Hlavní navigace

Distribuční věstník: openSUSE vydává minimalistický systém, Ubuntu Touch OTA-14 vyjde v listopadu

2. 11. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Vyšel minimalistický operační systém pro běh kontejnerů openSUSE MicroOS. Nadace UBport vyhlásila výzvu k testování nadcházející verze OTA-14 operačního systému Ubuntu Touch. Debian finančně podpořil platformu PeerTube.

openSUSE MicroOS

Tým kolem openSUSE oznámil dostupnost minimálního operačního systému pro běh kontejnerů. Tato nová platforma dostala jméno openSUSE MicroOS. Jedná se o bezúdržbový systém. Běží na nepřepisovatelném souborovém systému, aby se zabránilo hackerskému útoku nebo nechtěnému přepsání. Tento systém si navíc automaticky ukládá zálohy a v případě problémů se automaticky vrátí k poslednímu funkčnímu stavu.

OpenSUSE MicroOS 20200615

Ubuntu Touch

Nadace UBport vyhlásila výzvu k testování nadcházející aktualizace operačního systému pro telefony a tablety Ubuntu Touch s označením OTA-14. Ta by měla oficiálně vyjít 4. listopadu a měla by přinést lepší podporu pro zařízení s Androidem 9. Zároveň s tím oznámila britská firma FX Technology dostupnost chytrého telefonu Pro1 X s možností výběru mezi Androidem, Lineage OS a Ubuntu Touch.

Pro1 X s Ubuntu Touch

Debian

Debian se odhodlal k netradičnímu kroku. Přesunul část svých prostředků aby podpořil projekt třetí strany – PeerTube. Projekt Debian věnoval 10 000 amerických dolarů společnosti Framasoft v její crowdfundingové kampani určené pro živé vysílání.

Vzhledem k tomu, že letošní ročník DebConf musel kvůli koronavirové pandemii proběhnout online, tak padlo rozhodnutí najít platformu pro online konference i pro lokální akce Debianu. Právě PeerTube se jeví jako ideální řešení.

Ubuntu

Vyšlo Ubuntu 20.10 „Groovy Gorila“ s linuxovým jádrem 5.8 a GNOME 3.38. Mezi hlavní novinky patří podpora Active Directory a oficiální dostupnost pro Raspberry Pi. Souběžně s ním vyšly i jeho deriváty Ubuntu Mate, Ubuntu Studio, Kubuntu, Lubuntu, Xubuntu, Ubuntu Budgie a Ubuntu Kylin.

CS24_early

Zároveň byl oznámen plán vývoje následující verze 21.04 LTS. Ta by měla vyjít v dubnu 2021 s jádrem 5.11 a GNOME 40. Jeho kódové jméno je tradičně podle zvířete začínající na „H“, což tentokrát bude Hirsute Hippo (huňatý hroch).

Lubuntu 20.10

Nově vydáno

Plně svobodný systém z rodiny Ubuntu Trisquel GNU/Linux vyšel ve verzi 9.0. Operační systém NetBSD 9.1 přichází ze spoustou vylepšení výkonu a stability. Americký výrobce linuxových počítačů, notebooků a serverů System76 oznámil dostupnost Pop! OS 20.10. Operační systém vyvíjený už od roku 1987 RISC OS je k dispozici ve verzi 5.28.

Trisquel 9.0
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.