Hlavní navigace

Debian řeší nesvobodný firmware, Ubuntu Unity je oficiální edicí

5. 9. 2022
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Debian
Projekt Debian stojí před rozhodnutím, jak naložit s nesvobodným firmwarem. Canonical schválil Ubuntu Unity jako oficiální edici Ubuntu. Google pracuje na tom, aby zařízení se systémem Fuchsia mohly být spravovány nástrojem ADB.

Debian hledá řešení pro nesvobodný firmware

Projekt Debian stojí před rozhodnutím, jak naložit s nesvobodným firmwarem. Vzhledem k tomu, že na instalačních médiích této linuxové distribuce se vyskytuje pouze software pod svobodnou licencí, mají někteří uživatelé problém s ovladači například pro síťovou kartu.

Tyto ovladače lze samozřejmě stáhnout, což je ale problematické bez funkční síťové karty. Pro instalaci Debianu je pak potřeba buď stáhnout ovladače na jiném zařízení nebo použít neoficiální instalační médium. Připravuje se proto hlasování o tom, jak se k tomuto problému postavit.

Debian

Ubuntu Unity je oficiální edicí Ubuntu

Ubuntu Unity (dříve Ubuntu Unity Remix) spatřilo světlo světa před pár lety spolu s vydáním Ubuntu 20.04 LTS (Focal Fossa). Od té doby, ale funguje jako neoficiální edice, protože Canonical před více než pěti lety upustil od používání prostřední Unity.

Nedávno však vývojář Ubuntu Unity požádal o uznání statusu oficiální edice Ubuntu a Canonical mu vyhověl. Ubuntu Unity 22.10 (Kinetic Kudu), které podle plánu vyjde v říjnu tohoto roku už tedy bude oficiální edicí linuxové distribuce Ubuntu. Jedinou edicí, kterou společnost Canonical ještě oficiálně neuznala, tak zůstává Ubuntu Cinnamon Remix.

Ubuntu Unity 22.04.1Ubuntu Unity 22.04.1

Google chce do Fuchsie přidat ADB

Tým vývojářů otevřeného operačního systému Fuchsia pracuje na tom, aby zařízení s jejich systémem mohly být spravovány nástrojem ADB. Android Debug Bridge je programovací nástroj určený pro ladění zařízení s operačním systémem Android připojená k počítači přes USB nebo TCP.

V současné době jsou pro práci se zařízeními se systémem Fuchsia používány nástroje fx a ffx, které jsou ale kompatibilní pouze s počítači s Linuxem a macOS. Na portaci na Windows se pracuje a měla by být dokončena do konce tohoto roku. Oproti tomu ADB je dostupné pro platformy Windows, macOS, Linux a ChromeOS.

Fuchsia

Linuxový minipočítač Kubuntu Focus NX

Tým Kubuntu Focus oznámil dostupnost miniaturního linuxového počítače Kubuntu Focus NX. Tento výrobce linuxového hardwaru doposud vyráběl pouze notebooky a jedná se tak o jeho první stolní osobní počítač. Na výběr je mezi procesorem Intel Core i5–1135G7 se čtyřmi jádry Intel Core i7–1165G7 s osmi jádry.

root_podpora

Stroj je osazen grafickým adaptérem Intel Iris Xe s podporou až čtyř displejů s rozlišením 4K. Dále je k dispozici až 64 GB RAM a až 6 TB SSD disk s možností šifrování. Předinstalovaný operační systém je Kubuntu 22.04 LTS (Jammy Jellyfish) s prostředím KDE Plasma 5.24 LTS. Cena nejlevnější konfigurace začíná na 695 dolarech (17 tisíc korun).

Kubuntu Focus NXKubuntu Focus NX

Nově vydáno

Byla vydána nová verze distribuce MX Linux 21.2 „Wildflower“ postavená na Debianu 11.4. Absolute Linux, odlehčená modifikace Slackwaru, vyšel ve verzi 20220825. Na Arch Linuxu postavená distribuce Bluestar Linux je k dispozici ve verzi 5.19.4. Experimentální distribuce EasyOS oznámila vydání verze 4.3.5.

MX Linux 21MX Linux 21

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.