Hlavní navigace

ChiliProject: open-source řízení projektů

17. 2. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Nechat řízení projektu na starosti počítačům je obvykle dobrý nápad, i když nemusí jít zrovna o výstavbu domů či návrh nového modelu auta. ChiliProject je jedním ze zajímavých nástrojů pro řízení projektů, který je open-source a navíc v češtině. Proti komerčním řešením nabízí řadu zajímavých funkcí.

Zřejmě nejznámějším nástrojem na správu a řízení projektů je v open-source světě Redmine, kterému se věnoval před časem také seriál na Rootu. Není ale zdaleka jediným nástrojem svého druhu, i když je možné jej považovat za určitého otce zakladatele – jak dnes představovaný ChiliProject, tak také progresivní OpenProject jsou z něj odvozené.

ChiliProject vznikl v roce 2012 a je šířen pod licencí GNU GPL jako fork Redmine s tím, že komunita vývojářů chtěla především progresivnější vývoj a rychlejší zapracovávání novinek. To je u nástrojů na řízení projektů (potažmo celých týmů) vždy problematické – je potřeba měnit workflow, většinou nemalá část uživatelů systému nejsou IT odborníci a ani komunikace manažera s technologem nemusí být bezproblémová. A zatímco Redmine měl udržovat konzervativní linii, ChiliProject měl být tou experimentálnější větví. Bohužel vývoj výrazně zpomalil a poslední oficiální vydání pochází z roku 2013. Na druhou stranu jde o poměrně pěkný, funkční produkt, který lze pro řadu účelů bez potíží používat.

Instalace je podobná jako u Redmine, takže ji na svůj server může umístit každý mírně pokročilý uživatel. Pro testování je uvolněné demo, ve kterém si může člověk zakládat projekty a celé prostředí testovat. Jediným omezeními jsou nemožnost práce s většími soubory, než jsou 2 MB a omezené e-mailové notifikace. Autoři také upozorňují, že jde jen o testovací provoz a nemá se užívat pro skutečné projekty. Pro řadu jednorázových nebo menších projektů ale demo bohatě dostačuje. Pro tuzemského uživatele je zdařilá lokalizace celého ChiliProjectu do češtiny.

Vzhled aplikace je poměrně technicistní, ale přehledný a dobře pochopitelný, takže by s ovládáním neměl mít nikdo problémy. Celý systém je navržený univerzálně pro komplexní správu projektů. Zvláště je vidět, že bylo více pamatováno na programátory a obecně vývojáře. To se odráží například v pojmenování rolí – Manager, Developer a Reporter, což z hlediska většiny běžných projektů nedává smysl. Druhou ukázkou je podpora verzování, což opět mohlo být pojmenováno a pojato univerzálněji.

Funkce a možnosti

Užitečnou vlastností je, že při zakládání projektu (ale nastavení je možné kdykoli změnit), lze zvolit, jaké moduly bude obsahovat. To je klíčové, pokud chceme, aby většina členů nikde nebloudila a nemusela se probírat funkcemi, kterou jsou jim k ničemu. Takto lze ovládat moduly:

  • Sledování úkolů
  • Sledování času
  • Novinky
  • Dokumenty
  • Soubory
  • Wiki
  • Úložiště
  • Diskuse
  • Kalendář
  • Ganttův graf

Základní komponentou je sledování úkolů – každý úkol má svého vlastníka, lze mu nastavit popis, diskutovat o něm, přidat jej do určité kategorie nebo mu dát rodiče. Možnosti nastavení jsou samozřejmě mnohem širší a jsou těsně navázány na celkovou organizaci času. Promítají se automaticky do kalendáře, mohou být součástí time trackingu nebo Ganttova diagramu. Toto propojení funguje poměrně pěkně a logicky. Užitečné jsou také e-mailové notifikace, přehled všech otevřených úkolů a potěší i export do Atomu či CSV, se kterými lze dále pracovat.

Důležitou službou je podpora wiki. Řada komerčních nástrojů má místo ní poznámky, ale wiki může sloužit jak na ně, tak také na ukládání komplexnějších a rozsáhlejších záznamů. Na nějaký uživatelský komfortní editor je ale třeba zapomenout, stejně jako na WYSIWYG mód. To pravděpodobně opět souvisí s předpokládaným využitím především mezi vývojáři.

Souborové uložiště je velice jednoduché, bohužel chybí možnost o jednotlivých souborech diskutovat nebo je někomu předávat. To je nutné řešit přímo v úkolech, což je sice dobré z hlediska komunikační kultury a sledování projektů, ale ne vždy je nutné být takto rigidní. Pokud jde o správu dokumentů, je škoda, že není podporováno provázání na cloudové služby, jako je Dropbox, Google Disk nebo Box. Právě absence těchto spojení (i když je vše možné vyřešit odkazem přes popisky úkolů) patří ke slabinám systému, neboť dnes jde o jakýsi všeobecný standard.

Stojí za vyzkoušení?

ChiliProject je nesporně zajímavě řešeným nástrojem, kterému v kontextu větší vývojářské obce utíká vlak jak v konkurenci s Redmine, tak také s OpenProjectem. Na druhou stranu především pro menší vývojářské projekty je rychlým a pohodlným řešením, které nevyžaduje žádný speciální výzkum nebo nastavování a umožňuje začít pracovat prakticky okamžitě. Oproti Basecamp nebo Redbooth se dle mého soudu nemá za co stydět. Nabízí asi jednodušší ovládání a v základní komponentě, kterou je práce s úkoly, je přinejmenším stejně výkonný. Ve srovnání s Redbooth má pak neskonale více funkcí a lepší práci s Ganttovým diagramem.

CS24_early

Navíc je aplikace velmi stabilní (pokud má stejné vlastnosti i server, na kterém funguje) a nikdy mi nespadla, což není pravidlem ani u některých komerčních produktů.

Aplikace má své nesporné chyby a nedodělky – zmíněnou wiki a cloudová úložiště, menší množství existujících zásuvných modulů, automatické rušení diakritiky v názvech souborů, nebo nemožnost jednoduše pracovat s podprojekty a úkoly či činnosti lépe strukturovat. Rozhodně ale stojí za vyzkoušení. Jde o přehledný, sympatický a do češtiny přeložený produkt, který bude chtít oslovit především méně náročné uživatele.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovaný středoškolský učitel fyziky a informatiky, ale dnes vysokoškolský pedagog technologií ve vzdělávání na KISKu na FF MU. Věnuje se především kurátorství digitálního obsahu, online vzdělávání a učící se společnosti.