Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Digitální svět, tradice a svoboda od thr - Čistě na okraj - on ten příklad s...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 5. 2007 12:03

    thr (neregistrovaný)
    Čistě na okraj - on ten příklad s AM a FM sice má v sobě slušný kus pravdy, ale nicméně je to trochu komplikovanější.
    Viz třeba ty přesuny frekvencí - FM na krátkých a středních vlnách není proti AM až tak moc velké vítězství a přináší řadu komplikací z hlediska efektivity pásma, rušení, atd. Převládnutí dnešního stavu, kdy si spousta lidí jako rozhlas představí jen FM nastalo až poté, co se začalo masově přecházet na VKV pásma, kde vyšší frekvence a vyšší šířka pásem umožnila opravdu slušnou kvalitu, stereo přenos atd. Ovšem to taky vyžadovala patřičné technologie a v praxi třeba v ČR ještě třeba v 70tých letech byly s kvalitou VKV FM tunerů místy dost potíže zatímco AM pro nižší frekvence uměl každý. Ve světě to zas o tak moc lepší nebylo... Osobně moc nevěřím, že by i při mnohem dynamičtějším přístupu RCA došlo k velkému prosazení FM už někdy před válkou, smutné je spíš až to, jak s autorem patentů posléze "vyjebali", ale to už není o technologiích.
  • 25. 5. 2007 14:51

    Biktop (neregistrovaný)
    Nevím, ale stejně mi to připadá celkem směšné. Jak by to asi dopadlo, kdyby patenty a "intelektuální vlastnictví" (čto éto takóje?) vynalezli o pár set let dříve... Pan Fourier by si patentoval svou transformaci (na kterou přišel už Euler, ale to je detail, jistě by o to byly soudní tahanice), pan Riemann by prodával licence na svůj integrál... Proto tvrdím, že je to celé směšné a absurdní. Však se u nás také říká, že nikdo nemůže mít patent na rozum. Bohužel se s tím mnoho lidí není schopno smířit.
  • 26. 5. 2007 23:03

    anonymní
    prominte, ale tohle opravdu ukazuje, ze o teto problematice take mnoho nevite

    samozrejme neni mozne ani dnes patentovat neco jako integral a to dokonce ani v USA
  • 27. 5. 2007 14:13

    Biktop (neregistrovaný)
    To je jen otázka pohledu na věc. V době vzniku byl integrál prostě nástroj na počítání ploch obrazců. Jako je například LZW nástroj na vylučování redundantních informací. V čem se liší tato metoda nebo metoda modulace informace na nosný signál či metoda logického ukládání dat na disku (mířím tím na FAT patent) od metody výpočtu obsahů pomocí integrálu?
    Neříkám, že o tom mnoho vím. Jak se zdá, tak vy ano, já se od Vás rád poučím. A to skutečně nemyslím ironicky.