Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Cesty v souborech typu Scalable Vector Graphics od Martin Merinsky - Chtel bych se zeptat, zda formulaci "aby na...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 8. 2007 8:57

    Martin Merinsky (neregistrovaný)
    Chtel bych se zeptat, zda formulaci "aby na sebe křivky hladce navazovaly" je myslena parametricka spojitost C1 (pripadne jaka spojitost je myslena)? A zda spojitost definuje norma?

    Myslim ze prvni veta 6. casti nedava smysl - nevypadlo nejake slovo?

    Tento dil se mi velmi libi (jako vetsina tohoto serialu), diky.
  • 10. 8. 2007 9:24

    Pavel Tišnovský
    Ano, jedna se o spojitost C1. Ta krivka je podle normy konstruovana nasledovne (budu popisovat kvadratickou krivku, pro kubickou se pouze pridava jeden ridici bod):

    1. pocatecni bod krivky zname, jedna se o bod, ve kterem cesta aktualne skoncila
    2. koncovy bod take zname, jde o bod zadany primo v prave zpracovavanem prikazu
    3. potrebujeme znat jeste jeden bod - ridici (jde o kvadratickou krivku). Ten se ziska tim zpusobem, ze se zjisti poloha ridiciho bodu PREDCHAZEJICI kvadraticke krivky a tento bod je nasledne zrcadlen okolo pocatecniho bodu krivky (oba ridici body tedy lezi na stejne primce prochazejici pocatecnim bodem druhe krivky/koncovym bodem prvni krivky a jsou od tohoto bodu stejne vzdaleny)

    Tim je dosazena totoznost tecnych vektoru obou navazujicich krivek, jde tedy o spojitost C1. Ovsem podle normy se takto navazuji pouze krivky stejneho radu, i kdyz by slo navazovat i kvadraticke krivky na kubicke ci naopak.

    1. veta 6. casti: myslel jsem to tak, ze pomoci neracionalnich B. krivek neni mozne zkonstruovat presny kruhovy oblouk. V nekterych systemech (CAD/CAM) se proto misto B. krivek pouzivaji NURBS, ktere to umoznuji (+ dalsi veci, jako je tvorba offsetove krivky).