Hlavní navigace

Dofus: MMORPG zábava napříč platformami

29. 1. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Pracujete s více systémy a rádi byste si zahráli nějakou hru na všech bez potřeby emulace? Dnešní hra toto splňuje a ještě si ji můžete s sebou nosit na flash-disku. Je to totiž flashové MMORPG. Nenechte se ale odradit, nejedná se o žádnou levnou flashovku. Naopak nabídne hráči komfort jako málokterá hra.

Základní informace

Dofus

Dofus je kreslené 2D MMORPG od francouzské společnosti Ankama Games, která se zaměřuje speciálně na vývoj MMORPG. Dofus je jejich úplně první počin a rozhodně se povedl – hraje ho už více než 25 miliónů hráčů. Hra je komplet ve flashi, takže odpadly veškeré problémy s portováním a kompatibilitou u různých operačních systémů. Má podporu i pro různé jazyky a navíc má celá hra (myšleno ve verzi 1.29) méně než 150 MiB a nevyžaduje instalaci, takže je i lehce přenosná. Navíc má i autoupdate. Odpadá tak starost o to, jestli máte tu nejaktuálnější verzi.

Ve hře máte spoustu možností, co dělat. Je zde výběr z 22 povolání jako třeba rybář, pekař, dřevorubec, kovář, lovec, farmář, švec, kuchař a další. Můžete kupovat, prodávat, tvořit guildy a party, prolézat dungeony nebo si jen tak sedět a povídat. Cílem hry je však posbírat po světě všech sedm Dofusů. Jsou to taková velká vajíčka představující různé elementy.

Free2Play / Pay2Play?

Jak už to tak bývá, nic není zadarmo. Můžete se sice zadarmo zaregistrovat, můžete i libovolně dlouho hrát, ale omezena bude v podstatě jenom vaše akční oblast. Prostě si vytvoříte postavu projdete si tutoriálek a celý začátečnický ostrov. Ten sice nijak omezený není, ale tak od levelu 20 už tam mnoho nového nenajdete. Dobré je sice soubojování, které je vždy dobrovolné, ale musíte se smířit s tím, že tím už prakticky nic nezískáte.

Dofus

Na základním ostrově je sice doporučováno zůstat co nejdéle, ale jednou prostě dospějete do stádia, kdy už chcete více. Můžete tedy sletět balónem do města, odkud se vám poté otevírá celý svět. Tedy pokud si zaplatíte premium-účet. Bez něj už totiž mnoho nevykonáte a prakticky kamkoliv vyrazíte, objeví se vám hláška, že v této oblasti nemůžete nic dělat. Jakmile si ale zaplatíte, otevře se vám svět nevídaných možností a nekonečné zábavy. Platby bohužel nejsou jednorázové, ale jak dlouho si koupíte, tak dlouho smíte hrát. Navíc dostanete ještě bonusy v podobě oblečení s duší či mazlíčka.

Souboje

Ve světě Dofusu existují čtyři formy boje. Vy proti monstru, vaše skupina proti monstru, vy proti soupeři a vaše skupina proti jiné skupině. Všechny druhy boje probíhají úplně stejně, takže se nemusíte bát, že tréning z monster při boji proti živému protivníkovi nevyužijete. Vždy, když s vámi bude někdo chtít bojovat, musíte mu to nejprve dovolit, takže po hře nepobíhají žádní zákeřní Player-Killeři. Normálně se k vám při souboji může kdokoliv připojit a bojovat po vašem boku (nebo naopak proti vám), ale tato možnost se dá vypnout.

Dofus

Souboje jsou taktické, čímž se Dofus asi nejvíce liší od většiny ostatních MMORPG. Dole vždy vidíte seznam všech postav v pořadí, v jakém budou na řadě. To určuje především hbitost postavy. To hlavní na soubojích jsou ale schopnosti. Jejich kombinací je tolik, že je prakticky nemožné, aby mel dvě postavy naprosto stejné schopnosti.

Schopnosti (skilly)

Schopností je opravdu nepřeberné množství a každou si můžete ještě zlepšovat, takže si postavu můžete vyšperkovat přesně tak, jak vám to přijde v rámci taktiky nejlepší. Právě správná kombinace a načasování použití schopností totiž vyhrává souboje. Schopnosti se samozřejmě liší postavu od postavy, takže vám dá notnou chvíli vyzkoumat ty nejlepší taktiky proti různým druhům nepřátel.

