Hlavní navigace

Distribuční věstník: EndeavourOS ARM je tady, Project Trident zjednodušuje práci s úložišti

28. 9. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

EndeavourOS vyšel ve verzi určené pro zařízení s procesory ARM. Project Trident představil nástroj pro práci s médii. DragonFly BSD představil nový nástroj, který umožňuje spustit program nebo skript při zavádění systému.

EndeavourOS

EndeavourOS vyšel ve verzi určené pro zařízení poháněné ARM procesory. EndeavourOS ARM je odlehčená distribuce založená na Arch Linux ARM se sníženou spotřebou energie. Kromě toho oznámil tým jeho vývojářů zářijové vydání verze 2020.09.20 této distribuce. Ta přichází s linuxovým jádrem 5.8, Firefoxem 80 a posledními bezpečnostními aktualizacemi z Arch Linuxu.

EndeavourOS 2020.05.08

Project Trident

Project Trident představil nový nástroj pro tento operační systém založený na linuxové distribuci Void. Uživatelé Tridentu teď budou mít daleko jednodušší práci s úložnými zařízeními. Nový démon běžící na pozadí trident-automount bude automaticky detekovat a připojovat úložná zařízení. Zároveň také automaticky nastaví práva pro jejich používání. Navíc zařízení, které již nebude nějakou dobu používáno automaticky odpojí.

Project Trident

DragonFly BSD

Uživatelé a administrátoři, kteří si chtějí přizpůsobit operační systém DragonFly BSD teď mají k dispozici nový nástroj. Jedná se o first-boot flag, který umožňuje jedenkrát spustit program nebo skript při zavádění systému. Ten se spustí pouze při zavádění DragonFly BSD.

ict ve školství 24

DragonFly BSD 5.8.1

Linux Lite

Tvůrce a vedoucí vývojář distribuce Linux Lite Jerry Bezencon oznámil dostupnost verze 5.2 RC k veřejnému testování. Ta je založená na Ubuntu 20.04.1 LTS (Focal Fossa) s linuxovým jádrem 5.4. Mezi hlavní novinky patří možnost nastavit si firewall přes správce nastavení, zobrazení stavu baterie notebooku v oznamovací oblasti nebo ukončení podpory pro Adobe Flash. Přibyl i nový software jako například Microsoft Teams, SimpleScreenRecorder a Zoom.

Linux Lite 5.2 RC1

Nově vydáno

Operační systém FuryBSD vyšel v nové verzi 20200907 založené na FreeBSD 12.1. S Ubuntu Focal Fossa kompatibilní linuxová distribuce Puppy Linux je k dispozici ve verzi FossaPup 64 9.5. Live Raizo je na Debianu založená distribuce určená k experimentům se simulovanými sítěmi, která teď vyšla ve verzi 11.20.09.14. Můžete si stáhnout verzi 34.0 miniaturní linuxové distribuce 4MLinux.

FuryBSD 20200907
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.