Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Debian Lenny a stavba výpočetního clusteru od Kocour Mikeš - Moje dlouholetá zkušenost je, že přímý přístup na...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 9. 2009 16:00

    Kocour Mikeš (neregistrovaný)

    Moje dlouholetá zkušenost je, že přímý přístup na nody z Internetu je nevýhodou. Proč? Kvůli bezpečnosti. Musíte instalovat updaty a rebootovat podle aktuální dostupnosti záplat, protože jinak se vystavujete riziku napadení. Navíc po ukončení podpory pro vaši distribuci ve verzi x.y musíte provést upgrade. Když ale celý cluster dáte za nějaký access server, který dělá NAT, tak aktuální musíte udržovat jen ten access server. Nody a master server updatujete jen když se vám to hodí. Například když tam běží jeden nebo dva týdny trvající výpočty, tak určitě nechcete dělat update jádra s následným rebootem před jejich dokončením. Osobně se domnívám, že si mnou popisované problémy plně uvědomíte až po delší době používání.

  • 13. 9. 2009 22:48

    František Ryšánek

    Když tak koukám na IPčko u Vašeho příspěvku, které bonznul server root.cz, tak bych Vám chtěl poděkovat za názor, protože názor člověka, který je zvyklý pracovat s veřejně číslovanou IPv4 sítí o rozměru „třídy B“, má určitou váhu :-)