Hlavní navigace

Distribuční věstník: Manjaro ARM bude výchozí distribucí pro PinePhone

22. 2. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Manjaro Linux
Výchozím operačním systémem na PinePhone bude Manjaro ARM. Byl ohlášen nový projekt s názvem openSUSE Step. Krátce po vydání Ubuntu 20.04.2 vyšla opravná verze. Spolek „Veteran Unix Admins“ oznámil vydání nové verze Devuan 3.1.0 „Beowulf“.

Manjaro ARM

Společnost PINE64 oznámila, že Manjaro ARM bude výchozí linuxovou distribucí na telefonu PinePhone. Komunitní edice PinePhone se dá už rok a půl sehnat s několika různými distribucemi a prostředími. V následujících měsících už bude v Pine Store k dostání oficiální verze s předinstalovaným Manjaro ARM a Plasma Mobile. Podle vyjádření PINE64 byla tato distribuce vybrána proto, že poskytuje nejlepší podporu pro její hardware.

Manjaro ARM na PinePhone

openSUSE

Tým kolem openSUSE ohlásil nový projekt s názvem openSUSE Step. Ten je zkompilovaný ze zdrojových kódů SUSE Linux Enterprise, ale podporuje širší skupinu architektur procesorů. Tento projekt je úzce spjat s openSUSE Leap, který se v poslední době snaží o větší sblížení se SUSE Linux Enterprise.

openSUSE Leap 15.2

Ubuntu

Krátce po vydání Ubuntu 20.04.2 vyšla opravná verze s označením 20.04.2.0. Toto nové vydání opravuje chybu instalačního programu Ubiquity, která znemožňovala korektní instalaci linuxového jádra. Tato chyba se vyskytla jen na určitém hardwaru a jen při určitých okolnostech, vedla ale k tomu, že nainstalovaný systém pak nebylo možné spustit.

root_podpora

… druhá stránka výchozích aplikací.Ubuntu 20.04 „Focal Fossa“

Devuan

Spolek „Veteran Unix Admins“ oznámil vydání nové verze Devuan 3.1.0 s kódovým označením „Beowulf“. Devuan je forkem Debianu vyvíjený od října 2014. Hlavním cílem projektu je nabízet linuxovou distribuci bez systemd coby výchozího démona pro správu systému. Tato nová verze opravuje chyby a přináší aktualizované verze jádra a softwaru.

Devuan 3.1.0 „Beowulf“

Nově vydáno

OpenMandriva Lx oznámil vydání ostré verze s číslovkou 4.2. Linuxová distribuce pro systémové administrátory Finix vydala verzi 122. Na Debianu postavená distribuce pro anonymní surfování na internetu Septor vyšla ve verzi 2021.1. Fork Ubuntu a Linux Mintu Ultimate Edition  je k dispozici ve verzi 7.1.

OpenMandriva Lx 4.2

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.