Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Digitální svět, tradice a svoboda od Josef Polách - Nemám na to, abych reagoval na jednotlivé příspěvky....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 5. 2007 0:13

    Josef Polách
    Nemám na to, abych reagoval na jednotlivé příspěvky. Zkusím to jen stručně shrnout:

    Zákon zachování hmoty a energie nepřestal platit po žádné (r)evoluci či volbách. Všechno (i peníze či vyjádřenou hodnotu něčeho) lze považovat za hmotu či energii.

    Problémy světa spočívají v tom, že si bereme více, než potřebujeme. Tím porušujeme rovnováhu a někde ubíráme, škodíme, něco poškozujeme.

    Stanovení toho, "co potřebujeme", je velmi nesnadné a subjektivní. Pod silným tlakem výrobců, prodejců a médií je přirozené lidské rozhodování značně potlačeno a člověk se pod tímto tlakem stává prostředníkem stálého progresivního narušování určité rovnováhy.

    Hledejme sami u sebe a v sobě hranici oprávněné/rozumné potřeby. Zkusme se zamyslet, není-li naše počínání na úkor někoho/něčeho, kdo/co se neumí bránit, ale vrátí nám (našim dětem) to s určitým zpožděním na základě fungování zmíněných přírodních zákonů. Nebo si nalhávejme, že je to možná jinak. Racionalisté tomu mohou říkat zákon zachování hmoty a energie, ti druzí třeba karma, někdo může odmítat jedno či druhé. ale něco mi říká, že přírodní zákony fungují nezávisle na naší mysli.

    Pohoda, hezký den
  • 24. 5. 2007 0:38

    polymorpheus (neregistrovaný)
    Ujistuji vas, ze prirozene lidske rozhodovani neni znacne potlaceno. Vyrobci, prodejci a media v soucasnosti skoro dokonale reflektuji prirozene potreby lidi, a predevsim zen (ktere rady shromazduji vetvicky do hnizda). Vysledkem je, ze na planete Zemi se dnes vyskytuje vic jak sest miliard lidskych dusi, a to je obrovsky uspech lidskeho rodu.

    Pohoda, take hezky den.
  • 24. 5. 2007 5:38

    Josef Polách
    Mě zase ujišťují moje oči, zkušenosti a vědomosti o opaku. Nabízejí se otázky jako: Potřebuji opravdu silné (rychlé) auto (počítač, telefon...) a navíc po nedlouhé době to vše obměňovat? Potřebuji jíst maso sedmkrát týdně a některý den třeba vícekrát? Potřebuji ... dosaďte a odpovězte si sám. Kdo to potřebuje? Nejsou to spíše především výrobci, obchodníci a stát, který to pochopitelně rád podporuje? Ovlivňuje mě vlastní přirozené rozhodování (ohleduplnost, šetrnost, tzv. ekologie) nebo potřeby výše zmíněných prosazované a masírující nás pomocí reklamy a médií?

    Protože je to mimo téma článku, nebudu to zde více rozmazávat a vracet se k tomu. Navíc to nedovedu dobře vyjádřit, nejsem ekonom ani sociolog či ekolog.

    Námět: Přečtěte si něco třeba od Jana Kellera.

    Pohoda, hezký den
  • 24. 5. 2007 10:56

    polymorpheus (neregistrovaný)
    Potreby se nedaji naridit. Hromadit majetky chteji predevsim zeny. Je to soucasti jejich prirozenosti.

    Moderni spolecnost neni jednoznacne rozdelena rezem my (nesvepravni poddani) --- oni (vsemocna vrchnost). Tak tomu bylo v minulosti treba u nas v kontinentalni Evrope (a vsechny ty socialismy jsou toho reinkarnaci). V evoluci se prosazuje jiny model - spolecnost individualit, svepravnych, samostatne se rozhodujicich a za sve zivoty zodpovednych jedincu, viz WASP kultura.

    Od Kellera jsem sveho casu cetl, a musim rict, ze s nim nesouhlasim a mam podezreni, ze se zproneveril poslani vedce a dal se na drahu (levicoveho) politika (asi se domniva, ze tak si zajisti prizen vrchnosti a multikulti mafie). Kellerovi neverim ani nos mezi ocima (a to se vyjadruji jeste velice mirne).

    Pohoda, hezky den.