Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Den IPv6 proběhne za měsíc. Jste v6 ready? od nn - Já osobně nezastávám názor, že IPv4 funguje. Je...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 5. 2011 9:57

    nn (neregistrovaný)

    Já osobně nezastávám názor, že IPv4 funguje. Je to o výkladu slova funguje. Princip Internetu je že každý se může spojit s každým. To IPv4 už nyní nesplňuje. Není dost adres a používají se problémové techniky jako je NAT a NAPT.
    Z tohoto pohledu mohu řict opak, a to že IPv4 nefunguje, protože nemá dost adres pro všechna zařízení, zatímco IPv6 funguje, protože má dost adres.
    IPv6 má samozřejmě velmi problematický nástup. Nikdo snad ale nečekal, že to půjde lehce a rychle. Znamená to doplnit jej do software i hardware, nastavit sítě a služby. Znamená to finanční náklady. Já osobně to ale i přesto vidím jako jediný reálně použitelný způsob, jak se zbavit problémů, které má IPv4.

  • 10. 5. 2011 10:16

    EuGenio (neregistrovaný)

    Tohle je velice "akademický" názor. Bohužel, nějaká "čistota" protokolu nehraje v reálném světě absolutně žádnou roli. Tam hrají roli právě ty finanční náklady a heslo "nerýpej do něčeho, co obstojně funguje".

    Že má IPv6 velmi problematický nástup (už je s námi takřka 20let!) je už jasné i některým jeho autorům. Jeden z nich - jméno mi teď vypadlo - už v dlouhá léta upozorňuje, že přechodový mechanizmus je navržený velice špatně a že může způsobit naprosté selhání.

  • 10. 5. 2011 13:38

    Sten (neregistrovaný)

    Přechodové mechanismy SIIT a DNS64 (pro IPv6 only ISP) jsou navržené dobře, ale někdo si usmyslel, že to přece musí jít nějak „jednodušeji“, tak se vymyslely další a další, které už tak dobré nejsou. Opačný mechanismus (IPv4 only -> IPv6 only) ani pořádně navrhnout nejde, když mapujete pomocí malé množiny do obrovské.

  • 10. 5. 2011 17:36

    VS (neregistrovaný)

    ISP má možnost být IPv6-only + SIIT/DNS64. Nebo dávat dual-stack s tím, že IPv4 adresy jsou NATované. Téměř vždy se zvolí druhá možnost (minimálně po příštích pár let), protože je pro aplikace transparentní. IPv6 only síť ne.

    Představte si, že lidé mají aplikace, které přes IPv6 komunikovat prostě neumí. Dejme tomu, že je tam nějaký starý OS, staré knihovny atd. Ale funguje to k plné spokojenosti, tak se to nechává běžet, jak už to bývá. Navrch je tam někde v konfiguraci třeba pevná IPv4 adresa nějakého serveru. Tohle si s NATem poradí bezvadně. Jednak proto, že NAT se snaží být maximálně transparentní, a pak proto, že tu s námi je masově tak 10 let.

    A s nějakým SIIT taková aplikace nepojede. To byl příklad. Ale proto si žádný ISP tohle nedovolí jen tak nasadit, a jede se zavedenou cestou IPv4+NAT která nakonec běží už X let, a úplně MIMO a NAVÍC se k tomu přidává IPv6 síť.