Dofus

I schopností je několik druhů. Základní rozdělení je na schopnosti na místě, schopnosti na dálku, schopnosti na sebe, schopnosti na spojence a schopnosti proti nepřátelům. Můžete tedy léčit, střílet, kouzlit, zlepšovat/zhoršovat momentálně statistiky nebo si třeba stvořit pomocníky (summony).

Postavy

Hned první, co při vstupu do hry uděláte, bude přihlášení a výběr serveru, ale zajímavé to začne být teprve u výběru postavy. Ve hře je celkem 12 hratelných ras, z toho jedna je určena pouze pro platící. Rasy spolu nemají prakticky nic společného. Jiný vzhled, jiné schopnosti, jiné státy, takže je i hra za jinou rasu zpravidla úplně jiná.

Dofus

Cra's Range (Arc) je v podstatě jediná rasa se specializací na střelné zbraně. Jsou to takoví elfové, jsou velmi agilní a jejich skilly převážně využívají luk.

Enutrof's Finger (Fortune) jsou staříci, hledači pokladů. Jejich oblíbenými nástroji jsou krumpáč a lopata. Mají skilly přidávající jim možnost většího zisku.

Feca's Shield jsou elfové zaměření na obranná kouzla. Většinou jsou velmi inteligentní a můžete je vidět hlavně s holí. Jejich kouzla zvyšují obranyschopnost spojenců.

Iop's Heart jsou typičtí paladinové, kteří dělají mezi nepřáteli nesmírné škody. Jejich jasná volba je meč, čím větší, tím lepší. Zajímavostí je, že nemají žádné zorničky.

Osamodas' Whip (Sadomaso O_o?)jsou takoví ďáblíci rodící se se schopností vyvolávat si pomocníky a spolubojovníky. Jejich schopnosti se tudíž točí hlavně kolem nich. Rádi používají kladiva.

Sram's Shadow (Mars) jsou prostě assassini se vším všudy. Jsou velmi rychlí, občas i neviditelní a používají hojně dýk a pastí. Je u nich asi nejvíce potřeba taktiky.

Sacrier's Blood jsou berserkři, kteří se obětovávají, aby zvýšili efektivitu svoji nebo svých spolubojovníků. Jsou vynikající tankeři i podpora při boji. Jejich největším plusem je vitalita.

Ecaflip's Coin (Pil{e ou }face) jsou kočičáci a kočičandy, jejichž největší vášní je hraní a vsázení. Mají zvýšenou šanci a štěstí a používaji hlavně meče.

Eniripsa's Hands (Aspirine) jsou vílové a skřítky zaříkávající a léčící mocnými slovy. Jsou nejlepší léčitelé světa Dofus a používají téměř pouze hůlky.

Sadida's shoes (Adidas) jsou loutkaři připravující všelijaké mastičky a jedy. Jsou přírodního původu a jejich hlavní zbraně jsou ony loutky a hole.

Xelor's Sandglass (Rolex) jsou mocní mágové se schopností ovládat čas a různé mechanismy. Dokáží zpomalit nepřátele, teleportovat se či krást akční body. Nejlepší zbraň je pro ne kladivo.

Pandawa's Pit­cherje ta rasa, za kterou si musíte zaplatit. Vypadají stejně jak se jmenují a často používají sekyru. Pro použití některých schopností musí být opilí.

Závěr

Dofus je opravdu velmi zábavná hra. Osobně ji hraju už od začátku, vždy tak dva týdny v roce. Hra mě sice velmi láká, ale ta finanční politika mi prostě nevyhovuje a bez premium výhod, které činí přes 90 % hry, po čase přestane bavit. Na druhou stranu, kdo si vystačí s PvP, tomu nelze než doporučit. Navíc běží výborně i na netbooku.

CS24_early

Dofus

Už nějakou dobu se pracuje na verzi 2.0, což je prakticky revitalizace původní hry. Hra je celá přepsaná do ActionScriptu 3 a grafika je překreslená. Nároky by ale měly zůstat zachovány. Do testování verze 2.0 se může zapojit úplně každý.

Výhody: humor, pěkná grafika, zajímavý systém postav, množství možností, možnosti taktizování při soubojích, přenositelnost, minimální nároky na HW
Nevýhody: nerozsáhlost free-účtů, premium na omezenou dobu

Stars 4,5 z 5

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku