Hlavní navigace

Certifikační autorita StartCom ukončí svou činnost s koncem roku

21. 11. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Příběh kontroverzní certifikační autority StartCom se blíží ke konci. Společnost oznámila, že ke konci letošního roku skončí také se svou činností. Nebude už vydávat certifikáty a nechá vypršet platnost kořenů.

Předseda představenstva společnosti StartCom, Xiaosheng Tan, oznámil, že činnost společnosti bude ukončena k 1. lednu 2018. Od tohoto dne už autorita nebude zákazníkům vydávat další certifikáty. Nechá ale běžet servery s revokačními seznamy CRL a OCSP respondery po dobu dalších dvou let. Poté vyprší platnost všech tří párů kořenových certifikátů. Pak bude kapitola autority StartCom uzavřena zcela a nadobro.

Autorita je dnes už ve většině nástrojů nedůvěryhodná, jako první zasáhl Apple, Mozilla přestala novým certifikátům věřit na konci loňského roku, poté se přidal Google v Chrome a jako poslední přišel s úpravou i Microsoft. V některých prohlížečích ještě dobíhá důvěryhodnost ve starší certifikáty, ale například Chrome už od verze 61 autoritu vyřadil úplně.

Web StartCom v aktuálním Chrome 62

V praxi se tento zásah příliš mnoha webů nedotkne, protože podle statistik W3Techs používá certifikáty StartCom už méně než 0,1 % webů. Problémy s autoritou se táhly delší dobu, proto měli správci serverů dostatek času autoritu vyměnit.

Pokles počtu certifikátů StartCom na internetu
Autor: W3Techs

Pokles počtu certifikátů StartCom na internetu

Firma ve svém oznámení tvrdí, že se nedokázala vzpamatovat ze ztráty důvěryhodnosti, kterou utrpěla v důsledku celé řady chyb. Ty měly přímý dopad na bezpečnost a firma ztratila v očích internetové veřejnosti statut certifikační autority. Přibližně před rokem se většina tvůrců webových prohlížečů rozhodla přestat StartComu věřit, odstranit jeho kořenové certifikáty z úložišť a nepřijímat nově vydané koncové certifikáty, píše společnost ve veřejném oznámení.

Firma se snažila různými prostředky obnovit svou pozici, ale její pověst už byla natolik pošramocená, že se už nedokázala vzpamatovat. Navzdory snahám se neobjevily žádné náznaky toho, že by mohla být mezi tvůrci prohlížečů pověst obnovena. Proto se vlastníci StartComu rozhodli ukončit činnost certifikační autority.

Historie původně izraelské společnosti StartCom je v posledním roce spojena s kontroverzní čínskou certifikační autoritou WoSign. Ta porušila pravidla tím, že StartCom potichu koupila a přestěhovala do Číny, přičemž tuto změnu neoznámila auditorům. Nebyla to první chyba, WoSign sám vydával neoprávněně certifikáty, antedatoval certifikáty s SHA-1, měl chyby ve validačních procesech a používal nepodporované algoritmy.

CS24_early

Tvůrci prohlížečů chvíli váhali, zda skutečně oběma propojeným společnostem odebrat důvěru, či nechat dožít starší certifikáty. WoSign se během této doby snažil situaci zachránit, vydal prohlášení o restrukturalizaci a rozdělení vedení společnosti, přesto se nakonec odpuštění nedočkal a byl vyškrtnut ze seznamů důvěryhodných autorit.

Jeden ze zakladatelů společnosti StartCom se nedávno veřejně v mailové konferenci vyjádřil v tom smyslu, že je rád, že firma nakonec svou činnost ukončí. Podmínky ve firmě byly podle jeho slov velmi špatné a firma lhala svým zaměstnancům. Byl jsem vyhozen (nebo jsem odešel, záleží na tom, koho se ptáte), protože jsem jim řekl, že jsou to podrazáci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.