Hlavní navigace

Crayon Physics Deluxe: rozhýbejte technické nákresy

29. 7. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Že patří tužka a pravítko do věčných lovišť? Ale kdepak! Přesvědčuje nás o tom zajímavá logická hříčka Crayon Physics Deluxe, která vám příjemnou a zábavnou formou pomůže zopakovat základy fyziky a geometrie. Tak co, máte ořezané všechny tužky a pastelky? Papír čeká jenom na vás.

Používání archaických pomůcek jako je tužka, pravítko a papír má jednu nevýhodu. Vaše kresby zůstanou staticky stát na jednom místě a se simulací či složitou animací si musí poradit vaše představivost. No jo, co když ale žádnou nemáte? Je kruté sledovat tisíce lidí, jak se královsky baví pouze náčrtem vlastních představ. Dobře, teď jsem možná zašel moc daleko. Lidem bez špetky fantazie nebo jen milovníkům fyziky a zajímavých puzzlů, svitla naděje, jmenuje se Crayon Physics Deluxe a je to simulace, no jak to jen říct, kreslení, které podléhá fyzikálním zákonům.

Crayon Physics Deluxe je hra, která vám dá vzpomenout na bezstarostné dětské časy. Cíl hry je vcelku jednoduchý. Musíte dostat červený míček ke žluté hvězdičce. Jedinou vaší pomůckou a zároveň nejsilnější zbraní se stane virtuální pastelka. Můžete nakreslit co chcete a pomocí vašich kreseb vyřešit desítky zapeklitých hádanek, které vám vývojáři připravili. První úrovně hry vás naučí jednoduchý základ. Pokud nakreslíte objekt o dostatečné velikosti a s určitým tvarem, můžete ho hodit na červený míček a tak balónek dostat do pohybu. Zní to prostě, že? V další úrovni míček od hvězdičky dělí velká propast. Jak to jen vyřešit? Můžete namalovat most nebo katapult, který míček katapultuje na druhou stanu. Volba je jednoduše na vás a kromě vlastní představivosti a fyzikálních zákonů nejste limitováni absolutně ničím.

Svoboda pro hračičky

To je velké plus, ale zároveň i největší mínus celé hry. Jednoduše vás nikdo nevede za ručičku a musíte se bavit sami. Hračičkové vymyslí vždy ultimátní mechanismus, který jedním malým šťouchnutím uvedou do provozu a pak už jen sledují, jak se ozubená kola roztočí, provazy napnou a nějaká palice odpinkne míček, aby ho následně zachytil koš, který se otočí a vyplivne míček na hvězdičku. Zároveň vám ale stačí míček do cíle jen tak dotahat. Budete na něj házet velké množství objektů a rychle dokreslovat chybějící cestu. Těžko říct, co je zábavnější, každý si jistě najde styl hraní, který mu vyhovuje nejvíce. Pokud však toužíte po tom dělat úžasné mechanické stroje a jednoduše na to nemáte buňky, budete hrou do jisté míry zklamáni.

Základní kampaň nabídne hráči zhruba 70 úrovní. Jejich obtížnost je jako u většiny logických her diskutabilní. Hned na začátku se můžete snadno zaseknout na jednoduchém hlavolamu a posledních deset levelů projdete s prstem v nose. Kampaň vám zabere přibližně 3 hodiny. Máte několik ostrovů, které se vám za určitý počet hvězdiček odemknou. Hvězdičky získáváte nejen za správné řešení, ale také za vaši důmyslnost. V tomhle aspektu budou mít hračičkové proti běžným nebo dokonce svátečním hráčům jasně navrch. Po úspěšném dokončení všech map hra naštěstí nekončí. Vývojáři do hry implementovali šikovný, ale jednoduchý editor úrovní. Můžete si tak vytvořit vlastní mapy a bavit se královsky až do skonání věků. Pokud vás však kreslení vlastních náčrtů a logických hlavolamů nebaví, nezoufejte, komunita kolem hry vytvořila mnoho doplňkového obsahu, který si můžete vybírat podle hodnocení ostatních hráčů a případně přispět i svým vlastním výtvorem.

root_podpora

Snová atmosféra

Jestli je něco, čím Crayon Physics Deluxe boduje na plné čáře, tak je to atmosféra. Stačí pár minut ve hře a svět se zdá hned barevnější a kouzelnější. Může za to především netradiční grafická stránka, jež vás vrátí do raného dětství, kdy jste si ještě hráli s pastelkami a ač jste neuměli dostatečně dobře znázornit svět, který jste viděli, bavili jste se přímo královsky. Tato atmosféra je podkreslena kouzelnou hudbou. Soundtrack by asi bez stylové grafické stránky sám neobstál, ale společně se jedná o symfonii zvuků a barev. Sem tam mi stačilo jen koukat na náčrt a kochat se.

Závěr

Jste hraví a baví vás netradiční logické hry? Pokud ano, tak nemáte co řešit a vyražte na oficiální stránku hry a investujte 20 dolarů do téhle super hříčky. Jste-li však člověk, co ve hraní vidí spíš pasivní zábavu a potřebuje jasný popis úkolu, který má splnit, tak nákup velmi zvažte. U Crayon Physics Deluxe platí možná víc než u jakékoliv jiné hry, že se musíte umět pobavit sami. Vývojáři vám k tomu jen poskytli perfektní nástroj.

Výhody:

  • Vizuální stránka
  • Editor
  • Herní možnosti

Nevýhody:

  • Není pro každého
  • Nejlépe se hraje s tabletem

Byl pro vás článek přínosný?