Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Český router Turris jde do výroby od ynezz - Da se nekde podivat na aktualni stav OpenWRT...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 12. 2013 16:33

    ynezz (neregistrovaný)

    Da se nekde podivat na aktualni stav OpenWRT pro Turris? Nikde jsem nic nenasel, mozna jenom spatne hledam. Zkousel jsem logicky stranky projektu a cz.nic Gitlab, ale kde nic tu nic.

  • 14. 12. 2013 20:02

    Libor (neregistrovaný)

    Jo to určitě - Oni za drahý peníz vyrobí šmírovací router a vy byste si tam chtěl nahrát OpenWRT (samozřejmě bez šmírovacího doplňku) :-)

  • 15. 12. 2013 21:44

    Filip Jirsák

    Není trochu zbytečné vy dávat celé články? Zjevně by stačilo pro každý den zveřejnit jen téma na flamewar. Aspoň by se pak nikdo neztrapňoval tím, že napíše "vy byste si tam chtěl nahrát OpenWRT" pod článek, ze kterého je na mnoha místech jasné, že Turris bude postaven na OpenWRT a od začátku to tak bylo plánováno.

  • 16. 12. 2013 21:46

    Pavel Šimerda

    Jen je škoda, že někteří chtějí moralizovat aniž by se alespoň pokusili porozumět psanému textu, nedej bože ho ještě zasadit do nějakého znalostního kontextu.

    1) On si tam chce *nainstalovat* OpenWRT, tedy ne nutně používat předinstalovaný software od CZ.NIC jakkoliv na OpenWRT založený. Tedy technicky vzato ho může zajímat, zda je vůbec daný hardware OpenWRT podporován a zda na něj lze OpenWRT bez úprav nainstalovat.

    2) Otázka není jen technická, protože zatím není známo, že by šlo Turris od CZ.NIC získat jiným způsobem než pronájmem za současného poskytování dat ze sítě. To zdůrazňuje i obsah závorky, kde se mluví o „šmírovacím doplňku“. To znamená že i kdyby byl Turris nakrásně podporovaný, neznamená to, že půjde volně použitelný exemplář sehnat.

    3) Software od CZ.NIC může mít i další zajímavé součásti mimo samotnou podporu hardware a je vcelku logické, že se někteří budou zajímat o možnost získat zdrojové kódy, případně se do projektu zapojit.

    Já osobně vidím relevantní otázky, na které by mnoho lidí rádo znalo odpověď ;).

  • 16. 12. 2013 22:35

    Filip Jirsák

    Jen je škoda, že někteří chtějí moralizovat aniž by se alespoň pokusili porozumět psanému textu, nedej bože ho ještě zasadit do nějakého znalostního kontextu.

    V článku se píše o doplnění kódu do OpenWRT, aby se OpenWRT dalo na Turrisu spustit. Ynezz se správně ptal na to, kde jsou tyto úpravy OpenWRT pro hardware Turrisu. Načež Libor reagoval (v kontextu vlákna), že to by si tam pak někdo místo OpenWRT portovaného na Turris mohl nahrát OpenWRT portované na Turris. Což moc smysl nedává...

    Technicky vzato ho může zajímat, zda je vůbec daný hardware OpenWRT podporován a zda na něj lze OpenWRT bez úprav instalovat. Ovšem je záhadou, proč se na to ptá pod článkem, kde se podrobně rozebírá, že podpora daného hardwaru OpenWRT byla na začátku velmi špatná, ale protože Turris bude jako OS používat OpenWRT, na portaci OpenWRT se právě pracuje.

    Software od CZ.NIC může mít ledacos, ale o něm v tomto vlákně nebyla řeč.