Hlavní navigace

Dungeon Defenders: tower defense zkřížené s RPG

5. 4. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Indie vývojáři se nebojí mixovat velmi rozdílné herní žánry. Pokud se jim to zdaří, vznikne unikátní hra, která si z rozdílných přístupů vezme jen to nejlepší. Dungeon Defenders jsou oním zdárným případem, neboť dokonale kombinují prvky tower defense hry, poctivého RPG a multiplayerové akce.

Vydat se na dobrodružství osamocen je v dnešní době poměrně riskantní. Nepřátelé jsou pěkně zákeřní a troufnou si na vás většinou v houfu. Teda, pokud to nejsou sebevědomé super vylevlované polobožské bytosti. Ruku na srdce, těch ale moc není, a tak se budete potýkat spíše s hordami malých skře-něčeho. To může být i na zkušeného dobrodruha moc. Meč máte většinou jen jeden a nedosáhnete s ním všude.

Proč se tedy nespojit a nevzdorovat vlnám nepřátel pěkně s přáteli. Když si odmyslíte hádání o kořist, je to dokonce i větší sranda. Pryč jsou totiž doby, kdy multiplayerová hra znamenala spíše střílečku, kde proti sobě bojují dva týmy. Dungeon Defenders vůbec všeobecně kašle na žánry a servíruje mix tower defense hry a poctivého RPGéčka.

Dungeon Defenders - obrázky ze hry

Zkřížit žánry se autorům povedlo

Pokud po této směsi čekáte spíš něco jako dort Pejska a Kočičky, zmýlíte se. Každý prvek ve hře má své opodstatněné místo a zásadně se podílí na hratelnosti. Nestane se tak, že vám bude připadat, jako byste hráli klasické RPG a do toho si občas mohli stavět palisády či věže, a to se vám hodilo jen ve chvílích nudy. Nic takového. Na lehké obtížnosti si možná vystačíte pouze mácháním meče, ale už na té střední musíte kombinovat všechny herní prvky, abyste přežili všechny útoky.

Cílem je chránit obrovský magický krystal. Stejně jako ve všech tower defense hrách nepřátelé míří pouze k němu a chtějí ho rozsekat. Vy se jim v tom za pomocí svého hrdiny a různých vychytávek snažíte zabránit. Jelikož je ke krystalu několik přístupových cest a nepřátelé se dokáží znamenitě rozprchnout po celé mapě, musíte se spoléhat na své přátele. Zatímco kolega brání levé křídlo, vy se staráte o pravé a do toho vás kryje kouzelník nebo někdo dostavuje či opravuje chybějící věže.

Dungeon Defenders - obrázky ze hry

Sehrát se s parťáky dá zabrat

Herní mechanizmy vám přijdou do krve poměrně rychle. Sehrát se s ostatními hráči, je už jiné kafe. V základní hře byly jen čtyři třídy hrdinů. Každá vynikala jinými schopnostmi a přednostmi. Nyní, díky DLC obsahu se řady povolání značně rozrostly a tím i množství strategií, které při bránění krystalu využijete. Navíc se jedná o RPG, tak se hrdinové vyvíjí a s tím i jejich schopnosti. Každý třída se může specializovat na něco jiného. Dále tu máme vybavení. Lepší meč dokáže zásadně ovlivnit zranění, které způsobujete nepřátelům, stejně tak i rychlost sekání a podobně. Předměty lze vylepšovat. Na podobného hrdinu tedy narazíte jen výjimečně.

V Dungeon Defenders neexistuje příběhová kampaň pro jednoho hráče. Lze si hru v jednom člověku užít, dá-li se to tak nazvat, pouze po LANu. Do nějakého čtvrtého levelu se na easy sami prosekáte, ale pak už vám parťáci znatelně začnou chybět. Problém nastává v online hře, k niž se mi občas nedařilo připojit nebo mi spojení se serverem spadlo. To je opravdu dost nepříjemné a kazí to jinak dobrý zážitek ze hry. Když připojení blbne, kvůli absenci hry pro jednoho hráče to musíte zkusit prostě jindy. Když máte na hru neodbytnou chuť, prostě si prožijete absťák.

Dungeon Defenders - obrázky ze hry

Hra má větší hardwarové nároky

Pro někoho budou zklamáním hardwarové nároky. Obzvlášť na klasických noteboocích může být s chodem hry problém. Dungeon Defenders běží na Unreal Enginu 3, vypadají tedy skvěle, ale překvapivé je, jak málo se dá grafika a další efekty nastavit. Pokud se vám hra seká, moc s tím nenaděláte. V pozdějších fází hry, kdy všude létají kouzla a nepřátel je několik desítek, jde výkon dolů. O přehlednosti ani nemluvě. Máte-li integrovanou kartu od Intelu, s hraním moc nepočítejte.

Dungeon Defenders - obrázky ze hry

Závěr a konečné hodnocení

Dungeon Defenders je v týmu přátel neskutečně zábavnou záležitostí. Pokud narazíte na horší hráče, co kazí ostatním prožitek, asi budete zklamáni. Stejně tak může velmi nepříjemně herní zážitek ovlivnit nestabilní spojení se servery. Přesto je Dungeon Defenders originální a povedená hra. Pokud vám nevadí vyšší cena, doporučují jít do toho a bavit se. Kromě na PC si Dungeon Defenders můžete zahrát i na konzolí a mobilních telefonech.

root_podpora

P. S.: Hru je možné zakoupit na Steamu.

Výhody

  • Grafika

  • Mix žánrů

  • Multiplayer

Nevýhody

  • Nestabilní servery

  • Hardwarová náročnost

  • Bez módu pro jednoho hráče

Byl pro vás článek přínosný?