Hlavní navigace

Distribuční věstník: Kubuntu Focus M2 je v prodeji, Linux Lite má jako první jádro 5.9

19. 10. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Kubuntu Focus
Na trhu je nová verze linuxového notebooku Kubuntu Focus M2. Uživatelé distribuce Linux Lite jsou první, kdo bude moci vyzkoušet nejnovější jádro 5.9. Vývojáři elementary OS začali pracovat na šesté verzi svého operačního systému.

Kubuntu

Tým kolem Kubuntu Focus oznámil uvolnění do prodeje druhé generace svého notebooku s označením Kubuntu Focus M2. Ten se pyšní přepracovaným designem, novými komponenty a samozřejmě nejnovější verzí operačního systému Kubuntu 20.04 LTS. Jeho nejlevnější verze s Nvidia RTX 2060 a 16 GB RAM začíná na 1795 amerických dolarech (cca 42 tisíc Kč). Nejdražší model s NVIDIA GeForce RTX 2080, 64GB RAM, 4TB NVMe diskem se šplhá až k astronomickým pěti tisícům dolarů (asi 117 tisíc korun).

Kubuntu Focus M2

Linux Lite

Uživatelé na Ubuntu postavené distribuce Linux Lite jsou první, kdo si bude moci nainstalovat nejnovější jádro 5.9. Tato možnost spolu s instrukcemi přišla jen několik hodin poté, co Linus Torvalds oznámil vydání nové verze linuxového jádra. Uživatelé Linux Lite si tak mohou užívat podporu architektury Unicorn a Zsdt komprese, vylepšenou správu paměti nebo vylepšený výkon pro souborový systém Btrfs.

Linux Lite 5.0

elementary OS

Vývojáři linuxové distribuce elementary OS ukončují svou práci na vývoji elementary OS 5. Přesouvají totiž svou pozornost k šesté verzi svého operačního systému. Vývojáři se o přechodu na verzi 6 vyjadřují jako o zlomové změně v technologii. Zapracovali na nastavení systému, zamykací obrazovce, oznámeních a zlepšení přístupnosti. Tato nová verze bude postavena na Ubuntu 20.04 LTS a dokončená by měla být v dubnu 2021.

CS24_early

Elementary OS 6 „Odin“

FreeBSD

Operační systém FreeBSD má svůj vlastní systém kontejnerové technologie s označením jails. Ten umožňuje administrátorovi spouštět programy a služby v izolaci od zbytku systému. Pro jejich správu je k dispozici hned několik nástrojů. Relativně mladý projekt, který nedávno dozrál je BastilleBSD. Ten umožňuje vytvářet nové kontejnery, spravovat je, kopírovat jejich obsah a udržovat je aktuální.

FreeBSD 12.2 beta 3

Nově vydáno

Na Arch Linuxu založená distribuce Garuda vyšla ve verzi 201007. Nezávislá kanadská linuxová distribuce OviOS je k dispozici ve verzi 3.10. Ruská distribuce postavená na Ubuntu LTS Runtu oznámila vydání verze 20.04.1 „Lite“. Živé DVD s kolekcí svobodného audio a video softwaru APODIO je ke stažení ve verzi 13–1.2.7.

Runtu 20.04.1 „Lite“
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.