Hlavní navigace

Dejte si na plochu miniaplikace

2. 12. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Dnes jsou poměrně často na různých desktopech vidět nějaké miniaplikace, které se dají rozházet po ploše, jak chceme. Ty nám pak umožňují přehledně sledovat různé události. V Linuxu, respektive v prostředí Gnome, jsou pro tuto věc určeny například Screenlety. Ale existují i další. K čemu jsou a co dovedou?

Nedávno jsem zde, na Rootu, napsal seriál, jak si vytvořit vlastní screenlet. Pokud o to máte zájem, tak si celý seriál můžete postupně přečíst. Dnes se však programováním těchto miniaplikací zabývat nebudeme, dnes si místo toho povíme, co to vlastně takový screenlet je, co svede a jaké má alternativy.

Co to je Screenlet

Screenlet je miniaplikace, kterou si můžeme zobrazit kdekoliv po ploše a sledovat užitečné, či pro nás důležité, informace o různých věcech. Taková miniaplikace může zobrazovat různé informace a je jen na nás, které chceme mít neustále na očích.

Screenlety

V základním balíčku nalezneme například kalendář, hodiny, počasí, RSS hlídač, internetový monitor (download/upload), využití procesoru, pamětí, disků a spoustu dalších věcí. Pro notebooky se může hodit pěkné zobrazení zbývající energie, pro obchodníky burza nebo pro všechny, co vlastní e-mailový účet od Googlu, hlídač nových e-mailů.

Screenlet však nemusí pouze zobrazovat informace. Screenlety se dají i ovládat myší, popřípadě klávesnicí, a proto existují i Screenlety jako kalkulačka, RSS čtečka s odkazem na celý článek, poznámky pro zapomnětlivce nebo převod mezi číselnými soustavami nejen pro programátory.

Screenlets Manager

Screenlets Manager můžete vidět na obrázku a je to taková centrála screenletů. Zde se jednotlivé Screenlety zapínají a vypínají, nastavují automatické zobrazení po startu a podobné věci, které si teď popíšeme.

Screenlety

Jak si můžete všimnout, okno se dělí na tři části. Jedna část tvoří levý sloupeček s tlačítky, druhá část tvoří seznam nainstalovaných Screenletů a poslední, třetí, část je spodní, která obsahuje pouze „O aplikaci“, „Zavřít“ nebo „Get more screenlets“ (Získat více screenletů). Pro získání dalších screenletů však doporučuji navštívit stránku www.gnome-look.org.

Screenlety

Část okna, levý sloupeček, s tlačítky nám dává možnost vybraný screenlet zapínat či přidávat (Launch/Add). Nemusíme totiž mít na ploše pouze jednu RSS čtečku, ale rovnou dvě, tři, klidně i více. Další dvě tlačítka „Install“ a „Uninstall“ jsou analogicky pro instalaci či odinstalaci screenletů, jen znovu upozorním, že nové screenlety můžete nalézt ve velkém seznamu na gnome-look.org v podobě archívu .tar.gz, který jednoduše při instalaci vyberete. Tlačítko „Reset Screenlet Config“ vymaže doposud nastavení vybraného screenletu (nastaví do defaultních hodnot). Další „butonky“ s popisem „Re-Start All“ a „Close All“ jsou pro restart nebo zavření (vypnutí) všech zapnutých screenletů.

Následuje tlačítko „Create Desktop Shortcut“, které by mělo vytvořit zástupce pro spuštění na ploše. S tímto je však někdy problém. Může se stát, že se nevytvoří, protože se může snažit přidat zástupce do složky Desktop a plochu můžete mít pojmenovanou klasicky jako Plocha.

„Options“ slouží pro nastavení všech screenletů, abychom nemuseli po zapnutí screenltu všechny přenastavovat ručně (natavení se bude týkat zapnutých screenletů po tomto nastavení). Máme možnost nastavit automatické zamknutí screenletu (nepůjde posouvat po obrazovce, dokud se opět neodemkne). Položka „stickly“ v českém překladu „lepivý“, způsobí, že se Screenlet bude objevovat na všech plochách. „Keep above“ nastaví, že screenlet bude vždy navrchu a „Keep below“ přesný opak.

Screenlety

Na konci zbývají pouze check-boxy. „Start/Stop“ spustí či vypne screenlet. „Show daemon in tray“ zobrazí ikonku Screenlets Manageru v oznamovací oblasti. A nejdůležitější, „Auto start on login“, nám nastavuje, aby se screenlet automaticky spustil po startu.

Screenlet

Když si ve Screenlets Manageru nějaký ten screenlet zapneme, tak se nám standardně zobrazí v levém horním rohu s defaultním nastavením. Ten můžeme (pokud nemáme automaticky všechny screenlety zamknuté) posunout na místo, kam chceme. Posouvání však nestačí. Chce to také podrobnější nastavení a samozřejmě někde musí být i nastavení screenletu, podle účelu. Toto vše nalezneme pod pravým myšítkem.

V menu rozkliknutém pravou myší můžeme měnit velikost, vzled, ale i také nastavení nastavení screenletu. Pod položkou „Vlastnosti“ a kartou „Vlastnosti“ nalezneme vlastnosti, které obsahuje každý screenlet, jako souřadnice umístění, měřítko a další věci, a vlastností, které jsou specifické pro konkrétní screenlet. U screenletu Clock jsou například další karty „Clock“, „Alarm“ a „Face“, u screenletu FeedReader je další karta „Options“ s nastavením RSS zdroje, barev a dalšího.

TIP: Někdy se stane, že si screenlet přesně nastavíme a po restartu počítače se ztratí celé nastavení nebo jen některé. Tento problém nejlépe vyřeší po nastavení všechny screelety restartovat tlačítkem „Re-Start All“. Pokud po tomto restartu nastavení zůstane, tak můžete mít jistotu, že to tak zůstane napořád.

Alternativy

Jako vše má svoji alternativu, tak i Screenlety. Jako největší alternativylze zmínit Desklets či v grafickém prostředí KDE Plasma.

UX DAy - tip 2

Desklets mají však nevýhodu, že jich není tolik jako screenletů, a také, že jsou spíše textové. Proto hodně lidí psalo, že můj screenlet InfoPanel je pěkná alternativa pro Desklets.

Plasmu už tolik neznám, poněvadž mi KDE moc nesedí, ale je to větší konkurent než Desklets. Je ale pouze pro KDE, ale zároveň jsem ještě neviděl někoho mít screenlety na KDE (ne, že by to nešlo – jde to).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku