Hlavní navigace

Dell XPS 13 dostává Ubuntu 18.04 LTS

29. 7. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Backblaze
Nautilus 3.30, Backblaze a 14TB HDD Toshiba, LibreOffice 6.1 RC2, Bootlin H.265 pro Allwinner, Intel odkládá 10nm proces, Nikon uvede full-frame bezzrcadlovky, 48Mpix ve smartphonu Sony.

Nautilus 3.30 ukazuje budoucnost

Blížící se GNOME 3.30 přinese i novou verzi správce souborů Nautilus. Pro zájemce připravil jeho vývojář Carlos Soriano přehled novinek.

Objeví se v ní nový design nástrojové lišty, vylepšená lišta s cestou, dynamická změna velikosti prostoru pro ikony, zacházení s .desktop  soubory jako s běžnými soubory, lepší podpora Flatpaku, rychlejší vyhledávání nedávných souborů a další věci.

Kromě verze 3.30 je také průběžně v přípravě port pro GTK+ v4 a další vylepšení pro verze budoucí.

Background Actions from Carlos Soriano on Vimeo.

Resizing in Nautilus 3.30 from Carlos Soriano on Vimeo.

Dell XPS 13 Developer Edition konečně s Ubuntu 18.04 LTS

Ve stejné době, kdy Canonical vydal aktualizované instalační obrazy Ubuntu 18.04.1 LTS, přichází Dell s potěšující zprávou. Oblíbená řada malých lehkých notebooků s oficiálně podporovaným Ubuntu povyšuje konečně na tuto nejnovější LTS řadu. Celkově tak jde už o čtvrtou generaci Ubuntu, která je v rámci „Projektu Sputnik“ na strojích Dell podporována, dříve to byly pochopitelně 16.04 LTS, 14.04 LTS a 12.04 LTS. Pro příště už tu je příslib podpory vydání Ubuntu 20.04 LTS, což už téměř jistě bude s Waylandem ve výchozím nastavení.

Nejnovější HDD statistiky Backblaze a 14TB disky Toshiba

Společnost Backblaze vydala již tradiční čtvrtletní hodnocení úmrtnosti pevných disků používaných ve „firemní flotile“. Čísla jsou to jako vždy zajímavá jak z hlediska disků, které kroutí už několikátý rok služby, tak i disků novějších.

UX DAy - tip 2

Firma také poprvé zkušebně nasadila dvě desítky nejnovějších 14TB disků Toshiba (model MG07ACA14TA), které obsahují 9 diskových ploten a jsou vyplněny heliem. Na nějaké hodnocení je příliš brzy, zatím odkroutily jen pár týdnů služby, ale něco vypovídá i skutečnost, že jich Backblaze nyní objednala 1200 kusů. Všech 20 disků zatím slouží v pořádku. Ve SMARTu mají dvě nové položky: Helium condition lower / Helium condition upper, o jejich chování v průběhu používání bude Backblaze informovat.

Backblaze Q2/2018
Autor: Backblaze

Backblaze Q2/2018

Jinak kombinovaná hodnota AFR (Annualized Failure Rate) pro 8, 10 a 12TB disky je aktuálně 1,02 %. Celková hodnota AFR skrze všechny disky je u Backblaze 1,80 %.

Krátce

  • Vydání LibreOffice 6.1 v polovině srpna 2018 se blíží. Aktuálně lze zkoušet RC2, po ní přijde ještě RC3, nicméně valná většina věcí už je v podstatně hotova.
  • Během posledního konferenčního hovoru Intelu týkajícího se Q2/2018 zazněla též odpověď na otázku, kdy se objeví první 10nm procesory tohoto výrobce. Čekat je máme ne dříve než před svátky roku 2019, 14nm proces Intelu tak s námi nejspíš bude i po většinu příštího roku a patrně nastane čas, kdy Intel bude mít na trhu 14nm procesory, zatímco AMD už 7nm generaci.
  • Bootlin pracuje na dekodéru video formátu H.265 pro ARM SoC od Allwinner.
  • Po neúspěchu bezzrcadlovkového systému Nikon 1 uvede tento japonský výrobce své pořádné, full-frame bezzrcadlovky 23. srpna ráno a připojí se tak vedle Sony (a víceméně též Leicy). Na 99 % bude Nikon i u této řady využívat BSI CMOS snímače právě od Sony.
  • Když už jsme u té Sony, tak tento výrobce snímačů nedávno představil 48Mpix quad-bayer CMOS pro smartphony. Prvním takovým by měla být Xperia XZ3, čímž bude překonáno 40 megapixelů u Huawei P20 Pro (o Nokia 808 PureView či Nokia Lumia 1020 ani nemluvě).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.