Hlavní navigace

Co přinese Linux 6.4: efektivnější CPU AMD, stopka některým starým distribucím

31. 3. 2023
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Ovladač pro AMD P-State Guided Autonomous Mode, konec sysfs obezličky pro velmi staré distribuce, Intel znovu zkoušející protlačit Linear Address Masking a několik drobností z dřívějška.

AMD P-State Guided Autonomous Mode

Pro jádro Linux 6.3 připravili vývojáři AMD režim P-State EPP (alias Energy Performance Preference), který Ryzenům / Threadripperům / EPYCům současné generace zlepšuje poměr výkon/spotřeba.Pro Linux 6.4 společnost AMD chystá nový P-State Guided Autonomous Mode, který dále vyladí škálování frekvencí v příslušném ovladači.

Už v prosinci minulého roku AMD představla patche pro amd_pstate, kde tento Guided Autonomous Mode umožňuje škálovacímu systému v Linuxu specifikovat minimální a maximální frekvence, resp. výkonové úrovně skrze nastavení speciálních registrů a následně pak nechat na firmwaru systému, aby autonomně rozhodl, která pracovní frekvence je pro tento požadavek nejvhodnější z uvedeného rozsahu.Nový mód vlastně doplňuje původní „pasivní“ a již zmíněný EPP.

S Linuxem 6.4 tak lze očekávat další zefektivnění chodu platforem jako AM5, avšak na konkrétní měření finálního kódu si ještě počkejme. AMD si však již nyní pochvaluje, jak nový mód vylepšuje běh zejména serverových procesorů EPYC. Patche se již nachází v Gitu příslušné větve jádra, před týdnem je tam zaslal Rafael Wysocki, správce power managementu v Linxu, který jen tak mimochodem sám posledních 10 let pracuje v Intelu (předtím Renesas a ještě předtím SUSE).

Guided Autonomous Mode by měl fungovat na procesorech AMD od generace Zen 2 výše, aktivovat jej půjde volbou jádra  amd_pstate=guided.

Konec obezličky pro velmi staré distribuce

Linux 6.4 už nebude obsahovat volby CONFIG_SYSFS_DEPRECATED a CONFIG_SYSFS_DEPRECATED_V2, které umožňovaly provoz novějších verzí jádra v rámci (velmi) starých linuxových distribucí z doby před roky 2007/2008.

Z jádra tak mizí podpora pro používání zastaralých sysfs vlastností a starých user-space nástrojů jako udev. Phoronix dodává, že jedna z těch posledních věcí z toho balíku, je ošetření možnosti používat starou strukturu /sys/block namísto aktuální /sys/class/block, kterou využívají bloková zařízení nyní.

Změnu mohou úspěšně přežít i ještě starší distribuce, které nepoužívají udev, nicméně lze beztak předpokládat, že danou kombinaci s dobovým udev už beztak prakticky nikdo neprovozuje, neb linuxové jádro už od té doby povýšilo řadu požadavků, třeba na verzi kompilátoru.

Intel znovu zkouší protlačit Linear Address Masking

Linear Address Masking neboli LAM je Intelova varianta mechanismu, který ve vlastní podobě známe také jako ARM Top Byte Ignore (TBI) či AMD Upper Address Ignore (UAI) v procesorech rodiny Zen 4. Linear Address Masking slouží pro nepřeložené (virtuální × fyzické) adresní bity pro povinná metadata, což je využitelné třeba pro virtuální stroje, JIT kompilátory či mechanismy řešící address sanitizer (ASAN) a Intelu zatím v Linuxu implementace chybí.

Firma již v roce 2020 připravila řešení, které prošlo mnoha koly revizí, ale nakonec se do jádra nedostalo (Linus jej v přípravné fázi Linuxu 6.2 odmítl začlenit s tím, že některé aspekty implementace jsou principiálně špatné).

Vývojáři v Intelu na kódu dále pracovali, prošel šestnácti dalšími revizemi a nyní probíhá pokus číslo dvě o začlenění do jádra. Kód už je ve vývojové větvi TIP/x86/mm a míček tak pomalu, ale jistě zamířil na Linusovu stranu kurtu.

Dříve oznámené věci

V několika zprávičkách jsme se už novinkám chystaným pro Linux 6.4 také věnovali. Připomeňme tedy závěrem, že šest-čtyřka nabídne i podporu řady dalších grafických tabletů KYE Systems, tedy značky Genius.

Dále se blíží konec podpory zastaralé sběrnice PCMCIA. Ve stejném článku jsme psali o práci, kterou Intel odvádí v rámci vývojové větve jádra na podpoře svých grafických jader, kdy i Linux 6.4 přinese mnohé novinky (nepochybně zatím nevíme o všem, co se nakoenc do této verze jádra začlení).

root_podpora

Tentokrát půjde hlavně o generaci Meteor Lake, tedy příští mobilní procesory Intelu, která ponese iGPU na architektonické úrovni současných velkých grafik Intel Arc DG2/Alchemist.

Relativně pravidelným zpravodajstvím by mohlo být stále psaní o podpoře monitoringu pro další a další základní desky společnosti Asustek, i tentokrát jich přibudou desítky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.