Hlavní navigace

Distribuční věstník: vyšly opravné verze starších Ubuntu LTS, Tails řeší chyby poslední aktualizace

24. 8. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Tails
Vyšly opravné verze Ubuntu 16.04 LTS a 18.04 LTS. Měsíčník Tails pojednává o několika chybách, které se objevily při poslední aktualizaci. elementary OS začal testovat nové funkce, které by se měly objevit v jeho nadcházející verzi.

Ubuntu

Vyšly opravné verze distribuce Ubuntu 16.04.7 a 18.04.5 s dlouhodobou podporou. Sedmá opravná verze 16.04 s kódovým názvem Xenial Xerus dostane jádro ve verzi 4.4 a pátá opravná verze 18.04 Bionic Beaver dokonce ve verzi 5.4. Nejnovější linuxové jádro je sice k dispozici už s číslem 5.8, nicméně verze 5.4 je použitá i v nejnovějším Ubuntu 20.04. Souběžně vyšly i opravná vydání Xubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu MATE, Ubuntu Budgie a Ubuntu Kylin.

Xubuntu 18.04

Tails

The Amnesic Incognito Live System (Tails) je na Debianu založená živá distribuce se zaměřením na anonymitu uživatele. Je vydávaná s velmi krátkým vývojovým cyklem, aby mohla rychleji reagovat na změny požadavků na bezpečnost. Tento překotný vývoj ale může ale způsobit spoustu nepříjemností. Měsíčník Tails pojednává o několika chybách, které se při poslední aktualizaci objevily.

Tails 3.10.1

elementary OS

Tým vyvíjející linuxovou distribuci elementary OS začal testovat nové funkce, které by se měly objevit v její nadcházející verzi. V elementary OS 6 se tak můžeme těšit na podporu vícedotykového ovládání a vylepšenou synchronizaci emailů a kalendářů. Více informací najdete na blogu distribuce.

ict ve školství 24

Elementary OS 5.1.4

GhostBSD

GhostBSD je operační systém založený na vývojové větvi FreeBSD. Ten nedávno vyšel ve verzi 20.08.04. Tato verze přináší kromě nového systémz číslování také nové grafické prostředí MATE, nové jádro a aktuální softwarové balíčky. Nejvýznamnější novinkou je ale možnost vytvořit si snímek souborového systému před aktualizací.

GhostBSD 20.04

Nově vydáno

Na Debianu založená distribuce optimalizovaná na živé CD Finix vyšla ve verzi 121. Uživatelsky přívětivá distribuce PCLinuxOS je k dispozici ve verzi 2020.08. Joël Cugnoni oznámil vydání distribuce založené na Xubuntu CAELinux 2020. Projekt MX Linux oznámil nové vydání edice s prostředím KDE Plasma MX 19.2 KDE.

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.