Hlavní navigace

Názor k článku Debian se musí znovu vážně zabývat přístupem k init systémům od Ravise - > překomplikovaný systém - Vždyť to je jen...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 9. 2019 12:29

    Ravise

    > překomplikovaný systém - Vždyť to je jen nějaké hloupé video.
    Ano, a s touhle logikou je systemd jen hromada hloupého zdrojového kódu. Tady už snad ani nemá smysl se dál bavit. Ale pro případ že bych si to vyložil stoprocentně blbě - to video hezky ilustruje, co všechno systemd nabaluje na init.

    > zaběhlé defaulty - Neexistuje něco jako zaběhlý default a v tomto případě se podle mě systemd chová lépe než jiné inity
    Něco jako zaběhlý default zcela jasně existuje. Například roky nepřítomnost nějakého "fail" parametru v fstab znamenala, že když daný disk nejde připojit, jede se dál (tedy "výchozí" nofail). Systemd to překopal, z podlahy vyrobil strop a všechny disky jsou ve "fail" režimu. Tadá, fakjů.

    > živí se na parametrech jádra - Nakonec to bylo vyřešeno.
    Ano, nakonec. Nakonec jsme se zbavili i komunismu. To nic nemění na tom, že příčetný vývojář by takový kód neměl napsat a příčetný správce změnu začlenit.

    > používá přinejmenším zavádějící pojmy v konfiguraci - Tohle asi není úplně přesně popsaný, protože ten uživatel použil nevalidní username. xinted mu to sežral a systemd ne.
    Když do konfigurace napíšu "user = někdo", očekávám, že ta služba poběží pod uživatelem "někdo" a pokud to z jakéhokoliv důvodu nepůjde, tak se nic nespustí a já dostanu vynadáno chybovým hlášením.
    Rozhodně neočekávám, že "když to nepůjde, tak se username zkusí převést na user ID a služba se nakonec spustí pod tím".
    Nehledě na to, že podle POSIXu (cituji):
    3.437 User Name
    A string that is used to identify a user; see also User Database. To be portable across systems conforming to POSIX.1-2017, the value is composed of characters from the portable filename character set. The <hyphen-minus> character should not be used as the first character of a portable user name.

    A to je právě hezký příklad překomplikovanosti systemd: proč ten kolos musí určovat, jestli je username validní - pokud takový uživatel existuje, je validní, pokud neexistuje, není to chyba validního username, ale chyba neexistujícího uživatele.

    I když Linux není Unix a není POSIXem vázaný, základní linuxové nástroje (useradd, adduser) dovolí takového uživatele vytvořit. Ale existující ve světě systemd neznamená validní...?
    Navíc viz vyjádření vrchního diktátora systemd, ve kterém zcela jasně nerozumí základům množin... Pokud má být unitfile přenositelný mezi liberálními a konzervativními distribucemi, neměl by systemd uvalovat žádná další pravidla nad rámec té nejliberálnější distribuce. Protože jinak přijde chvíle, kdy unita zařve (a ještě zařve takhle nesmyslně hloupě).

    Ještě stále mojí snahu o argumentaci považuješ za nesmysl?