Hlavní navigace

Čtečka knih Asus Eee Note EA800 a další linuxové gadgety

21. 12. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Operační systém Linux dnes existuje v nesčetném počtu variant, z nichž zdaleka ne všechny se týkají jen a jen klasických počítačů s klávesnicí a monitorem. Dnešní článek se pro příklad věnuje neobvyklému hardwaru, který běží na některém z linuxových operačních systémů. Vhodné zejména pro hračičky.

Asus Eee Note EA800

Jednoznačně největším trhákem poslední doby je v linuxových gadgetech rozhodně tato zbrusu nová e-čtečka firmy Asus. Ta, ač byla původně zmiňována jako „Asus Eee Tablet“, se dnes jmenuje Asus Eee Note EA800 a nabízí řadu zajímavých funkcí. Ale začněme pěkně popořádku. Společnost Asus poprvé oznámila svůj záměr uvést e-reader již někdy v srpnu (také při tom padlo cosi o chystaném androidím tabletu Eee Pad EP101TC na začátku příštího roku), o nějaký čas později jsme se však již dozvěděli, že se e-book reader začne prodávat ještě v říjnu za cenu cca 300 USD. Máme začátek prosince, což nás vede k nepochybnému závěru, že to Asus s uvedením v říjnu již nestihne, je tu však i světlá stránka věci: cena není 300 USD, ale jen 228 USD.

Asus Eee Note EA800 samozřejmě běží na Linuxu. Má 8“ displej rozlišení 768×1024 pixelů, jenž zvládne 64 odstínů šedé. Displej je kryt plastovou vrstvou drsnosti 3H (navrženo pro stylus – viz dále), která je navíc v úpravě zamezující nežádoucím odleskům. Stylus a dotekový displej pospolu zvládnou rozlišit 256 úrovní tlaku, to vše při rozlišení 0,01 mm (asi 2 540 DPI). Při náklonu stylu o 50° je přesnost odečítání kapku horší: +/-0,4 mm vertikálně a +/-3 mm horizontálně. Zařízení Asus Eee Note EA800 nechybí Wi-Fi modul b/g a 2 Mpix digitál. ROM tu najdeme 4 GB.

Nechybí ani slot na microSD karty zvládající microSD/microSDHC až do kapacity 16 GB. Tvůrci pamatovali i na reproduktor (1 W), 3,5 mm audio jack a údajně prý vysoce citlivý mikrofon. Kapacita akumulátoru dosahuje 3 700 mAh, což znamená 10–13,5 h čtení nebo psaní (tedy žádných 10 000 stránek, jak jste zřejmě zvyklí odjinud). Ve standby zvládne zařízení 10 dní. Rozměry ani váha neurazí: 139×222,4×11 m + 520 g (bez vnějšího obalu). Asus Eee Note EA800 přímo podporuje formáty PDF, ePub, MP3, JPEG, BMP, GIF a PNG. Prostřednictvím nástroje z PC do něj lze zkonvertovat (jako PDF/ePub) i TXT, DOC, DOCX, XLS, XLSX, PPT a PPTX.

Lednička Electrolux Infinity I-Kitchen

Dnešní sestava linuxových gadgetů nedávno získala i jednoho velmi nečekaného člena, totiž ledničku. Jedná se zřejmě o vůbec první takto vybavenou open source ledničku v historii, takže jistě zasluhuje bližší prozkoumání. Nápad s takto vybavenou ledničkou není nový. Pokud nás paměť neklame, napadlo totéž již i společnost LG, která před lety představila ledničku internetovou, jež běžela na Windows 98 a skrze svůj 15palcový displej nabízela členům domácnosti přístup k internetovým receptům nebo dělání školních úloh během hledání jídla a podobné akce.

Tehdy to příliš velký trhák nebyl, vlastně spíše z toho řada lidí měla ten dojem, že LG si jen chtěla udělat dobrou reklamu pro svoji bílou techniku. Uběhlo ale několik let, takže řada věcí se nám mezitím změnila a nakonec, proč ne – i geekové přece potřebují ledničky. Objevilo se mimochodem i pár dalších zajímavých řešení jako třeba FridgePad či iPod Refrigerator, které zvládly spojení iPodu či iPadu s ledničkou. Ale zpět k naší novince.

Lednička od Electroluxu je poháněna procesorem Freescale i.MX25 ARM (tepe na 400 MHz), disponuje displejem rozlišení 480×800 pixelů a v záloze má pěkných 128 MB RAM. Na Linuxu stavící rozhraní vyvinula firma ProFUSION Embedded Systems, jež na projektu spolupracovala s brazilskou pobočkou Electroluxu. A co že to má vlastně v záloze na běžného uživatele? Čeká tu na něj databanka s více než 600 recepty, jsou tu aplikace typu Calendar, Contacts, Orkut a lze zde provozovat i digitální slideshow. Technicky orientované jistě potěší zajímavá funkce pro nastavení různých teplot v rozličných oddílech ledničky. Zařízení pojme 542 litrů a stojí téměř 3 470 USD. A blížíme se k neodvratnému závěru – jak známe vynalézavost českého linuxáka, postaví totéž za zlomek ceny sám doma…

Habey WIT-1800 Atom PC

Jedná se o kompaktní a pasivně chlazené PC řešení se 4 x mini-PCIe slotem, prostorem na 2 x SIM kartu pro 3G přístup a procesory Intel Atom N450/D420. Použit je zde čipset ICH8M. Samozřejmostí je i podpora VGA výstupu (max. 2 048×1 536 p­ixelů), je tu však i jeden sériový port, 2 x USB 2.0, gigabitový Ethernet Intel 82574, 1 x SATA port, 1 x CF socket a 2 x SMA sockety pro 3G antény. Firma Habey se dušuje, že díky jejímu originálnímu přístupu k práci s teplotou (technologie ICEFIN) sestava nepotřebuje žádný typ aktivního chlazení.

CS24_early

Kno Textbook

O existenci duálního linuxového tabletu Kno Textbook se již také ví nějaký ten čas, teprve až v těchto dnech ovšem firma Kno oznámila i cenovou politiku, tak tedy: verze s jedním displejem přijde na 599 USD, verze se dvěma pak na 899 USD. Připomínáme, že firma Kno má v plánu se svými produkty nahradit učebnice, což je cesta určitě zajímavá, nicméně velmi velmi nákladná. Kno Textbook dostal od digitálních sudiček do vínku 16 GB místa a procesor NVIDIA Tegra 2.

Zdroje: www.asus.com, www.electrolux­.com, www.habeyusa.com, kno.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Hájek vystudoval obor "Aplikace výpočetní techniky v ekonomice", živí se jako novinář a má rád Gentoo, Javu a Free Pascal.