Hlavní navigace

Digitální video pod Linuxem - 1. díl

6. 11. 2000
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Ty tam jsou doby, kdy Linux znalo pouze pár stovek pravověrných hackerů a zdaleka nejpoužívanějším rozhraním byla příkazová řádka. Linux se skvěle prosadil v oblasti serverů a kvalitní grafické uživatelské rozhraní i zlepšující se výběr aplikací začínají Linuxu pomáhat na běžná PC "obyčejných" uživatelů. Jednou z dnes vysoce preferovaných oblastí, do které uživatelé Linuxu měli donedávna velmi nesnadný přístup, je práce s digitálním videem.

Formáty digitálního videa

Digitální video se vyskytuje v mnoha formátech. Historicky pravděpodobně nejstarším běžně používaným formátem je QuickTime, který byl původně doma jen v počítačích Apple Macintosh. Každý uživatel Windows se jistě setkal s formátem AVI. Dále je zde internetově zaměřený komprimovaný formát Real Media. Náš jistě ne zcela úplný výčet můžeme rozšířit o rodinou komprimovaných formátů MPEG-1, MPEG-2 a nejnověji MPEG-4 (a jeho klon DivX). Kvalitnější karty pro zachytávání videa z analogových zdrojů (Frame grabbers) využívají často formát MJPEG (lépe řečeno AVI nebo QuickTime komprimovaný kompresí MJPEG). U tohoto formátu je zkomprimovaný kompresí JPEG každý snímek zvlášť. Jelikož nekomprimované video ve formátech QuickTime nebo AVI je i při dnešních kapacitách disků pro běžné počítače příliš datově objemné a datový tok takovéhoto videa je podle rozlišení, počtu snímků za sekundu a podle barevné hloubky řádově i několik desítek megabajtů za sekundu, používají se pro jeho komprimaci tzv. kodeky (enkodéry). Uživatel, který se pokouší takto komprimovaný videosoubor přehrát na počítači, který nemá nainstalován příslušný kodek se potom diví, proč mu to nehraje. Bohužel právě v oblasti kodeků má Linux ještě co dohánět.

Málo platné, přehrávání videa pouze v počítači nebude asi to pravé. Formáty použitelné v některých stolních přehrávačích jsou (pokud vím) v podstatě tři. Prvním a historicky nejstarším je Video CD – VCD. Jde vlastně o video ve formátu MPEG-1 s rozlišením 352×288 bodů, 25 snímky za sekundu, 24 bitové barevné hloubce, zapsané na CD. VCD formát je kvalitativně zhruba na úrovni kazety VHS (300 řádků). Lepší výsledky poskytuje formát Super Video CD – SVCD. Použitá komprese MPEG-2 a rozlišení 576×480 bodů činí tento formát kvalitativně srovnatelným se Super VHS nebo s Video Hi8 (více než 400 řádků). Nosičem je opět běžné CD. Posledním a jednoznačně nejlepším formátem je formát DVD. Vysoké rozlišení obrazu a komprese MPEG-2 mu zaručují kvalitu vysoko nad úrovní amatérských analogových záznamových formátů. U tohoto formátu vzniká takřka nerudovský problém: „Kam s ním?“. Na běžné CD nahrajete při použití DVD pouze několik minut videa v plné kvalitě a zapisovací mechanika DVD je zatím spíše přáním výrobců než použitelnou technologií. Zdařile je problematika formátů a kodeků popsána na www.tvfreak.cz.

Softwarové přehrávače digitálního videa

MpegTV

Prvním programem z oblasti digitálního videa, se kterým jsem se na Linuxu setkal, byl program MpegTV. Jde o přehrávač souborů ve formátu MPEG-1, který má velice dobrou kvalitu, dlouhou tradici a příjemné ovládání. Jedinou a to dost podstatnou vadou na kráse je to, že jde o program komerční, který ve své volně šiřitelné verzi vypíná po několika minutách přehrávání videa zvuk (součástí balíčku je ale i program mtvp, který nemá žádná omezení, co se přehrávání týče, ale pro změnu zase nedisponuje žádným grafickým rozhraním – poznámka redakce). Podporuje pouze formát MPEG-1.

