Hlavní navigace

Doom 3

12. 11. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Před časem se na naše počítače dostalo v pořadí již třetí pokračování kultovní série Doom. Myslím si, že většině lidí je jasné, oč běží. Vracející se vzpomínky na staré mašiny a vojáka s nesmrtelnou dvouhlavňovou brokovnicí, který má jediný úkol - zabít všechny podivné stvůry, a pokud možno zůstat sám naživu.

doom3

Třetí díl nám přináší „romantické“ prostředí základny na Marsu. Zde totiž máte jako mariňák nastoupit do své dobře placené klidné práce. Co se ovšem nestane – známá to hláška z desítek akčních her – something went terribly wrong, neboli něco se ošklivě zvrtlo. Ve hře Doom 3 to znamená, že je otevřena brána pekelná a velké množství opravdu nepěkných a po krvi a zabíjení lačnících potvor je tu s námi. Vy máte překvapivě za úkol hrozící nebezpečí odvrátit a zachránit zbytek přeživších. Zdá se vám to jako jedna z dalších tuctových her vzata přímo z béčkového výrobního pásu? Mohu vás s klidným svědomím ujistit, že to tak rozhodně není. Doom 3 je skvěle zpracovaná hra, jejíž kouzlo tkví především v mistrovsky podbarvené hororové atmosféře, na kterou tvůrci sázeli především. Podivné stíny, na zdech a na dveřích stopy soubojů vašich kolegů, tajemné pentagramy, části těl a samozřejmě hektolitry krve, které jsou – no všude… to je jen zlomek detailů, které pro nás tvůrci připravili.

doom3

Doom 3 je zpracován podobně jako Half Life, tzn. že hráči vytyčili trasu, po které se má jeho cesta ubírat, a díky tomu zde přichystali velké množství, ehm, překvapení. Nemáte volnost pohybu a ani nemůžete řešit jednotlivé questy více způsoby jako například ve hře Operace Flashpoint. Nicméně to hráči ani nepřijde a v mnoha ohledech je to spíše plus. Mise jsou poměrně přehledné, úkoly typu najdi BRAVO tým, zapni výtah, dostaň se do Lab 3 apod. plníte prostým procházením levelů.

doom3

A co že nás vlastně na Marsu čeká za nepřátele, aneb přehlídka mutantů 2004 právě začíná:

Většinou se jedná o vaše bývalé spolupracovníky dnes přeměněné v Zombie. Těch je ve hře více druhů, počínaje mrtvolami vědců a techniků, ve hře potkáme dvě jejich modifikace. Nic moc vám neudělají, nevlastní zbraně, a tak útočí pouze rukama, nohama, sem tam dostanou i hlad – něco na způsob Resident Evil. Po nich se už setkáváme s těžším kalibrem – jsou to členové komanda a ochranky. Vcelku inteligentní, dokáží se krýt a svými zbraněmi se vám pokusí pokazit den. Nejčastěji používají assault rifle, chaingun, vlastní hořící tělo, popřípadě neopomenutelnou motorovou. Toto byli stále lidé, ovšem firma Id si vymyslela i pár opravdových perliček. Jsou jimi například: Imp, Cherub – kombinace novorozeněte a mouchy, Trite – opravdu hnusní pavouci, jejichž tiché zvuky nožek vás provází hrou a nejednou vzbudí ze spaní, Ztracené duše – poletující si hlavy, Hell Knight – ten ví, jak vzbudit respekt, Revenant – klasický mutant s raketometem vrostlým do ramene, Mancubus – nemohl jsem si pomoct, ale připomíná mi velkého mrože s rotačními kulomety vamputovanými do rukou – není nad matku přírodu… Nepřátel je ve hře více, včetně pár jedinečných bossů, ale nechci vás připravit o krásu poznání.

doom3

Prostředků na ničení stvůr také není zrovna málo. Počínaje pěstmi a baterkou – ta není pouhým zdrojem světla do temných zákoutí, ale i užitečným úderným předmět, zde dále máme:

doom3

Motorovou pilu – velmi účinná zbraň, která v trilogii nesměla chybět; Pistole – základní zbraň střední účinnosti; Brokovnice – hodí se na rychlé odstranění nepřátel, stačí jeden přesný zásah; Samopal – přebíjením a designem připomíná oblíbenou zbraň O'Neila P90; Plazmová puška – jedna z nejúčinnějších zbraní ve hře, ale brzy docházejí náboje; Granáty – hodí se pro vyčištění místností; Rotační kulomet – nevýhodou této zbraně je pomalý rozjezd; Raketomet – pořádná zbraň, ke které není co dodat; BFG 9000 (pozn. red: my tomu říkávali foťák :) –Johanka) – nejlepší zbraň ve hře, a posledním kouskem je Soul Cube – magický artefakt, nabíjí se dušemi vámi zabitých nepřátel a má pár trumfů v záhybech.

doom3

Abych to shrnul – Doom 3 je hrou, která vás na několik týdnů zabaví, a po jejím dohrání si můžete otevřít mód Noční můra, který vřele doporučuji. Design hry je působivý a propracovaný do mnoha detailů, příběh, ač se může zdát ohraný, je vhodně obohacen záznamníky, tzv. PDA, které si můžete pročítat, a získávat tak důležité informace – čísla skříněk se zbraněmi, kódy dveří… Zde bych jen vytkl, že některá důležitá čísla musíte vyposlouchat ze zdlouhavých audio záznamů. Hru bych raději neukazoval slabším povahám. Scény, kdy jste sami v již „vyčištěné“ místnosti, najednou začne pentagram na stěně hořet, slyšíte sténání, křik, dusot, ťapání nožiček a jakoby zvuk nastartované motorovky, nejsou pro všechny to pravé… Hra je příjemně doplněna videosekvencemi, jež vám ukazují, co se momentálně někde děje, popřípadě jaký mazlíček vás s největší pravděpodobností za chvíli zabije.

Nebojte, instalace je taky přímočará:). Nejdříve si stáhneme linuxový instalátor (7 MB) z ftp://ftp.id­software.com/id­stuff/doom3. Po stažení ho musíme učinit spustitelným (chmod +x) a pak jako root spustit. Zobrazí se textová instalace, ve které v podstatě stačí mačkat enter. Dále potřebujete do adresáře, kam jste si Dooma nainstalovali, zkopírovat datové soubory z CD s originální hrou, a to konkrétně tyto:

pak000.pk4
pak001.pk4
pak002.pk4
pak003.pk4
pak004.pk4

Jestliže jste hru instalovali do defaultního adresáře, překopírujte soubory do: /usr/local/games/doom3/base A to je vše, hra se spouští pomocí příkazu doom3.

ict ve školství 24

Detaily o instalaci naleznete na: zerowing.idsof­tware.com/linux/do­om

doom3

Autor článku