větší chuť zpívat.

Pokud vás zpěv před někdy drsným obecenstvem neláká a japonský styl karaoke je pro vás příliš drahý, můžete vyzkoušet caraoke hru Cantu. Při stáhnutí obsahuje hra jen dvě skladby. To na pořádnou párty nebo jen otestování vašich pěveckých schopností nestačí. Všechny skladby jsou volně šiřitelné, a tím se dostáváme k prvnímu vážnějšímu problému karaoke obecně, a to licenčním podmínkám. Sehnat písně pro Cantu není nejednodušší, a to i když je software plně kompatibilní s formátem UltraStar. Nelegální cestou je možné další písně získat, o té se však z morálního hlediska nebudu rozepisovat.

Nedostatečný počet skladeb

Pokud skladby seženete, stačí je nahrát do příslušné složky a restartovat program. Ihned po restartu se vám objeví v hlavním menu a můžete se dát do zpívání nebo křepčení. Cantu lze ovšem brát pouze jako spouštěcí nástroj, který vám nějakým způsobem měří skóre a graficky ukazuje slabiku nebo výšku, kterou máte zazpívat. Hra neobsahuje žádný druh motivace, jako jsou další úrovně, vyšší obtížnost nebo jen trofeje za vaše úžasné pěvecké výkony. Pokud se trefíte do linky a správně načasujete vaše vyřčené slovo, program vám přidá body, ty se na konci sečtou a statisticky se zhodnotí, na kolik procent jste byli úspěšní. Nic víc. O zbytek se postará vaše sebekritické myšlení nebo případná reakce přátel, nacházejících se v místnosti. Mě například spolubydlící několikrát vynadal, že dělám děsný hluk a mám přestat zpívat. Po chvilce přemlouvání si jednu písničku zkusil také zazpívat, po nevalném výsledku ale naštvaně odešel.

Bez mikrofonu ani ránu!

Ke karaoke se vyplatí mít dobrý mikrofon. Když jsem hrál Cantu na notebooku se zabudovaným mikrofonem, zvuk vycházející z reproduktorů výsledek mého výkonu výrazně zkreslil. Mikrofon zachytával nejen můj žalostný zpěv, ale i píseň v pozadí, která mě měla inspirovat, dodat mi rytmus a pomoci mi udělat si představu o výšce a tónu zpěvu. S připojením externího mikrofonu se situace velmi výrazně zlepšila a už jsem nedosahoval 50% skóre bez jediného vyřčeného slova.

Grafická stránka programu dech určitě nevyrazí. Vše je řešeno jednoduše a poměrně elegantně. Na pozadí máte obrázek a čáru, na které vidíte, jak dobře vám zpěv jde. Dole jsou titulky. Ty se postupně zbarvují a slouží zároveň jako nápověda pro lidi, kteří neznají písničku nazpaměť. Zvuková stránka už záleží na vašem vkusu a množství sehnaných písniček.

Bavte se sami

Co vytknout na závěr? Snad jen nedostatek skladeb a jejich občas problematické licence. Když si budete zpívat doma a nikdo krom dalších nájemníků a případně sousedů vás neuslyší, nic se pravděpodobně řešit nebude. Na veřejných akcích bych byl ale mnohem opatrnější a rozhodně se o původu písniček zajímal. Náhoda je blbec a kvůli neznalosti by člověka mohla tato zábava přijít poměrně draho.

Canta je vhodná jak pro začátečníky, tak i pokročilé zpěváky, kteří chtěj prostě zpívat a neřešit nic okolo. Jedinou motivací se pro vás může stát potlesk publika nebo pyšný pocit z dobře zazpívané skladby. Nic víc od Canty nečekejte. Většina úsilí se pobavit bude jen na vás.

CS24_early

Hodnocení:

Výhody:

  • Nulová cena
  • Minimalistické zpracování
  • Vhodné pro domácí párty

Nevýhody:

  • Počet skladeb
  • Výsledek ovlivněn talentem
  • Tréma

Byl pro vás článek přínosný?