Xanim

Pokud používáte některou z u nás běžných Linuxových distribucí, pak jste se již pravděpodobně setkali s přehrávačem videa „Xanim“. Jde o jednoznačně nejuniverzálnější přehrávač videa pod Linuxem, který je vytvářen pod licencí GPL. Xanim zvládá přehrávat video ve formátech AVI a QuickTime komprimované velkým množstvím kodeků. Umí navíc formát SGI Movie Format, FLI, FLC, IFF, animovaný GIF97 a GIF89, Amiga Movie Setter, animace ve formátu DL a samozřejmě formát MPEG-1. Ke „Xanimu“ existuje spousta „front-endů“, které najdete, stejně jako vlastní program, např. na Freshmeat.net. Vadou na kráse jsou vysoké nároky na výkon počítače a chybějící reprodukce zvukového doprovodu videa.

MpegOrion

Slibně se vyvíjejícím projektem je přehrávač MpegOrion. Jde o přehrávač videa ve formátu MPEG-1. Zatím v betaverzi.

LAMP

Přehrávačem slučujícím technologie „Xanimu“ a několika dalších programů je „Linux Animation and Movie Player“, zkráceně LAMP. Lamp má jednu příjemnou zvláštnost. Podporuje kodeky přímo ve tvaru DLL knihoven z Windows. Tento přehrávač umožňuje použít prakticky libovolné kodeky, tedy i DivX, MPEG-4, Cinepak… Link na zmiňované kodeky a zdrojový kód programu najdete přímo na stránkách projektu.

Lavtools

Mnoho nabízí projekt „The Linux Audio Video Tools“, zkráceně Lavtools. Jde o soubor nástrojů pro práci s videem na Linuxu. V současné době je ve funkčním stavu přehrávač „lavplay“ a videograber „lavrec“. Podporovány jsou formáty QuickTime a AVI s kompresí MJPEG. Pomocí těchto dvou programů lze provozovat i pod Linuxem karty používající hardwarovou MJPEG-kompresi. Ovládání programů je z příkazové řádky, licence GPL.

Xmovie

Asi nejpovedenějším přehrávačem videa pod licencí GPL je program „Xmovie“. Neumí sice tolik formátů jako „Xanim“, ale má příjemné ovládání připomínající styl QuickTime, podporuje kromě uvedeného QuickTime formáty MPEG-1, MPEG-2 a umí přehrávat i soubory *.VOB, které si pomocí programu DeCSS stáhnete z DVD. Navíc nabízí podporu akcelerace videa spolupracující s Xfree 4.0.1 a dokáže pracovat s rozpiskovými soubory z video editoru Broadcast 2000. Lze jej snadno nainstalovat a pracuje bez problémů.

Xmovie, obrázek

SMPEG

Pro příznivce terminálového ovládání je určen program SMPEG. Je založen na knihovně SDL a pracuje pouze s formátem MPEG-1. Byl pravděpodobně prvním použitelným nekomerčním přehrávačem MPEG-1 videa pod Linuxem. Otcem přehrávače je firma Lokigames. (Nejde jenom o přehrávač, ale také o knihovnu, na níž je postaveno množství přehrávačů, včetně některých zde uvedených – poznámka redakce).

GTV

Kdo pokusničil s betaverzí Red Hatu 7.0 nebo kdo má už sedmou plnou verzi nainstalovanou, může v menu „Multimédia“ najít novou položku GTV Mpeg player. Konečně je přímo součástí linuxové distribuce použitelný přehrávač souborů MPEG-1. Program je stabilní, má celkem logické ovládání, ale bohužel se zastavuje na chybách ve videosouborech stažených z Internetu. GTV je založený na programu SMPEG.

GTV, obrázek

UX DAy - tip 2

DVD

DVD dokáží přehrávat například programy Xdvplay, Xdv a Gvplay. DVD mechaniku dosud nevlastním a tak je uvádím pouze pro úplnost. Zahlédl jsem také reklamu na komerční (bez DeCSS) přehrávač DVD pod Linuxem – program „LinDVD“ od kalifornské firmy Intervideo. Bohužel, link uvedený v reklamě nebyl funkční.

Osobně používám nejčastěji přehrávač „Xmovie“, kterému v případě méně obvyklých formátů pomáhá na mém Red Hatu vestavěný „Xanim“. V příštím dílu se podíváme na hardware (resp. ovladače) pro zpracování videa podporované Linuxem a ještě na pár dalších zajímavostí.

Byl pro vás článek přínosný?