Hlavní navigace

COSMIC stále v rané fázi vývoje, Arch Linux s přepracovaným instalátorem

9. 5. 2022
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: UBports
Prostředí COSMIC, které má nahradit GNOME v Pop!_OS, je stále v rané fázi vývoje. Arch Linux 2022.05.01 vyšel s přepracovaným instalátorem. Po šesti letech od poslední aktualizace bylo vydáno Unity 7.6.

COSMIC stále v rané fázi vývoje

V listopadu minulého roku tvůrci distribuce Pop!_OS oznámili, že pracují na vlastním grafickém prostředí s názvem COSMIC. V dubnu vydaná verze Pop!_OS 22.04 ale přišla s desktopem GNOME 42. Podle vyjádření vývojářů je totiž prostředí COSMIC stále v rané fázi vývoje s tím, že vydání první alfa verze je plánováno někdy během tohoto léta. Prostředí COSMIC je naprogramované v jazyce Rust a podle plánu by mělo nahradit GNOME v distribuci Pop!_OS.

Pop!_OS 22.04Pop!_OS 22.04

Arch Linux s přepracovaným instalátorem

Arch Linux 2022.05.01 je květnové vydání této nezávislé kanadské distribuce. Je také první s přepracovaným instalačním skriptem s kompletně přepracovaným menu. Instalátor systému Archinstall 2.4.1 vyšel týden před tímto vydání a den na to byla vydána ještě opravná verze 2.4.2. Kromě nového instalátoru patří mezi novinky posledního vydání i linuxové jádro ve verzi 5.17.5.

ArchinstallArchinstall

Vydáno Unity 7.6 k veřejnému testování

Vývojář Ubuntu Unity Rudra Saraswat oznámil dostupnost prostředí Unity 7.6 k veřejnému testování. Tato verze je první velkou aktualizací za posledních šest let. Přichází s přepsaným spouštěčem aplikací Unity Dash, nová témata vzhledu a vylepšení výkonu. Nautilus byl plně nahrazen správcem souborů Nemo, což vedlo ke snížení nároků na paměť. Při testech na Ubuntu 22.04 LTS se využití paměti pohybovalo mezi 700 a 800 MB.

root_podpora

Unity 7.6Unity 7.6

Vydání FreeBSD 13.1 posunuto

Podle plánu mělo být finální vydání operačního systému FreeBSD 13.1 k dispozici na konci dubna. Očekávalo se, že dojde k překlopení kandidáta na vydání FreeBSD 13.1-RC5. Kvůli problémům s ovladačem XHCI, který za určitých okolností nedokázal připojit některá zařízení bylo nakonec rozhodnuto o vydání dalšího kandidáta FreeBSD 13.1-RC6. Pokud se podaří tyto problémy opravit, tak bychom se mohli dočkat ostré verze během několika následujících dnů.

FreeBSD 13.0

Nově vydáno

Na Debianu postavená živá distribuce Zephix se dočkala své páté verze. Linuxová distribuce KaOS s nejnovější verzí prostředí KDE vyšla ve verzi 2022.04. Na Xubuntu postavená živá distribuce Voyager Live oznámila vydání verze 22.04. Japonská distribuce Plamo Linux postavená na Slackware Linuxu je k dispozici ve verzi 7.4.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.