Hlavní navigace

Debian vyjde pro RISC-V, Ubuntu 23.10 na­bídne jádro 6.5

31. 7. 2023
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Derrick Coetzee, podle licence: Public Domain CC0
Debian GNU/Linux oficiálně podporuje open-source architekturu RISC-V. Ubuntu 23.10 „Mantic Minotaur“ bude mít linuxové jádro 6.5. Nadace UBports Foundation oznámila vydání Ubuntu Touch OTA-2.

Debian oficiálně podporuje RISC-V

Debian GNU/Linux je nyní oficiálně podporován na open-source architektuře RISC-V (riscv64). V současné době jsou pro tuto architekturu k dispozici pouze balíky Debian Sid (Nestabilní) a Debian Experimental. Dalším krok je postavit minimální soubor zhruba 90 zdrojových balíčků pomocí archivu debian-ports a poté je importovat do oficiálního archivu. 

Pokud vše půjde podle plánu, mohli bychom vidět RISC-V jako oficiálně podporovanou architekturu v Debian Stable od příští hlavní verze Debian GNU/Linuxu, Debian 13 „Trixie“, která má být uvedena na trh někdy v červnu 2025.

Debian 12Debian 12

Ubuntu 23.10 bude mít jádro 6.5

Zatímco jádro Linux 6.5 ještě nebylo oficiálně vydáno, hvězdy (nebo spíš plán vývoje) se přiklonily k jeho zařazení do verze „Mantic Minotaur“. Současné denní sestavení Ubuntu 23.10 obsahují jádro Linux 6.3. Linux 6.5 má být vydáno v polovině až koncem srpna. Zmrazení jádra Ubuntu 23.10 bude platit od 28. září.

Konečná stabilní verze Ubuntu 23.10 bude spuštěna 12. října. V této době bude již probíhat vývoj Linuxu 6.6, ten ale ještě nebude dostatečně připraven na začlenění. Linux 6.5 nabízí spoustu vylepšení, aktivací a zdokonalení a navíc jádro, které Ubuntu obsahuje, bude zahrnovat některé další vylepšení.

Ubuntu 23.10Ubuntu 23.10

Ubuntu Touch OTA-2

Nadace UBports Foundation oznámila vydání aktualizace OTA-2 pro mobilní operační systém Ubuntu Touch, který je založený na Ubuntu 20.04 LTS (Focal Fossa). Nově mezi podporovaná zařízení přibyly Fairphone 3, F(x)tec Pro1 X a Vollaphone X23. Tato verze přináší různé vylepšení aplikace Nastavení systému, jako je konzistentnější rozložení několika stránek, možnost odstranit vlastní tapety a nová možnost v Gestech, která umožňuje nastavit citlivost gest pro prostředí Lomiri. Navíc umožňuje pořizovat fotografie pomocí fyzického tlačítka kamery a zlepšuje plynulost otevírání souborů. V Ubuntu Touch OTA-2 bylo také odstraněno několik chyb.

Ubuntu TouchUbuntu Touch

Juno Tab 2

Juno Computers, společnost sídlící ve Velké Británii, specializující se na výrobu notebooků s open-source softwarem zahájila předprodej jedenáctipalcového tabletu Juno Tab 2. Pohání jej stejný procesor jako jeho předchůdce, čtyřjádrový Intel Celeron N5100. Tablet je vybaven 12 GB LPDDR4 RAM (osazená na základní desce), 128 GB SSD (volitelně až 2 TB) a vestavěnou baterií o kapacitě 22,8 Wh, která poskytuje výdrž asi pět hodin.

Co se týče konektivity, Juno Tab 2 nabízí podporu pro WiFi 5 a Bluetooth 4.2, bezdrátovou kartu Intel AC7265, 2 x USB-C 3.1 porty, USB 2.0 port, slot na microSD kartu a jack pro sluchátka. Cena začíná od 525 dolarů (11 300 korun).

CS24_early

Juno Tab 2Juno Tab 2

Nově vydáno

Vyšel Neptune 8.0, nová verze linuxové distribuce postavené na stabilní větvi Debianu. XeroLinux, na Arch Linuxu postavená distribuce s prostředím KDE Plasma je k dispozici ve verzi  2023.07.

Patrick Schleizer oznámil vydání Whonix 17, na Debianu postavené distribuce zaměřené na bezpečnost a anonymitu. Na Arch Linuxu postavená distribuce Bluestar Linux vyšla ve verzi 6.4.3

Neptune 8.0Neptune 8.0
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.