Hlavní navigace

Distribuční věstník: KDE Neon přechází na Ubuntu 20.04, Linux Mint hledá nejpopulárnější edici

17. 8. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Petr Krčmář, Root.cz
Distribuce KDE Neon přešla na Ubuntu 20.04 LTS. Linux Mint analyzoval, která verze a edice jejich distribuce získala nejvíc pozornosti. Komunitní měsíčník distribuce CentOS se věnuje zranitelnosti BootHole.

KDE Neon

Distribuce KDE Neon není linuxovou distribucí v pravém slova smyslu. Jedná se o dílo tvůrců prostředí KDE, jehož jediným cílem je poskytovat aktuální sestavení KDE Plasma a KDE aplikací pro testery a vývojáře. Základem této distribuce bylo donedávna Ubuntu 18.04 LTS. Teď však tento projekt konečně přešel na Ubuntu 20.04 LTS.

KDE Neon 20200810

Linux Mint

Tým kolem Linux Mint si dal práci s analýzou, která verze a edice jeho distribuce získala nejvíc pozornosti. Jako měřítko si zvolil samozřejmě velikost uživatelské základny. Výsledky ukázaly, že polovina uživatelů používá Linux Mint 19.x. Starší verze 18.x a nejnovější 20.x mají shodně po 20 %, verze 17.x používá 6 % uživatelů a LMDE pouze 1 %.

Linux Mint 20 „Ulyana“

CentOS

Komunitní měsíčník distribuce CentOS se věnuje zranitelnosti BootHole, o které jsme již informovali. Kromě toho se toto číslo měsíčníku věnuje i analýze dat o tom, jak je jejich distribuce rozšířená, jak často bývá aktualizovaná a jak se uživatelé angažují v jejím vývoji.

ict ve školství 24

CentOS 8.0

UBports

Komunita kolem UBports, která se snaží zprovoznit Ubuntu Touch na mobilních zařízeních zveřejnila informace o práci na projektu, pokrocích ve vývoji a nových portech na další zařízení. Zvláštní pozornost byla tentokrát věnována PinePhone a Nexus 6P. Tyto dva přístroje dostaly lepší podporu kamery a rychlejší GPS. Kromě nich už je na seznamu podporovaných už více než 40 zařízení.

Nově vydáno

Olivier Cochard-Labbé oznámil vydání BSD Router Project ve verzi 1.97. Na Debianu založená živá distribuce Linux Kodachi vyšla ve verzi 7.2. Záchranná linuxová distribuce založená na Ubuntu Redo Rescue se dočkala verze 2.0.4. Linuxová distribuce založená na Ubuntu, která nabízí přednastavené virtuální stroje schopné spustit různé verze MS Windows Robolinux oznámila vydání verze 11.07

Linux Kodachi 7.0
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.