Hlavní navigace

Darwinia: zachraňte virtuální svět od viru

27. 11. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Virtuální svět je velmi často omílané téma. Ale v dnešní době mnoho her se nesnaží podporovat myšlenku virtuálních světů, a jsou zasazeny do skutečných zemí plných skutečně vypadajících lidí. Ale co se takhle podívat do počítačového světa, a ne do skutečného. Co se takhle podívat do Darwinie.

Ve hře Darwinia se dostanete do virtuálního světa, obývaného malými Darwiniany s umělou inteligencí, ve kterém se ale rozšířila nákaza nebezpečného červeného virusu a vy musíte zachránit celý (virtuální) svět společně s Darwiniany.

Darwinie začíná příběhově v bodě, kdy jste vy jako člověk napojil do serveru, na kterém běží celý virtuální svět. Vedoucí projektu, doktor Sepulveda, vás obeznámí se situací a o virusu. Vy se rozhodnete pomoci a získáte základní informace o ovládání hry. Pak už máte vše, co potřebujete, a můžete jít do bojů za malé virtuální lidičky. Samozřejmě že na to ale nebudete sami, doktor Sepulveda vám bude pomáhat, jak může – upravováním programů a vylepšováním jejich funkcí.

Darwinia

Hra by se, podobně jako například Savage a její druhý díl, dala nazvat jako akční realtime strategie, i když u Darwinie si nejsem tolik jistý, jak by na ni toto přirovnání pasovalo, protože ve hře nestavíte budovy a neovládáte svoje jednotky jako jedince, ale vždy ovládáte malou skupinku bojovníků, přičemž střelbu ovládáte držením pravého tlačítka ve směru střelby. Zjednodušeně řečeno, jednotky nedělají moc věcí samy od sebe, obzvláště v soubojích.

Hra se ovládá převážně myší, i když klávesnici potřebujete na pohyb kamery(WSAD) a vytváření nových jednotek (Tab) ve hře nazvaných jako programy. Mezi jednotky patří Squad, což je skupina několika vojáků, dále Engeneer, který „odviruje“ budovy a sbírá „duše“ zemřelých jednotek, virusů a darwinianů. Poslední z jednotek je Oficcer, který jako jediná jednotka dokáže ovládat darwiniany, kteří se pohrnou, kamkoliv on řekne, protože on sám je vždy upravený Darwinian. Sice ze začátku jsou Darwiniané mírumilovní, ale nakonec vlastně jen díky nim se ve hře odehrávají obrovské bitvy plné tisíců jednotek, které vypadají velmi zajímavě.

Darwinia

Grafika, která se pokouší nabudit nostalgický dojem nízkého rozlišení a starých počítačových her se někomu může líbit, někomu zas ne. Podle mého mínění se grafika podařila velmi dobře, obzvlášť díky některým podpůrným jednotkám, například vetřelci ze hry Space Invaders budou na vaše nepřátele moci házet granáty a podobně. Ke grafice by se daly přidat i úvodní sekvence ze hry, které parodují některé malinké hry či hříčky z doby 80. a 90. let. Za zmínku stojí parodie na Matrixový elektronický déšt, kde místo znaků padají Darwiniané anebo hra Život s Darwiniany. Jedinou výtku celé hře ale míří k její délce, protože hra obsahuje pouze 10 úrovní, u kterých se sice zapotíte, ale pokud máte hodně času, během půl dne hru vyhrajete.

Darwiniou však celý virtuální svět nekončí, autoři před rokem vydali pokračování Multiwinia, které se odehrává několik let po útoku virusu. V principu jde o trochu jinou hru než Darwinia, protože v Multiwinii můžete stavět pouze jeden typ jednotek – Oficcer a hra je multiplayerová. Bohužel však, linuxová verze, o které bylo ohlášeno, že se vyvíjí, ještě nevyšla, a proto si můžeme my Linuxáci zahrát pouze Darwiniu. Ovšem ani u toho tvůrci nezůstali, a začali vyvíjet speciální verzi Darwinii společně s Multiwinií na herní konsoli Xbox360, na kterou má vyjít někdy po Vánocích.

Darwinia

root_podpora

Hra je shareware a stojí 10 liber (okolo 300 Kč) což je za takovou hru cena velmi dobrá. Demo Darwinie obsahující úroveň, která není vůbec ve hře, si můžete stáhnout na domovských stránkách hry. Autorem hry není nikdo jiný, než Introversion software, který se nejvíce proslavil asi hrou Defcon, což je simulace nukleární války (před nedávnem se o této hře zjistilo, že Introversion Software ji plánuje vydat pro herní konsoli Playstation 3).

Závěr

Plusy: Zajímavá grafika a velmi dobrá hratelnost
Mínusy: Málo úrovní
Verdikt: Darwinia někoho pobaví, ale někoho ne, ovšem mě se hra velmi líbila a doufám, že vám se bude líbit také.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku